06.06.14

Rajská a plněné papriky

Včera jsem procházela nafocená jídla, co mám do zásoby, a úplně mě pohledem upoutala rajská s plněnýma paprikama. Mňam. Možná tou barevností. Červená barva dodává sílu, vitalitu, energii, nejen v jídle, ale i v případě, že nosíte oblečení téhle barvy. Takže, jestli jste unavení, chcete nějak energizovat, vemte na sebe něco červeného, třeba jen spodní prádlo :) My jdeme na uvaření rajské a pro plnění vybereme jaké papriky? Červené :) Nejen že krásně vypadají, jsou ze všech plněných paprik taky nejchutnější (teda dle mě).


Tahle dobrota nám zabere trošku víc času, než jsme zvyklí. Ale rozhodně ne tolik, jako kdybychom vařili rajskou s masem. To my nepoužijeme. Místo masa, aby měli plněné papriky masovou chuť, použijeme uzený tempeh. Směsi na plnění si můžete udělat o něco víc a dát jí jen tak zapéct na plech, děti mívají rádi přesně tohle, bez té papriky.

Na porci pro 4 osoby si připrav:

NA PLNĚNÉ PAPRIKY
2 velké červené papriky (pro každou osobu bude 1/2)
1 uzený tempeh
bílou rýži 200 - 250 g
zelenou petrželku
shyou

NA OMÁČKU
4 větší cibule
6 velkých rajčat nebo rajčata v plechovce v rajčatové šťávě, kečup nedoporučuji
1/4 celeru
2 mrkve
někdo dodává i červenou řepu
bobkový list
nové koření
sůl
skořici
hřebíček
sójovou či jinou smetanu
něco na doslazení - slad, cukr

PŘÍLOHA
Dle Vaší chuti, buď celozrnný knedlík (najdete v předchozích receptech) nebo těstoviny

A jdeme na to. Začínám rýží, protože ji potřebuji mít uvařenou do náplně a  to chvilku trvá. Než se rýže uvaří, připravím zeleninu a udělám základ omáčky. Papriky rozkrojím na půl, vyndám jadýrka, omyju a mám připraveno. Cibuli standardně na 1/2 měsíčky, mrkev, celer na kostičky. Abych neměla v omáčce šlupky z rajčat, rajčata předem oloupu. Je to jednoduché. Nakrojíte slupku rajčat, jako byste chtěli rajče rozkrojit na čtvrtiny, rajčata zalijete horkou vodou a hned vidíte, že se slupka začíná olupovat. Rajčata vyndáte, oloupete a nakrájíte. A můžete jít na omáčku. Začínám smažením cibule, jak jinak. Když je cibule dozlatova, přidám špetku soli a pepře. Přidám mrkev a celer a zaliju horkou vodou tak, aby byla zelenina ponořená a nechám vařit. Asi po 10 minutách přidám i rajčata. Vedle jsem zatím dala koření do malého kastrůlku - bobkový list, nové koření, hřebíček, přilila horkou vodu a nechala vyvařit. Vývar z koření přidávám do omáčky před tím, než sundávám ze sporáku. Skořici sypu přímo do hrnce s omáčkou. A jdu na směs.


Do rýže, která je mírně rozvařená, vmíchám najemno nakrájenou petrželku, kterou jsem si teď dodělala, a nahrubo nastrouhaný tempeh. Vše zamíchám a ochutím shoyu. Vznikne mi směs, kterou bych už hned mohla sdlábnout :) Určitě ji ochutnejte, je třeba, aby byla dostatečně slaná. Klidně i přisolte, dle vaší chuti. Částí směsi naplním papriky a část nechám na plechu jen tak zapéct. Nacpu papriky a dám je do trouby k upečení. Pečou se 15-20 min na 180 stupňů, podle toho, jak je chcete mít měkké.  


A teď už jen příloha a dodělat omáčku. Zelenina v hrnci krásně změkla, koření se vyvařilo. Přileju vývar z koření na uvařenou zeleninu. Vezmu mixér, umixuji hladkou směs. Je-li moc hustá, přidám horkou vodu a hlavně vývar z koření. A začíná finální ochucování. Už jsem omáčku sundala z ohně (sporáku) a přidávám smetanu (mandlovou, ovesnou, sójovou, normální - dle vašich preferencí), aby omáčka dostala jemnost. Pak ještě slad, agáve sirup, prostě něco, čím omáčku dosladíme. A jestli není dostatečná chuť "rajské" - po rajčatech, mám ještě v zásobě koncentrovanou pastu z rajčat. Tak ji vmíchám. Pak už jen přisypat skořici, trochu shoyu a soli a máme hotovo!

Přílohu nechám na vás. Užijte si energii červené barvy a chuťový zážitek.

                                                                              Magdalenka 6.6.2014


Žádné komentáře:

Okomentovat