27.08.14

Karbanátky ze žlutého hrachu

V chladnějších dnech, jako jsou už i teď, ráda vybírám tuhle dobrotu. Karbanátky, burgery, smaženky, jak tomu chcete říkat. Dají se dělat z jakýchkoliv luštěnin, nebo i jen zeleninové.  Tentokráte jsem vyzkoušela karbanátky ze žlutého hrachu. Poradím vám, jak burgery udělat tak, aby držely pohromadě i bez vajíčka.


Hrách jsem měla naložený ve vodě od večera, poté jsem vařila v papiňáku cca 25 minut, až byl mírně rozvařený. Pak se totiž lépe "patlají" karboše. Jestli se vám nechce přemýšlet dopředu, co budete vařit, kupte si domů hrách předvařený, poté je směs na smažení hotova tak za 10 minut. Samo, když už máte vše ostatní nastrouháno :).

Na cca 14 karbanátků si připravte:

  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • žlutý hrách 300 g
  • 1/2 menší kapusty
  • 2 mrkve
  • kukuřičnou mouku 200 g
  • ovesné vločky
  • sůl
  • majoránku
  • červenou papriku
  • kmín
  • pepř
  • shoyu
  • bílou mouku na obalení karbanátku
  • olej na smažení
POSTUP:
Nejprve dávám vařit luštěniny. Jak na ně, abychom "neotrávili" po lahodném menu celé okolí, se dočtete třeba tady http://blog.dotknise.cz/2014/03/adzuki-gulas-aneb-chilli-con-fazole.html  Během vaření luštěnin už připravuji zeleninu. Cibuli na půlměsíčky, kapustu na drobnější kousky, mrkev nastrouhám nahrubo. Na olej dám smažit cibuli, přidám špetku pepře, trochu soli a drceného kmínu. Až bude cibule malinko do zlatova, přidávám kapustu (její změknutí trvá trošku déle než ostatní zelenina), po chvilce mrkev. Zeleninu mírně orestuji a odstavím. Směs vyklopím do mísy a jdu dělat "patlála patlála". Milují zejména děti! Doporučuji zapojit je do této fáze. Do orestované zeleniny vmíchám uvařený hrách,  majoránku, červenou papriku, kukuřičnou mouku a trochu ovesných vloček. Namačkám česnek a teď ochutnávám. Dochucuji shoyu, solí případně ještě česnekem. Směs má teď tužší konzistenci, aby se dali dělat karbanátky. Není třeba dávat vajíčko, ale kdo chcete, přidejte si.


V ruce uválím karbanátek, kuličku, vše k sobě pořádně zmáčknu, aby se to spojilo. Kuličku splácnu na karbanátek, ten pak "oplácám" ze všech stran v talíři s bílou moukou, aby na pánvičce držel tvar. A jdu smažit. Když osmažím na jedné straně, obrátím a lehce splácnu seshora. Karbanátek je větší, ale tenčí, tj.lépe a rychleji se usmaží.


Karbanátky jsou skvělé jak teplé, tak studené, třeba jako svačinka na výlet, tj. nebojte se jich dělat víc. Uvidíte, jak se po nich zapráší. Dobrou chuť!

                                                       Magdalenka, 27.8.2014

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. 





Žádné komentáře:

Okomentovat