04.07.14

Agar agar - želatina nejen na dortíky

Léto je v plném proudu a ovoce je teď spousta. Pojďme si ho užívat! A nejen za syrova. Skvělým tipem pro teplé dny jsou ovocné "želatinové" dortíky či jen ovoce se želatinou ve skleničce. Samozřejmě, využijeme želatinu rostlinou, která se připravuje z agar agaru.


Agar agar , neboli kanten, je rostlinná  obdoba želatiny, zahušťovadlo, které se připravuje docela náročným způsobem z červených řas rodu Rhodophyceae - ruduchy, druhu Gelidium a Gracilaria. Nejlepší je kupovat agar agar ve formě vloček nebo tyčinek ve zdravých výživách. Ačkoliv je dražší, sáhněte po něm. Je totiž zdravější. Způsob přípravy práškového agaru prodávaného standardně v obchoďáku je prostě víc chemický.


Agar má větší želírovací schopnosti než normální želatina, tj. nepoužijete ho tolik a hlavně, je to z rostlinek :) . Dá se použít všude tam, kde používáme želatinu - na želatinové ovocné dortíky a poháry, zeleninové aspiky, k zahušťování omáček, na ztužení šlehačky, do krémů, polev, k přípravě pudinků a polévek, dokonce i k zavařování, aby nám ztuhla marmeláda. Agar můžeme rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. S ovocem bývá trochu tekutější, tj. musíme ho přidat víc.

A s čím vším nám agar agar může pomoct?

  • obsahuje hlavně železo, vápník a další stopové prvky
  • je zásadotvorný, proto je vhodný pro kombinaci s ovocem (pomáhá neutralizovat kyselinotvorné ovoce)
  • je lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky
  • je skvělý při snižování hladiny cholesterolu v krvi
  • čistí zažívací trakt (sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti, když prochází střevy)
  • vhodný při hubnutí - má nulovou energetickou hodnotu
  • pomůže se zácpou – povzbuzuje peristaltiku střev, ještě silnější účinek má v kombinaci se lněným semínkem či zázvorovou šťávou.

Jak s ním vařit?
Základní pravidlo je 1 lžička agarového prášku = 1 lžíce agarových vloček. Na pevné želé použijeme cca 2 lžičky agarového prášku na cca 500 ml tekutiny. Nebo se řiďte návodem, samozřejmě :)
Agar necháme chvilku (cca 10 minut) nasáknout studenou vodu (nebo směs voda + jablečný džus), pak směs jemně přivedeme k varu a necháme probublávat tak, aby se vločky rozpustily (5 minut prášek, až 15 minut vločky). Jakmile je směs "rozpuštěná", přidávám jablečný koncentrát nebo jablečný džus a doslazuji - čím chcete. Já používám rýžový sirup či agávovou šťávu. A pak už liju na dortík nebo do skleniček na ovoce.

A jak si ozkoušíme, že máme správnou hustotu, když ho vaříme? 1 lžičku teplé směsi dáme na talířek do lednice a necháme tak minutku ztuhnout. A hned vidíme. Jestli rozředit, nebo přidat další agar-agar a ještě chvilku povařit.

Přeji příjemné experimentování a dobrou letní chuť!

                                                                                                       Magdalenka 4.7.2014

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. 



Žádné komentáře:

Okomentovat