Suroviny:
- 2 hrnky cizrny nebo cizrnu z konzervy (tak 3 hrnky)
- 3 lžičky tahini (sezamová pasta, koupíte např. ve zdravé výživě)
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje + další k podávání
- 1/2 lžičky drceného římského kmínu
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- umeocet
- sůl
- kousek řasy kombu / wakame (není nutné)
Postup:
Příprava cizrny
Cizrnu namočte přes noc do vody, nejlépe hned v papiňáku, ať to nemusíte přendávat. Ráno vodu slijte, doplňte čerstvou (aby bylo tak 3 cm nad cizrnou). Přidejte kousek řasy kombu (wakame), zavřete papiňák a dejte vařit. Od chvíle, kdy začne papniňák "syčet", vařte 30 min.
Mixování
Po uvaření slijte z cizrny nadbytečnou vodu (do nějaké skleničky nebo misky, budeme jí možná ještě potřebovat). Přímo do papiňáku přidejte všechno koření, olej, tahini a za tepla umixujte do jemna. Jestli je směs příliš tuhá, přilijte vodu, kterou jste vylili :) Osobně mixuji i s řasou, nemáte-li ji rádi, vyndejte ji před mixováním.
Dochucování
Dolaďuji umeoctem a solí, výsledná chuť je příjemně kyselá a slaná.
Servírování a obměny
Namažte na chlebíky, nabídněte na party - dejte do misky na stůl a nabírejte zeleninovými či jinými chipsy, dejte do pita chleba se zeleninou, servírujte na listový salát. Experimentujte.
Chuť můžete obměnit například takto:
- přidejte dovnitř česnek
- umixujte napůl s květákem
- namíchejte s vařenou červenou řepou a umixujte
- vmíchejte zelené bylinky - koriandr, pažitku
- přidejte sušená rajčata
Tipy na zrychlení
- Vaříme v papiňáku
- Můžeme mít nakoupenou předvařenou cizrnu v plechovce (např.značka Alnatura). Pak jen jednoduše otevřu a mixuji
- Uvařím víc cizrny a zavařím si jí do skleniček
- Jestli něco zbude, dám do mrazáku na "horší časy"
- Máte něco vy? Napište do komentářů, ráda se inspiruji! :)
Přeji dobrou chuť a příjemné experimentování!
Magdaléna, 8.2.2017
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
Žádné komentáře:
Okomentovat