07.05.20

Zelené plevele aneb co můžu na jaře sníst ze zahrady

Dnes pro vás mám pár tipů na jedlé "plevely". Přesněji řečeno na divoké zelené siláky, které rostou skoro za každým rohem (teda tady u nás na vesnici, mno) a na jaře pro nás mají obzvláštní důležitost. Jsou vskutku kouzelné. Dokáží přinést novou sílu, nakopnout náš metabolismus a doplnit vitamíny a minerály po zimě. Co s nima všechno dělat? Čtěte dál.

Medvědí česnek

Začíná být hodně populární. Dokonce ho už můžete běžně koupit na trzích i v obchodu. Je z něj skvělé pesto, pokrájený ho můžete přidávat do salátů, polévky, mexických fazolí a tak. Prostě všude tam, kde byste dávali něco zeleného. Víc o něm můžete přečíst v mém dalším článku Medvědí česnek

Smetanka lékařská, lidově pampeliška

Mladé listy můžete také přidávat kamkoliv, kde byste sypali zelené. Nejraději je mám do směsi salátů a zelených listů, nadrobno pokrájené.

Ptačinec žabinec

Roste všude. To je ten plevel na záhonech, kterého se chceme zbavovat. Neeeeee. Raději ho snězte :) Má lehce hráškovou chuť, ideální pokrájený do salátů nebo zelené jarní polévky. Do ní vlastně můžete dát všechny tyhle zelené dobroty. Tip jak na polévku můžete přečíst v tomhle receptu. Když už rostlinky nejsou tak mladé, doporučuji použít jen listy a stonky vyhodit. Jinak budete mít v polévce ty tvrdé "vlásky" ze stonků.

Bršlice kozí noha

Pro mě novinka. Výborná na podporu ledvin a močových cest, napomáhá při revmatismu. Používám hlavně do polévek, všechno dohromady umixuji :).

Jitrocel kopinatý

Hmmm. Čaj z něho na jaře, oooo. Mňam. Vyzkoušejte.

Kopřiva dvoudomá

Tu snad zná úplně každý. Jarní nezmar.  Dodávají velké množství železa (proti chudokrevnosti a únavě), přinášejí sílu jara, dodávají křemík a vzácné minerály, které ocení hlavně naše vlasy a nehty. Víc o ní a recept na mixovanou polévku, do které můžete přidat všechny tyhle zelené kouzelníky, najdete v článku Kopřivy - tipy a recepty 


A čím ozdobit salát, polévku nebo si dát jen tak jako ňamku na procházce?  Vyzkoušejte:

Sedmikráska chudobka


Violka vonná (lidově fialka)



Určitě je těch kouzelných zelených bylinek mnohem víc. Super ale bude, když vyzkoušíte aspoň tyhle. Vřele doporučuji!

                                                                                                Magdaléna    7.5.2020


PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Napište mi na email joy@dotknise.cz a já Vás zařadím do svého email listu :) Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

1 komentář:

  1. Já vžycky říkám, když bych měla na zahradu dávat nějakou chemii, tak už si ten čas můžu ušetřit a radši si to koupit v obchodě - to vám vyjde na stejno. Nám v tomto ohledu šetří plno času textilie proti plevelu . Používáme ji teda hlavně na okrasné zákony, ale těch máme doma hodně, takže toho okopávání máme na starosti mnohem míň. :) A když už nějaký ten plevel v záhonech je, tak ho můžeme využít, pokud je teda jedlý :)

    OdpovědětVymazat