08.02.17

Cizrnový hummus - delikátní pomazánka - recept a tipy na obměnu

To je ale hummus! Mňam! Ano, slova jsem správně volila :) Hummus miluji. Tuhle lehce nakyslou pomazánku z cizrny. Že to straaašně dlouho trvá, než se udělá? Nene, jde to celkem rychle. Mám pro vás "zrychlovací" tipy. Pojďte kouknout na základní recept na hummus a na jeho obměny.


Suroviny:


  • 2 hrnky cizrny nebo cizrnu z konzervy (tak 3 hrnky)
  • 3 lžičky tahini (sezamová pasta, koupíte např. ve zdravé výživě)
  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje + další k podávání
  • 1/2 lžičky drceného římského kmínu
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • umeocet
  • sůl
  • kousek řasy kombu / wakame (není nutné)


Postup:


Příprava cizrny
Cizrnu namočte přes noc do vody, nejlépe hned v papiňáku, ať to nemusíte přendávat. Ráno vodu slijte, doplňte čerstvou (aby bylo tak 3 cm nad cizrnou). Přidejte kousek řasy kombu (wakame), zavřete papiňák a dejte vařit. Od chvíle, kdy začne papniňák "syčet", vařte 30 min. 

Mixování
Po uvaření slijte z cizrny nadbytečnou vodu (do nějaké skleničky nebo misky, budeme jí možná ještě potřebovat). Přímo do papiňáku přidejte všechno koření, olej, tahini a za tepla umixujte do jemna. Jestli je směs příliš tuhá, přilijte vodu, kterou jste vylili :) Osobně mixuji i s řasou, nemáte-li ji rádi, vyndejte ji před mixováním.

Dochucování
Dolaďuji umeoctem a solí, výsledná chuť je příjemně kyselá a slaná. 

Servírování a obměny
Namažte na chlebíky, nabídněte na party - dejte do misky na stůl a nabírejte zeleninovými či jinými chipsy, dejte do pita chleba se zeleninou, servírujte na listový salát. Experimentujte. 

Chuť můžete obměnit například takto:
  • přidejte dovnitř česnek
  • umixujte napůl s květákem
  • namíchejte s vařenou červenou řepou a umixujte
  • vmíchejte zelené bylinky - koriandr, pažitku
  • přidejte sušená rajčata

Tipy na zrychlení
  • Vaříme v papiňáku 
  • Můžeme mít nakoupenou předvařenou cizrnu v plechovce (např.značka Alnatura). Pak jen jednoduše otevřu a mixuji
  • Uvařím víc cizrny a zavařím si jí do skleniček
  • Jestli něco zbude, dám do mrazáku na "horší časy"
  • Máte něco vy? Napište do komentářů, ráda se inspiruji! :)

Přeji dobrou chuť a příjemné experimentování!

                                                                      Magdaléna, 8.2.2017

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

Žádné komentáře:

Okomentovat