Agar agar , neboli kanten, je rostlinná obdoba želatiny, zahušťovadlo, které se připravuje docela náročným způsobem z červených řas rodu Rhodophyceae - ruduchy, druhu Gelidium a Gracilaria. Nejlepší je kupovat agar agar ve formě vloček nebo tyčinek ve zdravých výživách. Ačkoliv je dražší, sáhněte po něm. Je totiž zdravější. Způsob přípravy práškového agaru prodávaného standardně v obchoďáku je prostě víc chemický.
Agar má větší želírovací schopnosti než normální želatina, tj. nepoužijete ho tolik a hlavně, je to z rostlinek :) . Dá se použít všude tam, kde používáme želatinu - na želatinové ovocné dortíky a poháry, zeleninové aspiky, k zahušťování omáček, na ztužení šlehačky, do krémů, polev, k přípravě pudinků a polévek, dokonce i k zavařování, aby nám ztuhla marmeláda. Agar můžeme rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. S ovocem bývá trochu tekutější, tj. musíme ho přidat víc.
A s čím vším nám agar agar může pomoct?
- obsahuje hlavně železo, vápník a další stopové prvky
- je zásadotvorný, proto je vhodný pro kombinaci s ovocem (pomáhá neutralizovat kyselinotvorné ovoce)
- je lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky
- je skvělý při snižování hladiny cholesterolu v krvi
- čistí zažívací trakt (sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti, když prochází střevy)
- vhodný při hubnutí - má nulovou energetickou hodnotu
- pomůže se zácpou – povzbuzuje peristaltiku střev, ještě silnější účinek má v kombinaci se lněným semínkem či zázvorovou šťávou.
Jak s ním vařit?
Základní pravidlo je 1 lžička agarového prášku = 1 lžíce agarových vloček. Na pevné želé použijeme cca 2 lžičky agarového prášku na cca 500 ml tekutiny. Nebo se řiďte návodem, samozřejmě :)
Agar necháme chvilku (cca 10 minut) nasáknout studenou vodu (nebo směs voda + jablečný džus), pak směs jemně přivedeme k varu a necháme probublávat tak, aby se vločky rozpustily (5 minut prášek, až 15 minut vločky). Jakmile je směs "rozpuštěná", přidávám jablečný koncentrát nebo jablečný džus a doslazuji - čím chcete. Já používám rýžový sirup či agávovou šťávu. A pak už liju na dortík nebo do skleniček na ovoce.
A jak si ozkoušíme, že máme správnou hustotu, když ho vaříme? 1 lžičku teplé směsi dáme na talířek do lednice a necháme tak minutku ztuhnout. A hned vidíme. Jestli rozředit, nebo přidat další agar-agar a ještě chvilku povařit.
Přeji příjemné experimentování a dobrou letní chuť!
Magdalenka 4.7.2014
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu.
Dobrý den, a mohu se zeptat, jak agar přidávat do šlehačky aby ztuhla?
OdpovědětVymazatDobrý den, Lenko! Zajímavý dotaz. Přiznám se, že do šlehačky jsem agar ještě nepoužívala. Nejčastěji ho používám na dorty k zalití ovoce a do marmelád :) Ale postupovala bych tak, že agar nasypu do vody, pomalu zahřívám, až se rozpustí. Udělala bych ho víc koncentrovaný. A až bude roztok vlažný (ale ještě tekutý), vlila bych do smetany před šleháním. Smetanu bych pak normálně ušlehala a nechala ztuhnout. Držím pěsti a těším se na zprávu, jestli to vyšlo!:) Magdaléna JP
Vymazat