23.04.14

Květák obalený v hrašce

Jaro je v plném proudu a na pultech zelenin se již začíná objevovat květák. Tak hurááá na něj! Dnes si zkusíme „klasiku“ jinak, obalovaný květák, ale ve směsi bez vajíček a pšeničné mouky. V obalu z hrašky. Tahle obalovací směs je populární hlavně v Indii. Smaží v ní, co se dá, všemožná zelenina – mrkev, řapíkatý celer, brokolice, květák a spoustu dalšího, ale i  ovoce – jako je banán, jablka. A je to skutečně delikatesa. Ocení ji všichni, kdo mají rádi křupavé obaly, včetně těch, kteří se vyhýbají lepku („bezlepkáči“) nebo alergici či vegani (nepoužívají vajíčka).  Neposlední výhodou je to, že v takhle mňamózní křupavé konzistenci si pochutnají i děti a ani neví, že dlabají zeleninu a luštěninu.


Hraška je směs, jejíž základem je mouka z hrachu a kukuřičná mouka. V Indii je základem téhle směsi na obalování hlavně mouka z cizrny. To jest, pro Vás, kdo máte doma mlýnek na obilí, můžete si tuhle obalovací směs vyrobit sami a dát si do ní ingredience, které vy chcete. Dá se koupit již připravená ve zdravých výživách. Je jí několik druhů. Hraška pikantní – s kořením na obalování, hraška na zahušťování – omáček, polévek a hraška s vanilkou do buchet. Vyberte, co máte rádi a vyzkoušejte. Na Facebooku najdete na jejich stránce i super recepty slané i sladké.  www.facebook.com/hraska


A my jdeme na obalovaný květák.

Pro 4 osoby si připavte:
½ květáku
hrašku – cca 200 g
2 lžičky semínek, co máte rádi - doporučuji sezam světlý i tmavý
sůl
shoyu
vodu cca 300 ml
olej na smažení


Nejprve si připravuji květák. Rozdělám ho na menší růžičky, jsou-li větší, podélně je rozříznu, ať jsou „růžičky“ trochu placatější. Ke smažení totiž používám pánvičku a lépe se to smaží. Květák na chvíli povařím v horké vodě, ať je smažení rychlejší. Dám rozpálit pánvičku s olejem a jdu namíchat směs na obalování. Do mísy nasypu suchou směs, přidám semínka, za sucha rozmíchám.  Přilévám postupně vodu a metličkou rozmíchávám. Vzniká kašovitá směs, která bude ještě sama od sebe houstnout. Takže chvilenku počkám a případně ještě doleju vodu, ať to není jako hrouda. Vodu jsem tentokráte jen odhadla, neb vařím „podle voka“ a když jsem připravovala směs, zapomněla jsem si to odměřit! Tak prosím s vodou pomalu :) Ještě přidám trošku shoyu (mám ráda směs slanější) a jdu „máchat“ květák v hrašce. Směs by měla být hustší, aby mi nestékala z květáku, když ho v ní „vymáchám“. Jako když bych si chtěla na tělo nandat léčivé bahínko a chtěla bych, aby na kůži zůstalo. Květák „obalím“, celý povrch květáku je teď pokryt hustou směsí. A dávám na rozpálený olej. Růžičky kladu kousek od sebe, ať se mi nespojí a mám jednotlivé kousky květáku.  Jestliže jste poprvé netrefili hustotu a směs se vám roztekla na pánvi, nevadí, zkuste zahustit zbytek a první várku usmažte, jak je. Tu placku, která vznikla na pánvičce, jednoduše rozlámejte či rozkrájejte. Chutná i tak :) Po osmažení na jedné straně (směs bude na okrajích krásně hnědnout), květák otočím a „rozplácnu“ na pánvičce, aby se to pěkně prosmažilo. A jdeme servírovat! Příloha je na Vás :) Dobrou chuť!

                                                23.4.2014 Magdalenka

Žádné komentáře:

Okomentovat