Tahle dobrota nám zabere trošku víc času, než jsme zvyklí. Ale rozhodně ne tolik, jako kdybychom vařili rajskou s masem. To my nepoužijeme. Místo masa, aby měli plněné papriky masovou chuť, použijeme uzený tempeh. Směsi na plnění si můžete udělat o něco víc a dát jí jen tak zapéct na plech, děti mívají rádi přesně tohle, bez té papriky.
Na porci pro 4 osoby si připrav:
NA PLNĚNÉ PAPRIKY
2 velké červené papriky (pro každou osobu bude 1/2)
1 uzený tempeh
bílou rýži 200 - 250 g
zelenou petrželku
shyou
NA OMÁČKU
4 větší cibule
6 velkých rajčat nebo rajčata v plechovce v rajčatové šťávě, kečup nedoporučuji
1/4 celeru
2 mrkve
někdo dodává i červenou řepu
bobkový list
nové koření
sůl
skořici
hřebíček
sójovou či jinou smetanu
něco na doslazení - slad, cukr
PŘÍLOHA
Dle Vaší chuti, buď celozrnný knedlík (najdete v předchozích receptech) nebo těstoviny
A jdeme na to. Začínám rýží, protože ji potřebuji mít uvařenou do náplně a to chvilku trvá. Než se rýže uvaří, připravím zeleninu a udělám základ omáčky. Papriky rozkrojím na půl, vyndám jadýrka, omyju a mám připraveno. Cibuli standardně na 1/2 měsíčky, mrkev, celer na kostičky. Abych neměla v omáčce šlupky z rajčat, rajčata předem oloupu. Je to jednoduché. Nakrojíte slupku rajčat, jako byste chtěli rajče rozkrojit na čtvrtiny, rajčata zalijete horkou vodou a hned vidíte, že se slupka začíná olupovat. Rajčata vyndáte, oloupete a nakrájíte. A můžete jít na omáčku. Začínám smažením cibule, jak jinak. Když je cibule dozlatova, přidám špetku soli a pepře. Přidám mrkev a celer a zaliju horkou vodou tak, aby byla zelenina ponořená a nechám vařit. Asi po 10 minutách přidám i rajčata. Vedle jsem zatím dala koření do malého kastrůlku - bobkový list, nové koření, hřebíček, přilila horkou vodu a nechala vyvařit. Vývar z koření přidávám do omáčky před tím, než sundávám ze sporáku. Skořici sypu přímo do hrnce s omáčkou. A jdu na směs.
Do rýže, která je mírně rozvařená, vmíchám najemno nakrájenou petrželku, kterou jsem si teď dodělala, a nahrubo nastrouhaný tempeh. Vše zamíchám a ochutím shoyu. Vznikne mi směs, kterou bych už hned mohla sdlábnout :) Určitě ji ochutnejte, je třeba, aby byla dostatečně slaná. Klidně i přisolte, dle vaší chuti. Částí směsi naplním papriky a část nechám na plechu jen tak zapéct. Nacpu papriky a dám je do trouby k upečení. Pečou se 15-20 min na 180 stupňů, podle toho, jak je chcete mít měkké.
A teď už jen příloha a dodělat omáčku. Zelenina v hrnci krásně změkla, koření se vyvařilo. Přileju vývar z koření na uvařenou zeleninu. Vezmu mixér, umixuji hladkou směs. Je-li moc hustá, přidám horkou vodu a hlavně vývar z koření. A začíná finální ochucování. Už jsem omáčku sundala z ohně (sporáku) a přidávám smetanu (mandlovou, ovesnou, sójovou, normální - dle vašich preferencí), aby omáčka dostala jemnost. Pak ještě slad, agáve sirup, prostě něco, čím omáčku dosladíme. A jestli není dostatečná chuť "rajské" - po rajčatech, mám ještě v zásobě koncentrovanou pastu z rajčat. Tak ji vmíchám. Pak už jen přisypat skořici, trochu shoyu a soli a máme hotovo!
Přílohu nechám na vás. Užijte si energii červené barvy a chuťový zážitek.
Magdalenka 6.6.2014
Žádné komentáře:
Okomentovat