27.08.14

Karbanátky ze žlutého hrachu

V chladnějších dnech, jako jsou už i teď, ráda vybírám tuhle dobrotu. Karbanátky, burgery, smaženky, jak tomu chcete říkat. Dají se dělat z jakýchkoliv luštěnin, nebo i jen zeleninové.  Tentokráte jsem vyzkoušela karbanátky ze žlutého hrachu. Poradím vám, jak burgery udělat tak, aby držely pohromadě i bez vajíčka.


Hrách jsem měla naložený ve vodě od večera, poté jsem vařila v papiňáku cca 25 minut, až byl mírně rozvařený. Pak se totiž lépe "patlají" karboše. Jestli se vám nechce přemýšlet dopředu, co budete vařit, kupte si domů hrách předvařený, poté je směs na smažení hotova tak za 10 minut. Samo, když už máte vše ostatní nastrouháno :).

Na cca 14 karbanátků si připravte:

  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • žlutý hrách 300 g
  • 1/2 menší kapusty
  • 2 mrkve
  • kukuřičnou mouku 200 g
  • ovesné vločky
  • sůl
  • majoránku
  • červenou papriku
  • kmín
  • pepř
  • shoyu
  • bílou mouku na obalení karbanátku
  • olej na smažení
POSTUP:
Nejprve dávám vařit luštěniny. Jak na ně, abychom "neotrávili" po lahodném menu celé okolí, se dočtete třeba tady http://blog.dotknise.cz/2014/03/adzuki-gulas-aneb-chilli-con-fazole.html  Během vaření luštěnin už připravuji zeleninu. Cibuli na půlměsíčky, kapustu na drobnější kousky, mrkev nastrouhám nahrubo. Na olej dám smažit cibuli, přidám špetku pepře, trochu soli a drceného kmínu. Až bude cibule malinko do zlatova, přidávám kapustu (její změknutí trvá trošku déle než ostatní zelenina), po chvilce mrkev. Zeleninu mírně orestuji a odstavím. Směs vyklopím do mísy a jdu dělat "patlála patlála". Milují zejména děti! Doporučuji zapojit je do této fáze. Do orestované zeleniny vmíchám uvařený hrách,  majoránku, červenou papriku, kukuřičnou mouku a trochu ovesných vloček. Namačkám česnek a teď ochutnávám. Dochucuji shoyu, solí případně ještě česnekem. Směs má teď tužší konzistenci, aby se dali dělat karbanátky. Není třeba dávat vajíčko, ale kdo chcete, přidejte si.


V ruce uválím karbanátek, kuličku, vše k sobě pořádně zmáčknu, aby se to spojilo. Kuličku splácnu na karbanátek, ten pak "oplácám" ze všech stran v talíři s bílou moukou, aby na pánvičce držel tvar. A jdu smažit. Když osmažím na jedné straně, obrátím a lehce splácnu seshora. Karbanátek je větší, ale tenčí, tj.lépe a rychleji se usmaží.


Karbanátky jsou skvělé jak teplé, tak studené, třeba jako svačinka na výlet, tj. nebojte se jich dělat víc. Uvidíte, jak se po nich zapráší. Dobrou chuť!

                                                       Magdalenka, 27.8.2014

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. 





07.08.14

Quinoa nudle aglio olio

Experimentuji s moukami a potravinami, které neobsahují lepek. Dnešní doba je totiž nějak "přelepkovaná". Co je na lepku tak špatného? No je ho prostě moc a někteří lidé na něj začali být alergičtí. A jak to poznáte? Zcela jednoduše - máte "běhavku", tj. špatně trávíte. Lepek najdeme v běžném pšeničném pečivu, ale i v pečivu žitném, ve všech buchtičkách, těstovinách, kuskusu, bulguru, müsli, sušenkách, jsou-li ze pšenice, špaldy, žita, ovsa či ječmene. Bezlepkové obiloviny jsou kukuřice, pohanka, jáhly, amaranth, rýže, quinoa. Když si vzpomenu na další, doplním. Dnes jsem vyzkoušela nudle quinoa soba (které mám moc ráda v miso polévce) jako hlavní jídlo. Quinoa soba aglio olio. Tj. těstoviny s česnekem a olivovým olejem.


Nakombinovala jsem je 1:1 s normálníma špagetama, aby to nebylo na talíři tak "podezřelé". Quinoa soba jsou totiž hranaté a do šediva. A zde je postup.

