06.03.14

Oblíbená pomazánka z červené řepy - růžovka

Mile překvapí i milovníky masa a všechny, kteří třeba doposud zeleninovým pomazánkám moc nefandí. Reakce lidí, co přijedou na akci a ochutnají ji poprvé je : "Mňaaaaam! Máme ještě?" :) Věřím, že i Vám zachutná! Řepa a celer jsou „zimními“ zeleninami a nejlepší pro chladné dny je jejich tepelné zpracování. To uděláme i my v této pomazánce. Podáváme s chlebem namazaný máslem, na bílé pečivo i jako originální „salát“ k pečenému masu (k němu doporučuji variantu s křenem).


Na pomazánku pro cca 4 osoby si připrav:

½ menšího celeru
½ menší červené řepy
tofunézu 150g / nebo majonézu
olej
uzené tofu/tempeh cca 170g
šťáva z citrónu
umeocet 1 lžička
sůl
olivový olej

Nastrouhej syrový celer a červenou řepu  (v poměru 1:1) nahrubo. Orestuj zeleninu na rozpáleném oleji tak, aby byla měkká. Do ještě horké osmažené zeleniny vmíchej tofunézu (vegetariánská obdoba majonézy) či majonézu a směs umixuj. Nemáš-li tofunézu, můžeš použít i bíle tofu. To nejprve nakrájej na kostky a ohřej v horké vodě. Nesmí se převařit, protože by bylo jako „guma, ale aby se dobře umixovalo, je potřeba, aby bylo teplé. Přidej tofu k usmažené zelenině a vše dohromady umixuj. Je-li směs moc hrubá, přilej olivový olej či horkou vodu a domixuj do hladka. Do tohoto základu vmíchej nahrubo nastrouhané tofu, ochuť umeoctem (cca 1 lžička) a šťávou z citrónu. Dosol dle chuti. Pomazánka je taková sladko-kyselá, s uzenou chutí po tofu či tempehu. Milovníci masa říkají, že chutná jako s uzeným masem. Když to nebude ono, neboj se přidat citrón či ještě tofunézu. Na závěr vmíchej najemno nakrájený pórek či zelenou cibulku. Pro milovníky ostřejších chutí doporučuji variantu s křenem – místo pórku nastrouhej křen, nemusíš dávat uzené tofu. Další variantou je např.česnek a na jaře vřele doporučuji dojít do březového háje a natrhat čerstvý medvědí česnek. Dodá jarní sílu a příchuť česneku. Mňam! Fotku přidám, jakmile na zahradě vyrazí :) Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat