11.06.14

Kosmatice aneb osmažený květ bezu

Tahle pochoutka, kterou si dnes připravíme, se dříve smažila hodně často. Znali ji hlavně naše babičky, které věděly, že je lepší zajít občas do přírody, než k řezníkovi pro maso a udělat řízek "bezový". Květ černého bezu pomáhá hlavně na kašel, snižuje horečku a podporuje pocení. Což se někdy může hodit, že? Energii tohoto malého zázraku přírody můžeme okusit různými způsoby - v horku doporučuji limonádu z květů bezu (do vody dáme pár květů bezu, plátky citrónu, můžeme dosladit - ale nemusíme :)), bezinkové víno, v sirupu či na pleťovou vodu pro problematickou pleť. My dnes spolu zkusíme kosmatici, neboli květ bezu obalený a osmažený. A jak jinak, obalíme si ho v hrašce (směs z hrachu, bez vajíček a mléka - o hrašce víc tady http://blog.dotknise.cz/2014/04/kvetak-obaleny-v-hrasce.html )


Na dnešní dobrotu budeme potřebovat:
květy bezu (vyberte nějaké napolo rozvité) množství dle vás
hraška
voda
lněné semínko
slunečnicové semínko
shoyu
olej na smažení

A jdeme na to. Nejprve musíme mít natrhané květy bezu, to dá rozum. Trháme je i se šťopkou, protože za ní pak můžete kosmatice držet. Mám zkušenost, že květy vydrží v lednici do druhého dne, ale samozřejmě, nejlepší je natrhat, usmažit. Květy NEmyjeme, ztratili bychom tím to, co chceme získat. Živiny z květů a výživný pyl. Ale je dobré květy trošku vyklepat, ať si neusmažíme broučky. Co doporučuji je NEtrhat květy vedle frekventované silnice, chi.


V misce si připravíme těstíčko z hrašky. Když budeme přilívat vodu a metličkou hrašku promíchávat, počítejme s tím, že nám směs bude ještě houstnout. Ale s vodou opatrně. Směs musí být tuhá tak akorát. A schválně si ji ochutnejte. Je hořká. Nebojte, až to usmažíte, hořké to není. Když by náhodou ještě bylo, znamená to, že jste směs dostatečně neusmažili. Do obalovacího těstíčka vmícháme semínka, můžeme přidat i trochu shoyu, aby to bylo slanější, ale záleží na vás. A jdeme obalovat a smažit.


Květ namáčíme do směsi a pokládáme na rozpálený olej. Smažíme do zlatova po obou stranách, doporučuji na pánvičku víc oleje. 


Po vyndání osušíme v ubrousku a jdeme si vychutnat tu dobrotu. Jako příloha jsou skvělé nové brambůrky, bramborová kaše, polentová kaše, jáhlová kaše, tatarka a salátek. Ale jsou skvělé i samotné. A samozřejmě, kdo máte rád sladké, doporučuji i na sladko :)

Dobrou chuť!

                                                      Magdalenka 11.6.2014

PS: Chcete dostávat recepty a další tipy k vaření či jiné inspirace přímo do Vašeho emailu? Není problém! Prosím, zaregistrujte se pro odběr novinek tady:  http://www.dotknise.cz/





Žádné komentáře:

Okomentovat