20.06.14

Lebeda zahradní aneb divoký špenát - recepty

Jak to tak bývá, v létě je najednou všeho nějak moc a co s tím? Dnes se spolu podíváme na zahradní lebedu neboli divoký špenát, v červeno-zelené formě, latinsky Atriplex hortensis a na to, jak si na ní pochutnáme a jak si jí dáme "k ledu" na zimu. Na obrázku to červeno-zelené, to světle zelené vpravo je mangold, taktéž vynikající jako špenát.


JAK VYPADÁ
Jakmile jednou tuhle rostlinu uvidíte, nezapomenete na ni. Je pořádně vysoká, má až 2 metry a hooodně rychle se šíří. Ano ano, jako plevel. Existuje samozřejmě i divoká varianta, tu můžete používat stejně jako tuto zahradní formu. Najdete varianty červené, zelené i žluté. Je to jednoletá bylina a rozšiřuje se tak nějak sama. Když na ní zapomenete a necháte třeba jen jednu rostlinku na záhonu, příští rok jí budete mít všude kolem spoustu.

K ČEMU JE DOBRÁ
Obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, E a hlavně velké množství dobře vstřebatelného vápníku, což se hodí jak pro dětičky, tak pro vegetariány a vegany :) Ten neustálý komentář : "A kde bereš vápník, když nejíš mléčné výrobky?" Že? Tak tady máme odpověď. Můžete jí používat stejně jako špenát. Oproti špenátu má tu výhodu, že obsahuje méně šťavelanů, takže je taková jemnější a nezatěžuje ledviny. Mladou jí můžeme dávat do salátů (trháme lístky), když má tak 5-6 týdnů využíváme listy stejně jako "špenát". Červený stonek se nepoužívá. To červené barvivo, antokyan, se během vaření jakoby "rozpustí" buď ve smetaně či jiném tuku, takže lístky jsou pak zelené a šťáva, omáčka, smetana či cibule, která se osmažila na tuku před tím, než jsme přidávali nasekané lístky lebedy, je růžová. Můžeme jí pít jako čaj, vymačkat šťávu a pak samozřejmě vařit, smažit, možné i na sladko.



A tohle všechno zvládne :
- rozpouští hleny v plicích i průduškách, tj. je na kašel, nachlazení, chrapot
- pomáhá při revmatismu, dně, proti otokům kloubů
- na akné, ekzémy, kožní vyrážky
- proti osteoporóze, křivici u dětí
- v těhotenství jako prevence proti kazivosti zubů a vyplavování vápníku z kostí
- semena fungují jako projímadlo

JAK PŘIPRAVIT
Čerstvá šťáva – nať odšťavíme v odšťavovači nebo umeleme a vymačkáme šťávu. Užíváme 1/4 sklenky se lžící medu při nachlazení s kašlem, chrapotu, křivici a osteoporóze. V těhotenství stejnou dávku několikrát týdně nebo pravidelně salát z čerstvých listů.

Odvar – 2 lžíce čerstvé nati zalijeme 1/4 l studené vody,  vaříme 3 minuty, necháme 1/2 hodiny vyluhovat, sladíme medem. 4x denně 125 ml při kašli.

Nálev – 2 lžíce čerstvé nati nebo 1 lžíci sušené zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat, pijeme 3-4 x denně při dně, revmatismu a na kožní problémy.

ZAMRAZENÍ NA ZIMU
Starší listy je dobré povařit nebo alespoň spařit. a stejně tak to uděláme, když si jí chceme zamrazit. Listy nakrájíme, spaříme horkou vodou, necháme vychladnout, nandáme do pytlíků a v zimě ejchuchů, máme něco svého zeleného na talíř.

Dobrou chuť!

                                                                          Magdalenka 20.6.2014

PS: Chcete dostávat recepty a další tipy k vaření či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek ve formuláři vlevo pod menu:  www.dotknise.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat