20.03.14

Celozrnný knedlík a ječné placky

Kdo z nás má rád placky, placičky, bramboráky a knedlíky, ruku nahoru! Já :) ALE, často slýchávám či čtu, že bychom se SMAŽENÉMU a VŠEMU z BÍLÉ mouky měli vyhýbat. Mno. Smažené – obzvláště v zimě – bychom si měli dopřávat. Zahříváme tím tělo. A oleje ve své výživě velmi potřebujeme. Samozřejmě záleží na způsobu smažení a kvalitě olejů. Výběr je na nás. A bílá mouka? Ano, měli bychom jí jíst méně. Zdroj sacharidů (obiloviny a vše z nich vyrobené, uvařené, upečené) však potřebujeme. A nejlepší je zařadit celá zrna - buď vařená, nebo alespoň výrobky z celozrnných mouk. Co můžeme vždy ovlivnit je kvalita mouky a složení placek, placiček a knedlíků tak, abychom po nich tolik netloustli a nezatěžovali naši milou slinivku. Pojďme najít střední cestu a naučit se dnes placky a knedlíky nejen z pšeničné mouky, navíc bez vajíček a mléka. A příště makový štrůdl! :)

Celozrnný "houskový" knedlík
Na knedlíky pro jednu osobu (počítám tak 4 knedlíky na talíř pro jednoho) spotřebuješ přibližně 75gr mouky, takže pro 4 osoby budeme zadělávat 300 gr mouky. Budou z toho tak 3 knedlíkové šišky.


Připrav si:
100 gr špaldové či pšeničné hladké mouky
100 gr žitné polohrubé
100 gr pšeničné polohrubé
vinný kámen (obdoba kypřícího prášku)
vodu
sůl

Smíchej 1/3 celozrnné pšeničné nebo špaldové hladké, 1/3 žitné polohrubé, 1/3 bílé polohrubé. Nasyp mouky do mísy a smíchej s vinným kamenem (kypřícím práškem) a solí. Nalej vodu a připrav hustší těsto. Nech tak 10 min odstát, pak těsto odebírej a udělej z něho v ruce knedlíky. Mě se osvědčilo, že je ještě trošku vyválím v hladké mouce, drží víc u sebe.  Vař cca 30 min v horké vodě. Knedlíky poměrně brzy vyplavou nahoru, ale ještě nejsou vevnitř hotové. Je dobré je cca po 15 min (polovina doby vaření) v hrnci obrátit. Pak už krájím ručně nití (pro menší množství knedlíků je ruční krájení v pohodě), pro 30 lidí a výše už fakt použiju kráječ, chi.

Na obrázku podáváno se svíčkovou. Na ní recept někdy příště :)

Ječno-kukuřičné placky
Na cca 6 placek střední velikosti budeme potřebovat:

125 g ječné polohrubé mouky
75 g hladké kukuřičné (poměr mouky ječné : kukuřičné je 5:3)
asi 300 ml vody
sůl
kurkumu
vinný kámen (obdoba kypřícího prášku)
olej na smažení

Umeleme mouku, nebo ji koupíme, samozřejmě. Na tyto placičky mám odzkoušeno, že je nejlepší ječmen a kukuřice dohromady. Ječmen je hodně „tučný“ a dá placičkám jemnou chuť, navíc bude to dobře držet při smažení a kukuřičná mouka přidá křupavost.
Ječnou a kukuřičnou mouku nasyp dohromady do misky a dobře je promíchej. Přidej trošku kurkumy – dá placičkám krásnou barvu do žluta a vypadá, jakoby to byla placka s vajíčkem, a trochu osol. Smíchej s vodou (konzistence jako na řídké palačinky), přidej špetku soli a nech alespoň 1 hod odstát. Těsto jakoby zhoustne, spojí se a bude se Ti to dobře smažit. Před smažením vmíchej do těsta kypřící prášek (vinný kámen), nech tak 5 min odstát a pojď na smažení. Rozpal pánev, potři trochou tuku, smaž jako normální palačinky. Pohraj si i s hustotou, je-li těsto moc řídké, budou se Ti u okrajů placky „rozlézat“. Pak přidej trošku mouky a bude to ok. Placičky jsou výborné jak naslano (já je miluju ke guláši adzuki viz poslední recept), tak nasladko (třeba k odpolední svačince, klidně i studené).

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat