tag:blogger.com,1999:blog-9832097021523277852024-03-13T01:58:14.076+01:00Blog Magdalény JP o zdravém jídle a šťastném životěMagdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.comBlogger102125tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-6308125343879816392021-03-18T15:18:00.003+01:002021-03-18T15:38:11.440+01:003 tipy na jarní rovnodennostUž tuto sobotu 20.3.2021 v 10:38 přebere Vesna žezlo od Morany. Zima končí a nastává jaro. Co pro sebe můžeme udělat v tento magický den, aby nás energie jara podpořila co nejvíce? Přináším pár tipů, které vychází ze starých tradic.Jarní rovnodennost nastává v den, kdy Slunce vstupuje do znamení Berana. Byli jsme zvyklí, že to bylo 21. března. Ale tak už to není. Od roku 2012 na dalšíchMagdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-39732464933600590502020-05-07T15:06:00.001+02:002020-05-07T15:08:49.389+02:00Zelené plevele aneb co můžu na jaře sníst ze zahradyDnes pro vás mám pár tipů na jedlé "plevely". Přesněji řečeno na divoké zelené siláky, které rostou skoro za každým rohem (teda tady u nás na vesnici, mno) a na jaře pro nás mají obzvláštní důležitost. Jsou vskutku kouzelné. Dokáží přinést novou sílu, nakopnout náš metabolismus a doplnit vitamíny a minerály po zimě. Co s nima všechno dělat? Čtěte dál.
Medvědí česnek
Začíná být hodně populární. Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-17330111034229432762020-01-14T18:32:00.000+01:002020-01-14T18:36:39.008+01:002020 - rok kovové KrysyNový čínský rok kovové krysy 2020 je za rohem! Svou vládu převezme už v sobotu 25. ledna (novoluní je v pátek, 24.1. ve 22:41) a bude kralovat až do 11. února 2021. A o čem by měl hlavně být? O nových začátcích a příležitostech. Má to ale několik ALE!
Krysa je v Čínské Astrologii považována za první počáteční znamení. Právě proto se předpokládá, že tento rok bude rokem nových Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-19944873078678004652019-12-22T19:40:00.000+01:002019-12-22T19:40:18.491+01:00Tvarohová pseudo - vánočka z žitné moukyChci vánočku! Ale nechci se s ní motat... A taky musí být vláčná! A taky ne z pšenice! A nesmí být tak kalorická! Uff. Máte taky někdy taková přání? Jestli ano, tak pojďte vyzkoušet tenhle recept. Žitno - špaldovou pseudo-vánočku s tvarohem. Nebude to dnes veganské, bude tam tvaroh a vajíčka, ale určitě bude tahle pochoutka lehčí a pro bříško a střeva shovívavější než standardní vánočka :)
CoMagdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-60995164315918727112019-12-22T18:00:00.000+01:002019-12-22T18:00:20.766+01:00Žitný koláč s makem a švestkamiMák miluju. A švestky taky. Našla jsem ještě nějaké v mrazáku a šlo to rychle. Jak umíchat, tak upéct. A taky sníst, chi :) Pšenici se trochu vyhýbáme, tak dnes vyzkoušíme s žitem. Teda hladkou žitnou moukou. Že to bude tvrdý? Mno... Na konci článku můžete zjistit výsledek :)
Pojďme na to!
Připravíme si:
švestky (mohou být i mražené)
žitná mouka hladká 500 g (používám bio)
2 x Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-48392469786645083912019-10-27T18:32:00.005+01:002019-10-27T18:32:48.203+01:00Slaný štrúdl se zeleninovou náplní a tempehemDneska pečená dobrota z listového těsta. Ve sklepě jsou ještě pořád cukety, tak se musí nějak zpracovat, hehe. A jinak, než jako pečená cuketa...Experiment dopadl VÝBORNĚ! Není to zas až tak zdravé (listové těsto doma faaakt nedělám), ale chutná to skvěle ;) Jak za tepla, tak za studena. Tak jdeme na to!
Budeme potřebovat:
oliv.olej
listové těsto
cibuli
cuketu
květák
uzený tempeh
shoyu
sůlMagdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-11479217378054612992019-09-10T13:31:00.001+02:002019-09-11T08:46:08.328+02:00Shiitake houbičky se zeleninouHoubová sezóna stále jede. Tak musím taky něco přidat :) Něco málo o Shiitake houbičkách a jeden recept s nimi. Tyhle houbičky mají svou specifickou vůni a chuť a používají se hodně v Japonské kuchyni (třeba do miso polévky). A jsou pro naše zdraví faaakt velkým přínosem.
Houbička Shiitake, neboli houževnatec jedlý, je dřevokazná houba choroš. Takže neroste ze zeměMagdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-63826353379891486322019-05-26T12:11:00.001+02:002019-05-26T12:11:43.449+02:00Žitná pizza se sýrem a rajčatovou omáčkouDítě ji miluje. A nemá nic proti tomu, že je ze žita, a dokonce! že je v ní i celer a mrkev. Jo, je to tak :) Vyzkoušejte.
Cca na 4 porce si připrav :
250 g žitné mouky
špetku soli
2 cibule
2 větší mrkve
stejné množství celeru jako mrkve
bio kečup nebo čerstvá rajčata
česnek
oregano
olej
sýr na vrch - tentokráte jsme dali mozzarellu, použít se dá i veganský sýr ;)
vodu
Postup:
Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-17372792481206191272019-05-26T11:45:00.000+02:002019-05-26T11:45:22.437+02:00Rebarborový koláčKdo milujete lehce kyselou chuť ve sladkém vláčném těstíčku, není nad čím váhat. Vyzkoušejte rebarborový koláč! Jednoduše, bezlepkově, možné i vegansky. A se spoustou vitamínů a minerálů.
Finále vypadá takhle:
A ta "kytka", ze které se dělá, takhle. Obrovské listy v té zelené džungli. Zajímavé je, že rebarbora, neboli reveň kadeřavá, je zelenina:) Takže budeme mít vlastně zeleninový Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-41335571770953640422019-04-04T09:13:00.002+02:002019-04-04T09:13:48.236+02:00Čočková sekaná na plechNechce se Vám smažit karbanátky? Udělejte rychlou "sekačku" v troubě na plechu.
Nachystáme si:
červenou čočku
koření do sekané - majoránku, sladkou červenou papriku, mletý pepř, sůl
něco zeleného - petrželka, jarní cibulka, medvědí česnek,...
česnek, cibuli
shoyu
hladkou kukuřičnou mouku nebo hrašku na zahuštění
variabilně - nějakou zeleninu
Sekanou můžeme udělat buď Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-2528691814225855512019-04-04T08:35:00.002+02:002019-04-04T08:37:08.909+02:00Vajíčka s avokádovým salátemBezlepek, jedna bílkovina, vegetariánské. Oběd, který je hoodně rychle připravený a mňamózní. Určitě zkuste!
Jdeme na to:
Dala jsem vařit vajíčka (aby byla vajíčka na trvdo vaří se tak cca 10 min).
Připravila jsem salát. Nakrájela ledový salát. Oloupala avokádo. Nejjednodušší dle mě rozkrojit na půl, vyndat pecku, oloupat. Rozkrájela na kostičky. Smíchala dohromady. Ochutila umeoctemMagdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-56844674874998207392019-01-29T18:10:00.000+01:002019-02-01T20:06:16.922+01:002019 - rok zemského Vepře nebo PraseteJak všude píší, v úterý 5.února 2019 začíná Nový čínský rok Zemského prasátka. Jsem šťouralka a upřesňuji - začíná už 4.2. brzy ráno (ve 22:03 pro Prahu Novoluním ve Vodnáři). Oslavovat bychom tedy měli už 4.ho :), jako Silvestra. Zemské prasátko bude vládnout do 24.ledna 2020.
Co nám tento rok může přinést a jak se na něj připravit? Čtěte dál :)
Trocha mytologie
Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-68348578354683582632019-01-20T19:50:00.000+01:002019-01-20T19:50:40.997+01:00Pečená jablka plněná ořechyTouhle dobrotou uctíte všechny. Slado-milce, jablko-milce, ořecho-milce, děti, dospělé, teenagery. Je delikátní, jednoduchá a rychlá :) A to mám ráda <3 Užijete si jako odpolední dezert, snídani nebo i svačinku na cestách. Pečená jablíčka plněná ořechy. Mňam!
