15.05.14

Indický čočkový dál

Mám ráda indická koření a jídla s nimi. Přítel mi, když vařím „Indii“, sice říká: „Tohle chutná skvěle, ale rozhodně to není indické jídlo. Musíš vyzkoušet přímo u zdroje.“ Což už plánuji, jupíí. Indie mě láká, ale mám z ní i velký respekt. Nicméně čočkový dál (ačkoliv nejsem ještě indický specialista) si dnes uvaříme. Je to rychlé, nemusíme večer nic namáčet, má to hodně bílkovin a chutná i dětem. Tedy, mému synátorovi ano, což je co říct! Luštěniny totiž jinak moc nee. Takže i děti mohou, když to neokořeníme chilli. Můžeme ho podávat jako polévku, nebo, když ho uděláme hustší, s bílou rýží a salátem.


Na polévku pro cca 4 osoby si připravíme:

asi 300 g červené čočky (za sucha)
2 větší cibule
3 větší mrkve
několik brambor (nemusíte použít)
volitelně brokolici
sůl
shoyu
hnědé hořčičné semínko - 1 lžička
římský kmín mletý - ½ lžičky
kurkumu -  ½ lžičky
chilli dle chuti
něco zeleného na posypání- nejlépe čerstvý koriandr nebo petrželka

ZELENINA
Nejprve si dám vařit vodu do konvice. Pak začnu připravovat zeleninu. Nakrájím cibuli, doporučuji na jemnější půlměsíčky. Cibuli rozkrojíš napůl odshora dolů (po těch žilkách, co jsou na cibuli), potom krájíš znova po těch žilkách. Zachovává se tak energie cibule a fakt to líp chutná. Teď si dám na plotnu hrnec s olejem, nechám rozpálit olej. Omyju mrkev, není-li bio oloupám či oškrábu, nakrájím na trojhránky. Do téhle polévky to takto nakrájené prostě pasuje. Trojhránek udělám tak, že otáčím nůž při krájení cik cak, napravo, nalevo. Teda blbě se to popisuje, tady je obrázek jak cibule, tak mrkve :)


PŘIDÁVÁNÍ KOŘENÍ, ZELENINY A ČOČKY
Proč? Skrze tvary vyrovnáváme energii v jídle. Čočka je kulatá, cibule na ½ měsíčky, z mrkve uděláme trojhránky a brokolici pak dodávám až do hotové polévky na růžičky. Na rozpálený olej nasypu hnědé hořčičné semínko a nechám ho „vyprskat“. To uvidíte :) Krásně začne vonět. Až začne prskat, zavřete si hrnec pokličkou. Až vyprská, přisypu ½ lžičky kurkumy a římského kmínu, ½ lžičky soli, zamíchám a hned přidávám cibuli. Smažím, až to bude trošku hnědnout. Pozor, nepřipalte, to je hned! Cca po 5 min smažení přidám mrkev, malinko osmažím a zalévám horkou vodou. Do horké vody přidávám i brambory. Vařím cca 5 min. Mezitím si v horké vodě promyju půlenou červenou čočku a přidám jí do hrnce k ostatní zelenině. Vaří se cca dalších 10-15 min. Když to bude moc houstnout, prostě přilejte zase teplou vodu. Já ji mám pořád po ruce v konvici. Brokolici, aby zůstala křupavá, přidávám většinou až do uvařené polévky a polévku nechám trošku „dojít“ na plotně. Po odstavení (aby se už nevařilo) dochutím shoyu a přidám něco zeleného. To je taky možné až na talíři. Dobrou chuť!

                                          Magdalenka 15.5.2014

PS: Inspirační setkání s vařením 7.6. v Praze už je blízko :) Jen pro 10 osůbek. Přihlásit se můžete tady http://www.zenskyprincip.cz/seminare/s-jidlem-usmevem-proti-stresu-aneb-vim-co-pro-sebe-udelat/

Žádné komentáře:

Okomentovat