Potřebuješ:

  • Quinoa soba - nudle z pohanky a quinoi (koupíš ve zdravých výživách, či tady http://umodrehoslona.com/ Pán je moc příjemný a  má super věci.
  • česnek
  • olivový olej
  • sušená rajčata
  • brokolice 
  • sůl, chilli


A jdeme na to. Začínám tím, že si dám vařit vodu na nudle. Tyhle quinoa soba jsou fakt rychlovka. Mezitím připravím brokolici na růžičky a jen ji na chvilku zaliju horkou vodou, tou, kterou vařím na nudle :) Mírně změkne, nevařím ji. Oloupu česnek, nakrájím na plátky. Dám vařit nudle a až jsou hotové, zcedím a promyju vodou studenou. Nelepí se pak. Hned je trochu poliju olivovým olejem a jdu na pánvi narychlo osmažit česnek. A je to. Olej z pánvičky s česnekem naliju na těstoviny, vmíchám brokolici, můžete vmíchat i sušená rajčata, osolím, přidám chilli a podávám. Dobrou chuť!

                                                                      Magdalenka, 7.8.2014

PS: Kdo chcete nějakou novou inspiraci ke grilování bez masa, salátům či zálivkám, jste zváni na další inspirativní setkání s vařením, v sobotu, 24.8. kousek od Prahy. Více info tady: http://www.letacek.cz/zivotni-styl/praha/jak-zdraveji-varit-grilovani-bez-14632



16.07.14

Domácí ovocná zmrzlina či shake

Dnes byl krásný den. Teplo, sucho. Včera na procházce jsem si všimla, že maliny u cesty jsou úúúplně obsypané. Takže volba pro dnešní odpoledne byla jasná. Jde se na maliny.


Trhání malin může být velmi efektivní, splníme-li několik drobných podmínek:
  1. Jdeme na maliny během "půstu" :) Maliny přibývají velmi rychle.
  2. Poblíž nikde nejsou děti nebo jiní malin chtiví muži a ženy.
Jestliže máte maliny na zahradě, asi to taktéž půjde rychleji, jsou poněkud větší. Neb jsem dnes půstovala, přemýšlela jsem, co nejlépe s malinami udělat. Aby to bylo rychlé, dobré a abych si na tom mohla později pochutnat. Zmrzlina!

Připravíme si jen : maliny, kokosové či jiné mléko (já tuhle zmrzlinu prostě miluju s kokosovým mlékem), několik banánů, je možné i několik jablíček a něco na doslazení. Já použila agávovou šťávu. 



A teď vše dohromady rozmixujeme. Jablíčka jen vyjadřincujte, neloupejte. Dobrý mixér to zvládne. A až bude rozmixováno, můžete ještě přidat třeba chia semínka. Doplní spoustu minerálů a jsou dobrá. 

Dnes jsem skutečně "vařila" od oka. Ochutnávejte, až to pro vás bude to pravé. Jen mějte na paměti, že jakmile to zmrzne, bude to o něco méně sladké (stejně to funguje i s pečením).

Tak. A teď jsou dvě varianty, co s touhle dobrotou uděláme. Buď si dáme "shake" ozdobený třeba lístkem máty, nebo dáme tuhle ovocnou směs do lednice a pochutnáme si na zmrzce jindy. Protože nemám tvarovátka na zmrzlinu (dají se koupit silikonové formičky na zmrzlinu), využívám, co mám doma. Našla jsem ještě Avent lahvičky, tak jsem je využila. Nebo jednoduše nandejte do jakýchkoliv plastových krabiček.


A je to! Přeji teplé a sladké letní dny s parádní vytuněnou zmrzkou!

                                                                 Magdalenka, 16.7.2014

PS: Druhé setkání s vařením 23.8. Jak vařit zdravěji - grilování bez masa, saláty, zálivky, sezónní zelenina - klikni pro víc info. Jste srdečně zváni.

10.07.14

Dobrodružství jménem "Hledáme taneční sál v Praze"

Pro náš nový projekt Emoční fitness jsme hledali vhodný prostor. Taneční sál v Praze. Myslela jsem si, že to bude pohůdka, ale nebyla. Myslela jsem si, že mi to zabere pár hodin. Ale nezabralo. Zabralo to několik dní, skoro týdnů. A to je sakra času, energie, telefonátů, prohlížení stránek, dohadování termínů návštěv a občas i beznaděje a vztekání. Ano, mohu to brát jako trénink v rámci projektu Emoční fitness, chi. Myslím, že nemusíte procházet to samé, když hledáte nějaký pěkný taneční sál nebo místo, kde se chcete vyřádit. Komu dnes tedy píšu? Všem tance či sportu chtivým, těm, kteří si chtějí v Praze jít někam "trsnout", naučit se nějakému novému tanečnímu stylu nebo zajít na jógu, zumbu apod. a taktéž všem organizátorům, kteří občas prostory pro svoje akce hledají. No a taky těm, kdo chtějí provětrat svoje emoce.