Jdeme na to!
Budeme potřebovat:
větší jablíčka
vlašské ořechy
třtinový cukr/slad/kokosový cukr/med - Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-49207602110116563962018-04-27T07:41:00.000+02:002018-04-27T07:41:54.954+02:00Pečené žampiony s paprikou a balkánemNápad přišel z ničeho nic. Objevila se vzpomínka na žampiony grilované nad ohněm. Mňam! Dneska budou v troubě. Rychlovka a zároveň delikatesa. Pojďme na to!
Připravte si:
žampiony
barevné papriky
zelenou petrželku
balkánský sýr nebo veganskou alternativu sýra (teď si užívám hlavně značku GreenVie)
česnek
shoyu
olivový olej
sůl
Postup:
Očistíme žampiony a nakrájíme je na čtvrtinyMagdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-58803105382365738612018-02-14T09:49:00.000+01:002018-02-14T09:59:26.955+01:00Fazolová polévka
V únoru je dle čínské medicíny období ledvin a proto je dobré jim dodávat sílu. Jak? Třeba teplou fazolovou polévkou. Pojďme jí vyzkoušet!
Suroviny pro polévku na 4 osoby:
250 g fazole červená ledvina - množství dávám odhadem. Zbylé fazole použiju na salát nebo pomazánku další den :)
3 cibule
3 větší mrkve
1 paprika
1/2 čajové lžičky drceného kmínu
špetku černého pepře
pálivá Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-80686378999942735752018-02-13T18:37:00.000+01:002018-02-13T18:37:56.754+01:002018 - rok zemského psaTo to letí! Je tu další čínský rok, tentokráte rok zemského psa. Začíná už tenhle čtvrtek večer - 15.2.2018 ve 22:05 (novoluním ve vodnáři) a bude nás ovlivňovat do 4.února 2019. Tak si nenechme ujít jeho oslavu! Mám tu pro Vás pár obecných tipů, jak do něj vkročit co nejlépe a trochu informací o tom, o čem vlastně bude.
Do večera 15.února 2018 zkusme ještě trochu udělat Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-73483306798471618112017-10-18T13:52:00.003+02:002017-10-18T13:52:40.396+02:00Pečený celer s tempehemPodzim a pečená zelenina k sobě prostě patří. A i když třeba nejste fanouškem celeru, vyzkoušejte toto! Váš vztah k němu se může výrazně změnit :) To se stalo i mě. Teď celer prostě miluji 💜 V hlavní roli dnes pečený celer s uzeným tempehem.
A jdeme na to.
Připravte si jen:
celer
uzený tempeh -1 pro 3 - 4 lidi
olivový olej
shoyu
sůl
Postup
Celer oloupeme, nakrájíme nejlépe na Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-40797408867991086052017-10-17T08:01:00.004+02:002017-10-17T08:01:47.716+02:00Kedlubnáčky aneb kedlubnové "bramboráčky"Byl to gigant. Kedlubna gigant. A z ní super kedlubnáčky aneb "kedlubnové bramboráčky". Ale brambory v nich nebyly :)
Právě teď na podzim se hodí ochutnat tuhle dobrotu. Místní zelenina + smažené do chladnějších dní. Je to jednoduché! Místo brambor jednoduše nastrouháte kedlubnu, ochutíte jako bramboráky, usmažíte a pak hodujete.
Jak jsem je udělala já? Takto:
nastrouhala kedlubnu Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-17547863073827550962017-07-26T08:25:00.000+02:002017-07-26T08:25:30.878+02:00Cukety na kurkumě a pepřiTadam! Další rychlovka z cuket. Tak jdeme na to, hned!
Suroviny
cuketa
kurkuma
pepř
sůl
olivový olej
Postup
Cuketu nakrájím a nandám na pánvičku, na které jsem rozehřála olivový olej. Přímo na pánvičce posypu kurkumou, pepřem, troškou soli. Smažím z obou stran asi 3 min.
