22.05.14

Slaný štrůdl s italskou náplní

Dnes bych si dala něco pečeného, slaného. Co si můžu vzít i ven na výlet a nemusí to být teplé. Slaný štrůdl!! Znám dva způsoby, jak štrůdl udělat. Rychleji a pomaleji. Rychleji ze zmrazeného listového těsta a pomaleji z vlastního těsta, které ale taktéž mohu mít v mrazáku, tj. z pomalé verze se může stát rychlá :). Listové těsto. Kapitola sama o sobě. Jestli se vám ho nechce dělat, doporučuji koupit v bio kvalitě a mít po ruce v mrazáku. Mají ho např.v Inter-spaaru nebo ve zdravých výživách. Když nemáte bio, koukejte alespoň prosím při výběru těsta na etiketu. Některá těsta jsou skutečně jen chemie a ne listové těsto :(  Aby štrůdl nebyl jen z bílé mouky a my neměli špatné svědomí, mám jeden tip - těsto vyválejte na válu s hrubě namletou žitnou moukou. Štrůdl nejen že vypadá a chutná skvěle, ale děláme i něco pro svoje zdraví.


A jdeme na to. Nejprve si připravím náplň do štrůdlu. A samozřejmě, vyndám těsto z mrazáku, tak 2-3 hodinky před pečením. Náplň můžeme udělat různou - tvořivosti se meze nekladou. Já dělám často se špenátem a tofu, v touto "italskou" náplní nebo s kyselým zelím a tempehem. Italská náplň jí říkám proto, že použiju oregáno a česnek.

Na italskou náplň na dvě šišky štrůdlu budeme potřebovat:

3 cibule
kukuřici (1 menší plechovka či čerstvě naloupaná)
1/2 červeného zelí
oregáno
pepř - 2 špetky
drcený kmín 1/2 lžičky
pepř dle chuti
česnek 2 stroužky
uzené tofu nebo uzený tempeh - 2 malé balení (cca 500g dohromady)
sůl
shoyu

NÁPLŇ:
Připravuji si nejdříve směs, kterou štrůdl plním, abych ho nemusela tak dlouho péct. Cibuli nakrájím na mé milované půlměsíčky, začnu smažit. Po cca 5 min přisypu sůl, přidám pepř, kmín, oregáno. Krásně se to rozvoní. Přihodím zelí nakrájené na jemné proužky, zaklapnu pokličkou a chvilku podusím. Přidám kukuřici, odstavím ze sporáku a přidávám na struhadle nahrubo nakrájené tofu či tempeh. Ještě zbývá dochutit shoyu a namačkat česnek. Tak. A teď to všechno zamíchám, případně ještě dochutím a dopepřím. Dle vaší chuti. Směs dám na chvíli chladnout a jdu válet těsto.

TĚSTO:
Dnes používám těsto z mrazáku, koupené či domácí - připravené, ale nechané v mrazáku pro chvilky, kdy nemám čas. Teď už je rozmrznuté. Na silikonovou podložku nasypu nahrubo namletou žitnou mouku. A teď válím, a válím, a válím. Těsto obracím a tak bude to namleté žito po obou stranách. Nejdřív zkuste nedělat tak tenké těsto, aby se netrhalo. Zkontroluji, jestli směs na plnění už není horká a mohu nandávat na vyválené těsto. Když je totiž ještě horká, těsto se potrhá a nic neubalíte. Rovnoměrně rozvrstvím a jdu balit. Zabalím tak, aby mě šiška zůstala u konce kuchyňské desky. Na plech dám buď pečící papír nebo silikonový plát na pečení. Plech si zapřu o konec kuchyňské desky a teď z kuchyňské desky jednoduše přendám šišku na plech. Nebo použiji trik 2 - těsto vyvaluji už na pečícím papíru, pomocí něho balím a pak jen přendám na plech i s pečícím papírem.

A pečeme. Asi tak 40 min na 150 stupňů. Dobrou chuť!

                                                                                           Magdalenka 22.5.2014

PS: Na víkendovém inspiračním setkání s vařením, v sobotu 7.6.2014 v Praze, je ještě pár místeček :) Přijďte se nechat inspirovat.
http://www.zenskyprincip.cz/seminare/s-jidlem-usmevem-proti-stresu-aneb-vim-co-pro-sebe-udelat/





Žádné komentáře:

Okomentovat