15.04.14

Kopřivy - tipy a recepty

Kopřiva je čarodějnou bylinou jarního období. Dá se s ní udělat spoousta mňamek, které mimo jiné:
 - detoxikují naše tělo (ulehčení na jaře)
 - dodávají velké množství železa (proti chudokrevnosti a únavě)
 - přinášejí sílu jara
 - dodávají křemík a vzácné minerály, které ocení hlavně naše vlasy a nehty

Dnes pro Vás mám tipy, jak tuto rostlinku použít a recept na kopřivový krém/polévku.


Na vaření je nejlepší ji využívat hlavně zjara, když je mladá a a křehká. Jakmile začne kvést, už z ní nevaříme, všechna energie rostlinky je směrována do květů a listy už nejsou tolik výživné. Můžeme si ji taktéž nasušit na zimu na čaj. Čaj nejvíc pomáhá na zmíněnou detoxikaci a hlavně při problémech s močovým měchýřem. Výluh je totiž značně močopudný, tj. když se v měchýři něco děje, pitím čaje z kopřiv víc běháme, víc tento "rezervoárek" promýváme a zabraňujeme tak množení těch potvůrek, které způsobují zánět. Ideální je v kombinaci s celíkem zlatobýlem, přesličkou a břízou. Je to skutečně osvědčená směs, mívala jsem faaakt často záněty močových cest a ledvin. Dobrá je taktéž na vlasy - vlhké vlasy oplachovat výluhem (čajem) z kopřiv.

Co tedy můžeme z kopřiv připravit?
 - čaj k pití, výluh na polévání vlasů - pro sílu a lesk
 - kopřivovou polévku
 - kopřivovo-mangoldový špenát k rýži a čočkovému nákypu či k čemukoliv jinému
 - můžete je přidat do (velikonoční) nádivky
 - kopřivovou pomazánku (příprava obdobná jako špenátová pomazánka)
 - do jakýchkoliv zapečených nákypů a nádivek


Na KOPŘIVOVOU POLÉVKU pro 4 osoby budeme potřebovat:

  • cca 150 g mladých kopřiv
  • 2 cibule
  • 8 menších brambor
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • kmín
  • olej
  • cca 1,7 l vody
  • shoyu bio
  • smetanu (použila jsem mandlovou)



POSTUP
Nejprve nasbíráme kopřivy. Abych se moc nepopálila, používám jemné latexové rukavice a kopřivy stříhám přímo do mísy. Těch 150 g kopřiv je přibližně plná středně velká mísa o průměru 25 cm. Když máte víc času, klidně si kopřiv nasbírejte víc. Samo – na sušení nebo na další dobroty. Ve sklepě nebo v lednici vydrží svěží i několik dní. A jdeme na loupání. Nejdřív cibule. Oloupám, nakrájím na půlměsíčky a dám hned smažit na rozpálený olej. Než se cibule osmaží, spařím kopřivy horkou vodou, nakrájím na drobno. Nechám si i tu vodu. Trošku jí většinou vypiju a zbytek přileju do polévky (až budu zalévat vodou). Než se usmaží cibule, oloupu a nakrájím brambory, připravím 2 stroužky česneku. Na cibuli, která se mi smaží, přidám trošku soli, kmín, pepř, přihodím brambory a trochu je orestuji. Tak za 1min zaliju horkou vodou a nechám vařit. Za cca 10min, když už jsou brambory skoro uvařené, přidám pokrájené kopřivy. Přidávám je až teď kvůli tomu, aby se dlouho nevařily. Není to třeba. Povařím 2 minuty a jdu mixovat. V tuto chvíli přestávám vařit. A teď už jen dochutím. Namačkám česnek, přidám shoyu, dle potřeby dosolím a pro zjemnění přikápnu smetanu. Navrch doporučuji posypat opraženým sezamem.

 Dobrou chuť!
                                             Magdalenka  15.4.2014

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

Žádné komentáře:

Okomentovat