Agar agar , neboli kanten, je rostlinná obdoba želatiny, zahušťovadlo, které se připravuje docela náročným způsobem z červených řas rodu Rhodophyceae - ruduchy, druhu Gelidium a Gracilaria. Nejlepší je kupovat agar agar ve formě vloček nebo tyčinek ve zdravých výživách. Ačkoliv je dražší, sáhněte po něm. Je totiž zdravější. Způsob přípravy práškového agaru prodávaného standardně v obchoďáku je prostě víc chemický.
Agar má větší želírovací schopnosti než normální želatina, tj. nepoužijete ho tolik a hlavně, je to z rostlinek :) . Dá se použít všude tam, kde používáme želatinu - na želatinové ovocné dortíky a poháry, zeleninové aspiky, k zahušťování omáček, na ztužení šlehačky, do krémů, polev, k přípravě pudinků a polévek, dokonce i k zavařování, aby nám ztuhla marmeláda. Agar můžeme rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. S ovocem bývá trochu tekutější, tj. musíme ho přidat víc.
A s čím vším nám agar agar může pomoct?
- obsahuje hlavně železo, vápník a další stopové prvky
- je zásadotvorný, proto je vhodný pro kombinaci s ovocem (pomáhá neutralizovat kyselinotvorné ovoce)
- je lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky
- je skvělý při snižování hladiny cholesterolu v krvi
- čistí zažívací trakt (sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti, když prochází střevy)
- vhodný při hubnutí - má nulovou energetickou hodnotu
- pomůže se zácpou – povzbuzuje peristaltiku střev, ještě silnější účinek má v kombinaci se lněným semínkem či zázvorovou šťávou.
Jak s ním vařit?
Základní pravidlo je 1 lžička agarového prášku = 1 lžíce agarových vloček. Na pevné želé použijeme cca 2 lžičky agarového prášku na cca 500 ml tekutiny. Nebo se řiďte návodem, samozřejmě :)
Agar necháme chvilku (cca 10 minut) nasáknout studenou vodu (nebo směs voda + jablečný džus), pak směs jemně přivedeme k varu a necháme probublávat tak, aby se vločky rozpustily (5 minut prášek, až 15 minut vločky). Jakmile je směs "rozpuštěná", přidávám jablečný koncentrát nebo jablečný džus a doslazuji - čím chcete. Já používám rýžový sirup či agávovou šťávu. A pak už liju na dortík nebo do skleniček na ovoce.
A jak si ozkoušíme, že máme správnou hustotu, když ho vaříme? 1 lžičku teplé směsi dáme na talířek do lednice a necháme tak minutku ztuhnout. A hned vidíme. Jestli rozředit, nebo přidat další agar-agar a ještě chvilku povařit.
Přeji příjemné experimentování a dobrou letní chuť!
Magdalenka 4.7.2014
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu.
Dobrý den, a mohu se zeptat, jak agar přidávat do šlehačky aby ztuhla?
OdpovědětVymazatDobrý den, Lenko! Zajímavý dotaz. Přiznám se, že do šlehačky jsem agar ještě nepoužívala. Nejčastěji ho používám na dorty k zalití ovoce a do marmelád :) Ale postupovala bych tak, že agar nasypu do vody, pomalu zahřívám, až se rozpustí. Udělala bych ho víc koncentrovaný. A až bude roztok vlažný (ale ještě tekutý), vlila bych do smetany před šleháním. Smetanu bych pak normálně ušlehala a nechala ztuhnout. Držím pěsti a těším se na zprávu, jestli to vyšlo!:) Magdaléna JP
VymazatTakhle to nefunguje! Do ještě teplého, ne horkého agaru,se jemně vmíchává šlehačka, do tuhá vyšlehaná.
OdpovědětVymazatDěkuji! Něco nového jsem od Vás naučila! Možná by příště bylo dobré se podepsat, nekomentovat jako "anonymní" :) Pěkné dny přeji. Magdaléna JP
Vymazat