Tady jsem už trošku znavená po dni stráveném ježděním po Praze a prohlížením prostor. Před Nuevo studio. Ale nepředbíhejme, před tím toho bylo trošku víc.

Bylo to skutečné dobro-družství. Dobro se s dobrem druží :). To dobré ze všeho, co se můžeme během života naučit. Časy v "manažerské pozici v korporátě" nesou své plody - projektový management, práce na počítači, komunikační dovednosti, stress management, hehe. A jdeme si to zopáknout. Trošku plánování na začátek.

  1. Co chceš? - chci prostory! Haha, takhle jednoduše to nejde. 
  2. Kde to chceš? Lokalita a dostupnost. V Praze. Nejlépe blízko metra, ale aby se i někde dalo dobře zaparkovat autem. 
  3. Na co to chceš? Účel. Budeme dělat pohybové akce, kde se intenzivně pracuje s emocemi, tj. nikomu nesmí vadit hluk (tančíme, občas řveme, sedíme na zemi, hudba je nahlas)
  4. Pro kolik lidí - velikost. 15-50 osob, mohlo by stačit 75m2, čtvercového tvaru
  5. Co mají mít - vybavení -  dobré ozvučení, sprchy, šatny, toalety. Recepce by byla dobrá, ale nemusí být.  
  6. Jak mají prostory působit? Moderně, čistě, příjemně. Nejlépe asi taneční studio.
  7. Na kdy to chceš - termíny. Tady už začínalo fakt houstnout. Ve studiích, kde běží pravidelně nějaké lekce, je celkem náročný najít volný večerní termín, ale dá se to. Je dobrý si prostory hledat dostatečně dopředu. Koukejte na jejich stránky do rozvrhů, nebo přímo volejte na číslo ohledně pronájmu. O víkendech je v tanečních studiích volněji.
  8. Za kolik to chceš - penízky. Dají se najít prostory kolem 200 Kč/hod -300 Kč (cca do 35m2), kolem 350-400Kč/hod pro prostory tak kolem 75m2 a větší prostory - od cca 100 m2 jsou od 500 Kč/hod a výše. Standard v nejvíc vytížených hodinách je kolem 600 Kč, ale jsou taky prostory kolem 800 Kč/h +DPH - samo, ty už jsou vymazlené a sály velké. 
Tak. A teprve teď (dle mě) začínáme hledat, vysílat signály, že něco hledáme. Jak jsem to dělala já?? Kombinací všeho. Vyberte si, co vám bude sedět nejvíc.
  1. Hoďte dotaz na facebooku, napište maily známým, nejlépe těm, kteří už někam chodí řádit nebo akce organizují
  2. Jděte na Letacek.cz, tam je spousta akcí a taky je vidět, kde se organizují
  3. Můžete hledat na facebooku v této skupině Taneční sály a prostory. Máte? Hledáte? Pronájmy, zkušenosti, tipy. Klikněte tady
  4. Pak jsem samo Googlovala - "taneční sál Praha obrázek". Vyjela spoousta obrázků, spousta www adres. Napíšu vám tady nějaké, které jsem si víc "prolustrovala" nebo kde jsme byli.