Servírování
Podávala jsem s listovým salátem smíchaným s okurkou, který jsem dnes jsem ozdobila květy Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-79295746796103401142017-07-24T08:06:00.000+02:002017-07-24T08:06:55.295+02:00Pečené cukety a lilky na rozmarýnu a česnekuCuketa sem, cuketa tam. Co z ní lze vyčarovat? Třeba tuhle dobrotu. Jednoduché, rychlé, moc dobré. To mám ráda. Tak jdeme na to.
Suroviny:
Na pečené lilky a cukety na rozmarýnu pro cca 4 osoby si připrav:
2 střední cukety
1 lilek
paličku česneku
rozmarýn
olivový olej
sůl
shoyu (není třeba)
Postup
Je to jednoduché. Nakrájej cukety i lilky na kusy. Cukety krájím nejraději na Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-57222363275695275572017-07-17T17:50:00.001+02:002017-07-17T17:50:40.299+02:00Hraška - nejlepší směs na obalováníZamilovala jsem se do ní. A smažím v ní snad všechno. Cuketu, lilky, květák, květy bezu, brokolici, mrkev, celer, .... Proč jí mám tak ráda? Usnadnila mi hodně vaření. 1. je bezlepková. 2. je bez vajíček 3. je z hrachové mouky, tj. doplní bílkoviny. 4. je snadné s ní vařit. 5. můžete jí použít různě a všude tam, kde byste použili vajíčka (jestli je nejíte :)
Pojďte se seznámit.
Takhle Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-84810460883169551292017-06-26T20:00:00.002+02:002017-06-26T20:00:40.305+02:00Pikantní celerové hranolkyZe začátku mi to přišlo divný. Ta kombinace koření s celerem. Ale výsledek stojí za to. Vyzkoušejte! Celerové hranolky jsou jednoduché, rychle hotové, mají mnohé využití a můžeme jimi občas nahradit ty bramborové. Jsou totiž zdravější a dietnější :) Tak pojďme na to!
Suroviny
Na hranolky pro 4 hladové lidičky si připravte:
2 větší celery
olivový olej (2-3 lžíce)
shoyu bio
chilli
kari (cca Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-54324231968830832362017-05-18T20:47:00.000+02:002017-05-19T09:54:18.212+02:00Pikantní thajská polévka na český způsobTo je ona! Sladko-pálivá, s kokosovým mlékem a čerstvým zázvorem. Thajská polévka v české variantě s květákem, mrkví a pórkem, veganská :) Mňam.
Na 1,5 l polévky (cca pro 6 lidí) si připravte:
1/2 květáku
2 střední mrkve
1 menší pórek
kus zázvoru
kokosové mléko 1/2 l
kari pastu nebo 1/2 lžičky kari směs koření + chilli (nebo přímo chilli papričky)
třtinový cukr (není nutností)
1l Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-44683952991377663542017-05-03T18:10:00.001+02:002017-05-03T18:10:27.207+02:00Špenát na divokoPo dnešní dobrotě budete divočet :) Poprvé jsem ho letos dělala na Zelený čtvrtek a bylo to mňaaaam. Proč špenát nadivoko? Namíchala jsem ho totiž s kopřivami. Dodají takovou drsnější příchuť a spoustu energie, vitamínů a minerálů, které se hodí nejen na jaře.
Jsme "špenáto-žrouti, proto jsem použila docela hodně "ingrediencí".
Suroviny:
Na 4 velké porce si připrav:
2 cibule
500 g Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-983209702152327785.post-55799274037621138742017-04-27T19:01:00.001+02:002017-04-27T19:01:39.935+02:00Zbojnické bramboryPro milovníky kyselého zelí a brambor tu mám dnes "spešl" recept. Zbojnické brambory. Rychle, jednoduše a mňamózně. Jen se po nich dnes zaprášilo. A v jakém provedení je uděláte? Vyberte sami - veganské s tempehem nebo klasicky, s klobásou. Tak jdeme na to.
Na 4 porce si připrav:
2 větší cibule
500 g kysaného zelí
1/4 bílého hlávkového zelí
1 uzený tempeh (klobásu)
8 větších brambor
Magdaléna JPhttp://www.blogger.com/profile/08023981832758355096noreply@blogger.com0