26.06.14

Brokolicový krém 100x jinak

Určitě umíte uvařit brokolicovou polévku. Jak jinak :) Rychlá, dobrá, i děti jí mají rády. Obzvláště, je-li mixovaná. Uměním ale je jí obměňovat. Dneska pustíme uzdu kreativitě a víc než vařit budeme experimentovat. Koukneme na to, jak s takovou jednoduchou polévkou kouzlit a proměňovat ji.


Co potřebuji:
brokolici
cibuli
brambory nebo jáhly
koření
sůl
shoyu
semínka
smetany

Když dělám brokolicovou polévku či brokolicový krém, vycházím vždy ze základu z cibule. Osmažím rychle na oleji a přidávám koření. Trochu soli, skoro vždy drcený kmín a pepř. A teď už můžeme čarovat s chutěmi a obměňovat. Má nejoblíbenější varianta je brokolicová polévka s muškátovým oříškem. Krásně voní a ten muškátový oříšek úplně změní chuť. A ještě jeden tip, který není moc známý a je skvělý na studenější dny. Do hotové polévky vymačkat šťávu se syrového nastrouhaného zázvoru. Mňam. Zázvor pěkně zahřeje a polévka je trošku ostřejší. Někdo má rád brokolicový krém s římským kmínem - proč ne, vyzkoušejte.

Na začátku vaření se rozhoduji, jestli bude tentokráte polévka úplně hladká, tj. budu dělat krém, nebo jestli část brokolice nechám takovou polo-syrovou. V tomto druhém případě přidávám malé růžičky brokolice na konci vaření a nechávám je v polévce jen chvíli "dojít". Na obrázku je právě tahle. S kousky brokolice uvnitř. Ale zpět k postupu vaření. Mám osmaženou cibuli a přidáno koření. Část brokolice nakrájené na velké růžičky přidám na cibuli a zaliji vodou. Ještě přidávám buď brambor nebo jáhly na zahuštění. Jakmile se zelenina a jáhly/brambor uvaří, vše rozmixuji dohladka.

Další čarování je se smetanou. Jestliže chci polévku zjemnit, přidám smetanu - jakou je plně na vás. Normální, mandlovou,  sójovou, kokosové mléko. Každý typ smetany přidá trošku jinou chuť. Nebo nepřidávám žádnou a  je to taky super. A na závěr samozřejmě přidávám shoyu, mou milovanou. Dodá polévce ten pravý šmak.

A je to. A co ještě mohu měnit? Třeba to, čím polévku posypu. Miluji sezamové semínko, ale nebojte se sypat čímkoli jiným - semínka dýňová, slunečnicová, lněná, kešu, para, vlašské. Nejlepší je trošku je nadrtit v "suribashi misce" - v keramické misce s vnitřním rýhováním na drcení ořechů. Také je super přidat do hotové polévky třeba syrové kousky červené papriky, ať je polévka barevná či rukolu, ta tam chutná skvěle.

A v poslední řadě si můžeme pohrát s tím, co k polévce podáváme. Na obrázku je moje milovaná celerová pomazánka (pro recept klikněte tady), nebo růžovka - recept tady, či cokoliv jiného. Kdo nejí pečivo, může do misky s polévkou nasypat kuskus a nechat ho v polévce dojít, či bulgur. Či jakékoliv jiné obiloviny, které máte uvařené vedle.

Co vše tedy můžeme na takové jednoduché polévce měnit?
1. strukturu - polévka mixovaná či s kousky brokolice
2. koření - pepř, drcený kmín, muškátový oříšek, šťáva ze zázvoru, římský kmín
3. čím polévku zahustím - brambory, jáhly, jakékoliv jiné uvařené obiloviny rozmixuji
4. zjemnění různými smetanami
5. čím polévku posypu či nazdobím
6. co podávám k polévce

Přeji příjemné experimentování!

                                                            Magdalenka, 26.6.2014

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. 



1 komentář:

  1. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku www.vyhledejrecepty.cz kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 100 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat