01.04.17

Umeocet - co to je, proč a jak použít

"Dochuťte umeoctem." Tenhle tip bývá často v mých receptech. Cožeeee? Co to je a kde to koupím? Pojďme se blíže seznámit s touhle červenou, slano-kyselou a po ovoci vonící dobrotou.


Co to je umeocet

Umeocet je přírodní šťáva, která vznikne při kvašení umeboši švestiček neboli umebošek. Má trošku zavádějící název, ocet to vlastně není, ale používat ho můžeme podobně.

Jak se dělají Umebošky

Plody stromu ume se natrhají a naloží do soli. V sudech zůstávají minimálně 6 měsíců, až několik let. Postupně pouštějí červenou šťávu. Červenou barvu "dělá" rostlina Perilla, která se přidává do sudů k umeboškám. A ta šťávička, slano-kyselá, která zůstane, je můj milovaný umeocet.

Léčivé účinky

Umebošky se hodně používají pro své léčivé účinky například v Číně, Koreji, Japonsku. Kyselou chuť mají po vysokém množství kyseliny citrónové, dál obsahují hodně vápníku, draslíku a železa.

Co všechno umeocet a umebošky umí:

  • podporují trávení a pomáhají při obnovení střevní mikroflóry např.po průjmech
  • snižují únavu, pomáhá proti překyselení. Ano, čtete dobře :) Pracují pro nás stejně jako citróny. Ačkoliv jsou chuťově (jak citrón, tak umeocet i umebošky) kyselí jak blázen, jsou to zásadotvorné potraviny a naše tělo "alkalizují".
  • napomáhají vstřebávání železa, vápníku a hořčíku v tenkém střevu
  • jsou "první pomocí" po flámu a při bolestech hlavy
  • jsou prevencí proti chřipce a nachlazení
  • mají antibakteriální účinky (pomáhají v boji proti plísním a kvasinkám v našem těle)
  • podporují funkce jater
  • posilují naši imunitu
  • zpomalují stárnutí

Tipy, jak používat:

  • Chcete-li si udělat očistnou kůru, doporučuji zkusit ráno na lačno pít vlažnou vodu s pár kapkami umeocta. 
  • Mít doma krabičku umebošek a dát si jich pár ve chvílích krize - například při pocitech, že dostaneme chřipku, když je nám špatně od žaludku, bolí nás hlava.
  • Dát si frťana po flámu :) nebo při pálení žáhy.
  • Do jídla. Používat k dochucování všude, kde potřebujeme dosolit a okyselit.
    • do míchaných salátů (liju přímo na salát a přidám jen nějaký kvalitní olej)
    • do zálivek
    • do omáček (např. svíčková)
    • do polévek (např. zelňačka)
    • do pomazánek (alá losos, alá rybičková)
    • ráno do skleničky vody pár kapek a vypít -  na odkyselení a nastartování dne.

Koupíte všude ve zdravých potravinách.

Přeji příjemné experimentování a dobrou slano-kyselou chuť!

                                                                                          Magdaléna, 1.4.2017


PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Umeboshi
http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/umeboshi-plum-vinegar-tips-health-benefits-and-recipes/
http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/2013/09/26/svesticky-umebosi-a-umeocet/

1 komentář:

  1. umeocet jsem nakonec sehnala, ale neumím si představit, že bych ho přidávala do svíčkové, spíš ho používám na saláty

    OdpovědětVymazat