http://www.studionuevo.cz/ Nově vzniklé prostory, tj. mají ještě hodně volných termínů. Velmi dobrá lokalita - Senovážné náměstí, skvělá cena, příjemná paní majitelka, 2 sály 80m2
http://www.centrumtance.cz/pronajem-salu Mají hooodně sálů po celé Praze. Komunikace s nimi byla velmi příjemná, byli jsme se nakonec podívat v prostorách na Palmovce (75m2), kde měli volno pro naše požadované termíny. Pán všechny možnosti prošel a řekl nám, kde mají volno. a nabízel i další - od září 2014 budou mít dalších 6 nových.
http://www.dancersclub.cz/pronajem-salu/ S nimi jsem jen mluvila, mají 3 sály, 220m2, 63 a 35m2 na Koněvovce. S nimi jsem jen mluvila telefonem, protože nakonec jsme hned v telefonu zjistili, že nemají pro nás volno. Paní majitelka byla velmi vstřícná a komunikativní.
http://www.stagepraha.cz/pronajem/ Krása. :) Opravdu moc hezký velký sál, v týdnu dosti vytížen, o víkendech je to lepší. Jsou noví, tj. termín u nich ještě seženete, teď dělají další dolaďování prostor - odhlučňují stěny. Je k dispozici recepce a krásné sprchy a šatny. Sály 2 - 101 a 59 m2. Kousek od Muzea - Budečská ulice.
http://www.bailemos.cz/ Menší sály na tanec, v Holešovicích. Tam jsem nebyli, pro nás malé. 56m2
http://www.guanabara.cz/p/pronajem-salu.html Pernerova 412/6, Praha 8, cenově velmi příjemné. Ostatní nevím, nebyli jsme tam.
http://centrumkamala.cz/ Na Palmovce, 90m2, doporučuje kamarádka, dělá tam akce. Velmi cenově příjemné.
http://www.dancelab.cz/prostory/pronajem/ Na Vinohradech, sál 60m2. Pro nás malé, tak jsme tam nebyli.
http://www.flamedance.cz/pronajem.asp?la=CZ přímo na Florenci (ul.Sokolovská), 3 sály - 60, 40 a 30 m2. Velmi vstřícní, mají recepci. Ale pro nás taktéž malé, nebyli jsme tam.
http://www.maitrea.cz/ Asi znáte :)
https://www.facebook.com/lorien.lorien.330?fref=ts  Tvořivý prostor Lorien - kousek od Prahy - u Loděnice, skutečně nádherné místo pro taneční akce. Ten sál i příroda jsou odzbrojující.

A výsledek mého dobro-družství? Tadam! http://danceperfect.cz/cz/prostory Tohle místo splňuje všechny naše požadavky a představy. DancePerfect. Tady budeme mít naše akce Emoční fitness. Jupíííí. A co to je? Čekněte stránky http://www.emocnifitness.cz/ nebo facebook :) Začínáme už v neděli 21.9. Budu se těšit!

                                                      10.7.2014 Magdalenka

Doplnění : Od začátku roku 2017 jsme se přesunuli do Move Studia 123 v Praze 5 Košířích - http://www.studio123.cz/ kde jsou na hluk připraveni ještě mnohem víc než kde jinde :) Jsme tam moooc spokojení. Doporučuji.



PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. 












04.07.14

Agar agar - želatina nejen na dortíky

Léto je v plném proudu a ovoce je teď spousta. Pojďme si ho užívat! A nejen za syrova. Skvělým tipem pro teplé dny jsou ovocné "želatinové" dortíky či jen ovoce se želatinou ve skleničce. Samozřejmě, využijeme želatinu rostlinou, která se připravuje z agar agaru.


Agar agar , neboli kanten, je rostlinná  obdoba želatiny, zahušťovadlo, které se připravuje docela náročným způsobem z červených řas rodu Rhodophyceae - ruduchy, druhu Gelidium a Gracilaria. Nejlepší je kupovat agar agar ve formě vloček nebo tyčinek ve zdravých výživách. Ačkoliv je dražší, sáhněte po něm. Je totiž zdravější. Způsob přípravy práškového agaru prodávaného standardně v obchoďáku je prostě víc chemický.


Agar má větší želírovací schopnosti než normální želatina, tj. nepoužijete ho tolik a hlavně, je to z rostlinek :) . Dá se použít všude tam, kde používáme želatinu - na želatinové ovocné dortíky a poháry, zeleninové aspiky, k zahušťování omáček, na ztužení šlehačky, do krémů, polev, k přípravě pudinků a polévek, dokonce i k zavařování, aby nám ztuhla marmeláda. Agar můžeme rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. S ovocem bývá trochu tekutější, tj. musíme ho přidat víc.

A s čím vším nám agar agar může pomoct?

  • obsahuje hlavně železo, vápník a další stopové prvky
  • je zásadotvorný, proto je vhodný pro kombinaci s ovocem (pomáhá neutralizovat kyselinotvorné ovoce)
  • je lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky
  • je skvělý při snižování hladiny cholesterolu v krvi
  • čistí zažívací trakt (sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti, když prochází střevy)
  • vhodný při hubnutí - má nulovou energetickou hodnotu
  • pomůže se zácpou – povzbuzuje peristaltiku střev, ještě silnější účinek má v kombinaci se lněným semínkem či zázvorovou šťávou.

