- detoxikují naše tělo (ulehčení na jaře)
- dodávají velké množství železa (proti chudokrevnosti a únavě)
- přinášejí sílu jara
- dodávají křemík a vzácné minerály, které ocení hlavně naše vlasy a nehty
Dnes pro Vás mám tipy, jak tuto rostlinku použít a recept na kopřivový krém/polévku.
Na vaření je nejlepší ji využívat hlavně zjara, když je mladá a a křehká. Jakmile začne kvést, už z ní nevaříme, všechna energie rostlinky je směrována do květů a listy už nejsou tolik výživné. Můžeme si ji taktéž nasušit na zimu na čaj. Čaj nejvíc pomáhá na zmíněnou detoxikaci a hlavně při problémech s močovým měchýřem. Výluh je totiž značně močopudný, tj. když se v měchýři něco děje, pitím čaje z kopřiv víc běháme, víc tento "rezervoárek" promýváme a zabraňujeme tak množení těch potvůrek, které způsobují zánět. Ideální je v kombinaci s celíkem zlatobýlem, přesličkou a břízou. Je to skutečně osvědčená směs, mívala jsem faaakt často záněty močových cest a ledvin. Dobrá je taktéž na vlasy - vlhké vlasy oplachovat výluhem (čajem) z kopřiv.
Co tedy můžeme z kopřiv připravit?
- čaj k pití, výluh na polévání vlasů - pro sílu a lesk
- kopřivovou polévku
- kopřivovo-mangoldový špenát k rýži a čočkovému nákypu či k čemukoliv jinému
- můžete je přidat do (velikonoční) nádivky
- kopřivovou pomazánku (příprava obdobná jako špenátová pomazánka)
- do jakýchkoliv zapečených nákypů a nádivek
Na KOPŘIVOVOU POLÉVKU pro 4 osoby budeme potřebovat:
- cca 150 g mladých kopřiv
- 2 cibule
- 8 menších brambor
- 2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- kmín
- olej
- cca 1,7 l vody
- shoyu bio
- smetanu (použila jsem mandlovou)
POSTUP
Nejprve nasbíráme kopřivy. Abych se moc nepopálila, používám jemné latexové rukavice a kopřivy stříhám přímo do mísy. Těch 150 g kopřiv je přibližně plná středně velká mísa o průměru 25 cm. Když máte víc času, klidně si kopřiv nasbírejte víc. Samo – na sušení nebo na další dobroty. Ve sklepě nebo v lednici vydrží svěží i několik dní. A jdeme na loupání. Nejdřív cibule. Oloupám, nakrájím na půlměsíčky a dám hned smažit na rozpálený olej. Než se cibule osmaží, spařím kopřivy horkou vodou, nakrájím na drobno. Nechám si i tu vodu. Trošku jí většinou vypiju a zbytek přileju do polévky (až budu zalévat vodou). Než se usmaží cibule, oloupu a nakrájím brambory, připravím 2 stroužky česneku. Na cibuli, která se mi smaží, přidám trošku soli, kmín, pepř, přihodím brambory a trochu je orestuji. Tak za 1min zaliju horkou vodou a nechám vařit. Za cca 10min, když už jsou brambory skoro uvařené, přidám pokrájené kopřivy. Přidávám je až teď kvůli tomu, aby se dlouho nevařily. Není to třeba. Povařím 2 minuty a jdu mixovat. V tuto chvíli přestávám vařit. A teď už jen dochutím. Namačkám česnek, přidám shoyu, dle potřeby dosolím a pro zjemnění přikápnu smetanu. Navrch doporučuji posypat opraženým sezamem.
Dobrou chuť!
Magdalenka 15.4.2014
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
Žádné komentáře:
Okomentovat