01.05.14

Cizrna ala kuře na paprice

Dnes tu máme zase něco s luštěninou. Cizrna je super jak do pomazánek, tak do hlavního jídla. Mám ráda její hladkost a jemnost. Uvaříme cizrnu alá kuře na paprice. Je to jednoduché a rychlé, i pro velké množství strávníků. A dnes opět veganské, protože použijeme kokosové mléko do omáčky.


Pro 4 osoby si připrav:

cizrnu cca 100 g (za sucha)
2 cibule 
8 růžiček brokolice
2 papriky
papriku sladkou - koření
sůl
shoyu bio
kmín
pepř
kokosové mléko 200 ml

CIZRNA:
Cizrnu namočím večer, než jdu spát. Je potřeba dát 3 x víc vody, než je suchá cizrna, opravdu hodně nabobtná. Druhý den z ní jdu vařit. Vyleju zbylou vodu a dám namočenou cizrnu do papiňáku, zaliju jí studenou vodou. V ještě otevřeném papiňáku přivedu cizrnu k varu. Na povrchu se začne dělat pěna. Tuhle pěnu i s tou vodou vyleju a ještě alespoň jedenkrát zaleju studenou vodou a znova přivádím k varu. Tím se zbavím nestravitelných purinů a cizrna pak nebude způsobovat nadýmání. Víc o luštěninách a jak na ně najdete případně v receptu o adzuki guláši. Papiňák zavřu a od doby, kdy je natlakovaný, vařím cca 20 min. Jde to rychle :) Cizrna je krásně měkká. 

ZELENINA: 
Mezitím, než se uvaří cizrna, si připravím cibuli - oloupu a nakrájím na 1/2 měsíčky, brokolici na menší růžičky a papriku na kostičky. A jdu smažit. Začínám cibulí - na rozpálený tuk, smažím mírně do zlatova. Přidám sůl, špetku pepře, kmín, sladkou papriku. Jakmile se koření rozvoní, přidávám papriku nakrájenou na kostičky, jen rychle osmahnu a přihodím brokolici. Můžete si brokolici vedle "blanšírovat", to znamená jen přelít horkou vodou a nechat v ní brokolici chvíli stát. A dát jí přímo do hrnce. Zůstane pak krásně křupavá.Tak. A mám v hrnci cibuli, koření, papriku a brokolici. 

ZAHUŠTĚNÍ, OCHUCENÍ
Dám si část cizrny na stranu a zbytek cizrny vmíchám do směsi. Vliju kokosové mléko. Na zahuštění použiju cizrnu, kterou jsem si dala stranou - rozmixuji ji v horké vodě a vmíchám do omáčky. Jakmile mám vmíchané kokosové mléko, neměla bych už jídlo vařit, aby se nezničily dobroty, které v něm jsou. No a na závěr ochutím trochou shoyu bio. 

Můžeme servírovat! Nejlépe mi chutná s basmati rýží. Dobrou chuť.

                                                                                                                                 Magdalenka 1.5.2014

Žádné komentáře:

Okomentovat