Jak s ním vařit?
Základní pravidlo je 1 lžička agarového prášku = 1 lžíce agarových vloček. Na pevné želé použijeme cca 2 lžičky agarového prášku na cca 500 ml tekutiny. Nebo se řiďte návodem, samozřejmě :)
Agar necháme chvilku (cca 10 minut) nasáknout studenou vodu (nebo směs voda + jablečný džus), pak směs jemně přivedeme k varu a necháme probublávat tak, aby se vločky rozpustily (5 minut prášek, až 15 minut vločky). Jakmile je směs "rozpuštěná", přidávám jablečný koncentrát nebo jablečný džus a doslazuji - čím chcete. Já používám rýžový sirup či agávovou šťávu. A pak už liju na dortík nebo do skleniček na ovoce.

A jak si ozkoušíme, že máme správnou hustotu, když ho vaříme? 1 lžičku teplé směsi dáme na talířek do lednice a necháme tak minutku ztuhnout. A hned vidíme. Jestli rozředit, nebo přidat další agar-agar a ještě chvilku povařit.

Přeji příjemné experimentování a dobrou letní chuť!

                                                                                                       Magdalenka 4.7.2014

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. 



26.06.14

Brokolicový krém 100x jinak

Určitě umíte uvařit brokolicovou polévku. Jak jinak :) Rychlá, dobrá, i děti jí mají rády. Obzvláště, je-li mixovaná. Uměním ale je jí obměňovat. Dneska pustíme uzdu kreativitě a víc než vařit budeme experimentovat. Koukneme na to, jak s takovou jednoduchou polévkou kouzlit a proměňovat ji.


Co potřebuji:
brokolici
cibuli
brambory nebo jáhly
koření
sůl
shoyu
semínka
smetany

Když dělám brokolicovou polévku či brokolicový krém, vycházím vždy ze základu z cibule. Osmažím rychle na oleji a přidávám koření. Trochu soli, skoro vždy drcený kmín a pepř. A teď už můžeme čarovat s chutěmi a obměňovat. Má nejoblíbenější varianta je brokolicová polévka s muškátovým oříškem. Krásně voní a ten muškátový oříšek úplně změní chuť. A ještě jeden tip, který není moc známý a je skvělý na studenější dny. Do hotové polévky vymačkat šťávu se syrového nastrouhaného zázvoru. Mňam. Zázvor pěkně zahřeje a polévka je trošku ostřejší. Někdo má rád brokolicový krém s římským kmínem - proč ne, vyzkoušejte.

Na začátku vaření se rozhoduji, jestli bude tentokráte polévka úplně hladká, tj. budu dělat krém, nebo jestli část brokolice nechám takovou polo-syrovou. V tomto druhém případě přidávám malé růžičky brokolice na konci vaření a nechávám je v polévce jen chvíli "dojít". Na obrázku je právě tahle. S kousky brokolice uvnitř. Ale zpět k postupu vaření. Mám osmaženou cibuli a přidáno koření. Část brokolice nakrájené na velké růžičky přidám na cibuli a zaliji vodou. Ještě přidávám buď brambor nebo jáhly na zahuštění. Jakmile se zelenina a jáhly/brambor uvaří, vše rozmixuji dohladka.

Další čarování je se smetanou. Jestliže chci polévku zjemnit, přidám smetanu - jakou je plně na vás. Normální, mandlovou,  sójovou, kokosové mléko. Každý typ smetany přidá trošku jinou chuť. Nebo nepřidávám žádnou a  je to taky super. A na závěr samozřejmě přidávám shoyu, mou milovanou. Dodá polévce ten pravý šmak.

A je to. A co ještě mohu měnit? Třeba to, čím polévku posypu. Miluji sezamové semínko, ale nebojte se sypat čímkoli jiným - semínka dýňová, slunečnicová, lněná, kešu, para, vlašské. Nejlepší je trošku je nadrtit v "suribashi misce" - v keramické misce s vnitřním rýhováním na drcení ořechů. Také je super přidat do hotové polévky třeba syrové kousky červené papriky, ať je polévka barevná či rukolu, ta tam chutná skvěle.

A v poslední řadě si můžeme pohrát s tím, co k polévce podáváme. Na obrázku je moje milovaná celerová pomazánka (pro recept klikněte tady), nebo růžovka - recept tady, či cokoliv jiného. Kdo nejí pečivo, může do misky s polévkou nasypat kuskus a nechat ho v polévce dojít, či bulgur. Či jakékoliv jiné obiloviny, které máte uvařené vedle.

