27.03.14

Domácí makový závin s mrkví

Přiznám se, že nejsem zrovna z těch žen/maminek, které by pekly každý den. Mám totiž tak 200 m od našeho baráku (přes cestu) takovou malou domácí kavárničku v penzionku zvaném Karavanserai . Amar tam peče v bio kvalitě, s třtinovým cukrem či se slady skoro každý den. Chodíme k ní poměrně často, hlavně o víkendech a to nejen na koláček, ale taky na pokec. Přes týden ale i u nás doma opakovaně slýchávám „ Mami, můžu něco sladkého?“ či přemýšlím, co na svačinu do školy. A tak peču. Za tenhle tip na těsto děkuju kamarádce Blance. Občas přijede na návštěvu a přiveze nějakou tu inspiraci do vaření a je to moc príííma.


Na 2 šišky závinu budeme potřebovat:
400 gr polohrubé pšeničné (použila jsem čerstvě namletou v bio kvalitě)
400 gr hladké špaldové
2 dcl oleje
špetku soli
slad či agávovou šťávu
citrón (nejlépe bio kvalita)
vinný kámen – obdoba kypřícího prášku, ale bez fosfátů
vodu

Na náplň:
mák 300 g (ák miluju, tak dělám hodně plnění)
100 gr rozinek
100 gr sušených švestek
obilné či sójové mléko
slad či agáve sirup
pro zdravější variantu: 2 mrkve
možnost 2 : lžička perníkového koření

Těsto
A jdeme na to. Nejprve požádám muže, ať mi namele – mák. Mezi tím, jak mi muž mele, si namelu sama – mouku. Nebo už mám namleto. A jdu na těsto. V míse smíchám mouky, špetku soli, vinný kámen, dobře promíchám. Poté nastrouhám kůru z dobře omytého citrónu (nejlépe bio), naliju olej a přidám slad. Množství sladu či jiné alternativy na slazení nechám na Vás, každý má rád těsto jinak sladké. Ochutnejte. Přileju trochu vody a jdu do fáze „patlála, patlála, paprťála“, samozřejmě rukama. Tím, že těsto hněteme, dáváme do něj svou vlastní energii. Takže je důležité, v jaké energii hněteme i pečeme. Doporučuji nejlépe s úsměvem na tváři či s vaší oblíbenou hudbou :) Těsto hnětu a přilévám vodu do chvíle, až se mi vše spojí dohromady a mám kouli těsta v míse. Konzistence by měla být tužší, budeme chtít těsto rozválet válečkem. Těsto dám na chvíli "k ledu" :) Přeloženo - někam ho odložím, aby se uleželo a jdu připravovat náplň.

Náplň
Pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet variantu zdravější, doporučuji udělat mák s mrkví. Je to moc dobré a zároveň zdravé. A hlavně, i ten, kdo není moc příznivcem zeleniny (třeba můj tatínek), ji v pohodě v této dobrotě sní.  Na fotce je tentokráte štrůdl bez mrkve. Začínáme tedy mrkví. 2 mrkve oloupám a nastrouhám na jemno. Rozpálím olej ve větším hrnci (v něm pak budu vařit všechnu náplň do závinu) a mrkev zprudka osmažím. Přidám špetku soli. Na osmaženou mrkev dám již namletý mák a zaleju obilným či sójovým mlékem. Mák s mrkví povařím. Směs bude postupně houstnout, jak mák "nabobtnává", tak se nebojte přilít mléko během vaření, když to bude moc husté. Během vaření přidám rozinky a nakrájené sušené švestky, aby se ještě trošku s mákem povařili. Krásně celou směs osladí. Na závěr ještě přidám slad či něco, čím směs dosladím. Jak moc budu doslazovat a čím je na Vás :) Na závěr můžeme ještě přidat lžičku perníkového koření. Tak. A máme náplň. Tu teď taky na chvíli "uložím k ledu" – vychladnout a jdu na válení těsta.

Jak zavinout
Máte strach z nepořádku a že se Vám pak vyválená placka roztrhne? Už nemusíte! Blanka mi ukázala skutečně super zlepšovák. Žádný nepořádek, krásně závin zavinu, nic se mi neroztrhne, nic nepřendávám. Prostě pohoda. Jen mám trochu větší spotřebu pečícího papíru. Tak komu z Vás toto nevadí, doporučuji. Vezmi pečící papír a dej si ho místo silikonového válu. Těsto budeme válet na něm. Vezmi polovinu těsta a rozválej na placku. Nemusí být ani moc tenká (ono to ani moc nejde, chi). Na vyválenou placku nandej směs (lepší, když už trochu vychladla) a začni balit závin. Právě s pomocí toho papíru, na kterém jsme těsto vyváleli. Nadzvedni placku za ten pečící papír, na kterém leží a bal přes ten papír. Závin zaviň celý a tak jak ho máš, na tom papíru, ho přenes na plech. Papír, který je teď na plechu navíc, ustřihni. A aby byl závin na povrchu pěkně lesklý, potřu ho směsí oleje a sladu, který si umíchám v hrnečku.

Tadam! A teď už pečeme, v rozpálené troubě, cca 40 min na 180 stupňů. Dobrou chuť!

A tady je pár fotek z Karavanserai. U Amar se dá i ubytovat a pár dní jen tak pobýt v krásném a pohodovém prostředí. Přijeďte! A můžete si navíc zajít na masáž, ke mě nebo Amar, či zaplavat ve slaném bazéně, hmmmm.


Žádné komentáře:

Okomentovat