01.04.14

Medvědí česnek

Hurááá. Už vyrazil! Kdo a kam? Medvědí česnek z hlíny přece :) Hlídala jsem ho od prvních teplejších dní. Roste u nás na zahradě a už má větší lístky, tak už můžu nějaké natrhat. Dorazil už i do mého bříška a tak se ráda podělím o nějaké tipy, co a jak s ním.


Tuhle jarní bylinku miluju. Patří mezi první jarní rostlinky a zelená se nejčastěji pod  nějakým keřem nebo v lese. Můžete si ho zasadit i na zahrádce a využívat jeho jedinečnou sílu a chuť jak na jaře, tak během roka, když si ho nasušíte. Mívají ho i ve zdravých výživách a hlavně na farmářských trzích, prodávají ho ve svazečcích. Přináší vitalitu a sílu jara, má silné detoxikační účinky, spoustu železa a dalších tělu prospěšných minerálů a vitamínů. Chutná a voní jako, no jako česnek! :) Právě to ho odlišuje od jedovaté konvalinky, které je podobný. Konvalinku si fakt netrhejte! Samo, když už medvědí česnek kvete, poznáte ho od konvalinky jednoduše dle květu, ale když vykukují jen listy, buďte opatrní. Ovoňte a trhejte jen to, co skutečně voní po česneku.

Pročišťuje hlavně krev a močové cesty, pomáhá při bolavých kloubech, má silné antibiotické účinky. Prostě, detoxikuje a posiluje. Už jenom ta jeho nádherná zelená barva, když jsem z něho udělala pesto! Hmmm. Recept dole. Roste cca od konce března do konce května. Já používám listy, jinde se uvádí, že je možné konzumovat i květy a cibulky. Cibulky konzumovat nebudu, protože chci, aby i příští rok vyrostl, květy si možná ochutnám či použiju na ozdobu. Nejlepší je listy trhat do té doby, než medvědí česnek vykvete, protože potom jsou všechny živiny směrovány nahoru, do květu a v listech jich už tolik nebude.

A proč se medvědí česnek jmenuje medvědí? Možná protože:
1. medvědi ho jedí jako první bylinku, když se probudí po zimním spánku
2. dodává nám medvědí sílu
Vyberte si nebo mě písněte, jaké máte Vy vysvětlení :)


Používat se dá na tisíc způsobů:
 - syrový jako posypání na polévku
 - do salátu
 - syrový nakrájený do pomazánek (třeba do růžovky, do celerové, z luštěnin,..)
 - jako pesto na salát, chléb, pečenou zeleninu či maso (vaříte-li ho)
 - jen tak na chleba místo zeleniny
 - spařený jako příloha k masu či do nějaké rolády, nádivky, slané žemlovky
 - do špenátu, vemte pár listů a nakrájejte ho místo česneku či z něho udělejte přímo „špenát“
 - můžeme z něj uvařit polévku (obdoba špenátové či kopřivové)
 - jako smoothie třeba se šťávou z pomeranče nebo banánem (rozmixovat s pár lístky)
 - vmíchat do karbanátků a další

My zkusíme PESTO, rychle a jednoduše.


Na pesto z medvědího česneku budeme potřebovat:

  • svazeček medvědího česneku
  • lžíci oleje
  • sůl

Do vyšší misky, kde budeme mixovat, dáme suché listy medvědího česneku a lžíci oleje. A jdeme mixovat. Když se to špatně mixuje, přidej ještě trochu oleje. Po umixování přidej sůl a servíruj. Vydrží v lednici i několik týdnů. A je to!

Medvědí česnek je super volba. Tvořte, zkoušejte, ochutnávejte. S ním nic nezkazíte :) Dobrou chuť!

Magdalenka 1.4.2014

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

Žádné komentáře:

Okomentovat