Co vše tedy můžeme na takové jednoduché polévce měnit?
1. strukturu - polévka mixovaná či s kousky brokolice
2. koření - pepř, drcený kmín, muškátový oříšek, šťáva ze zázvoru, římský kmín
3. čím polévku zahustím - brambory, jáhly, jakékoliv jiné uvařené obiloviny rozmixuji
4. zjemnění různými smetanami
5. čím polévku posypu či nazdobím
6. co podávám k polévce

Přeji příjemné experimentování!

                                                            Magdalenka, 26.6.2014

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. 



20.06.14

Lebeda zahradní aneb divoký špenát - recepty

Jak to tak bývá, v létě je najednou všeho nějak moc a co s tím? Dnes se spolu podíváme na zahradní lebedu neboli divoký špenát, v červeno-zelené formě, latinsky Atriplex hortensis a na to, jak si na ní pochutnáme a jak si jí dáme "k ledu" na zimu. Na obrázku to červeno-zelené, to světle zelené vpravo je mangold, taktéž vynikající jako špenát.


JAK VYPADÁ
Jakmile jednou tuhle rostlinu uvidíte, nezapomenete na ni. Je pořádně vysoká, má až 2 metry a hooodně rychle se šíří. Ano ano, jako plevel. Existuje samozřejmě i divoká varianta, tu můžete používat stejně jako tuto zahradní formu. Najdete varianty červené, zelené i žluté. Je to jednoletá bylina a rozšiřuje se tak nějak sama. Když na ní zapomenete a necháte třeba jen jednu rostlinku na záhonu, příští rok jí budete mít všude kolem spoustu.

K ČEMU JE DOBRÁ
Obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, E a hlavně velké množství dobře vstřebatelného vápníku, což se hodí jak pro dětičky, tak pro vegetariány a vegany :) Ten neustálý komentář : "A kde bereš vápník, když nejíš mléčné výrobky?" Že? Tak tady máme odpověď. Můžete jí používat stejně jako špenát. Oproti špenátu má tu výhodu, že obsahuje méně šťavelanů, takže je taková jemnější a nezatěžuje ledviny. Mladou jí můžeme dávat do salátů (trháme lístky), když má tak 5-6 týdnů využíváme listy stejně jako "špenát". Červený stonek se nepoužívá. To červené barvivo, antokyan, se během vaření jakoby "rozpustí" buď ve smetaně či jiném tuku, takže lístky jsou pak zelené a šťáva, omáčka, smetana či cibule, která se osmažila na tuku před tím, než jsme přidávali nasekané lístky lebedy, je růžová. Můžeme jí pít jako čaj, vymačkat šťávu a pak samozřejmě vařit, smažit, možné i na sladko.



A tohle všechno zvládne :
- rozpouští hleny v plicích i průduškách, tj. je na kašel, nachlazení, chrapot
- pomáhá při revmatismu, dně, proti otokům kloubů
- na akné, ekzémy, kožní vyrážky
- proti osteoporóze, křivici u dětí
- v těhotenství jako prevence proti kazivosti zubů a vyplavování vápníku z kostí
- semena fungují jako projímadlo

JAK PŘIPRAVIT
Čerstvá šťáva – nať odšťavíme v odšťavovači nebo umeleme a vymačkáme šťávu. Užíváme 1/4 sklenky se lžící medu při nachlazení s kašlem, chrapotu, křivici a osteoporóze. V těhotenství stejnou dávku několikrát týdně nebo pravidelně salát z čerstvých listů.

Odvar – 2 lžíce čerstvé nati zalijeme 1/4 l studené vody,  vaříme 3 minuty, necháme 1/2 hodiny vyluhovat, sladíme medem. 4x denně 125 ml při kašli.

Nálev – 2 lžíce čerstvé nati nebo 1 lžíci sušené zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat, pijeme 3-4 x denně při dně, revmatismu a na kožní problémy.

ZAMRAZENÍ NA ZIMU
Starší listy je dobré povařit nebo alespoň spařit. a stejně tak to uděláme, když si jí chceme zamrazit. Listy nakrájíme, spaříme horkou vodou, necháme vychladnout, nandáme do pytlíků a v zimě ejchuchů, máme něco svého zeleného na talíř.

Dobrou chuť!

                                                                          Magdalenka 20.6.2014

PS: Chcete dostávat recepty a další tipy k vaření či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek ve formuláři vlevo pod menu:  www.dotknise.cz