Suroviny:
- 400 g bezlepkové mouky (použila jsem bezlepkovou mouku Michalík)
- 200 g hladké rýžové mouky
- jedno balení sušených kvasnic (používám od Alnatury z DM drogerie)
- 1 vajíčko (nemusí být)
- 1/2 čajové lžičky soli (používám růžovou Himalájskou)
- 1 dcl olivového oleje
- vlažná voda (rýžové mléko)
Postup:
TIP 1:
Bezlepkovou veku je nejlehčí upéct v nějaké formě. Na plechu se rozteče do nevzhledné placky. Používám kovovou a silikonovou formu na chleby.
Mouky sesypu do mísy, přidám sůl a důkladně v míse smíchám. Připravím si kvasnice. Do hrníčku dám 2 lžíce mouky (co jsem právě smíchala dohromady), nasypu k ní sušené kvasnice (droždí), přiliju tak 0.5dc vlažné vody a trochu rýžového mléka, dobře rozmíchám. Nechám cca 5 minut, aby se kvasnice aktivovaly. Po 5 minutách naliju do mísy na těsto, rozklepnu vajíčko (kdo nechcete, použít nemusíte) a přileju ještě olej. Vše rozmíchám dohromady a přilívám postupně vodu, abych dostala těsto. Jak odhadnout správnou konzistenci těsta? Mno, není to ani moc tuhé (jako na chleba), ani ne jako na palačinky. Volte střední cestu. Musí se to dobře promíchat, spojit a být v takovém stavu, aby se dalo lehce přendat do formy.
TIP 2:
Než přendáte těsto do formy, ochutnejte ho ještě, jestli je dostatečně slané. Mám zkušenost, že bezlepkové věci je potřeba osolit trochu víc, než normální.
TIP 3:
Formu vymažu olivovým olejem. Veka je na povrchu po upečení křehká a snadno se vyklopí.
Jakmile mám těsto ve formě, stěrkou nebo rukou ho rozetřu tak, aby bylo ve všech rozích a stejnoměrně. A nakonec uhladím povrch - rukou namočenou ve vodě.
To těsto fakt vypadá trošku divně, taková zvláštní hmota ve formě, ale výsledek bude dobrý :)
A teď už jen zbývá :
- nechat kynout ve formě (tak 2 h, může být i více)
- předehřát troubu
- péct 40 min na 180 stupňů. Kontrolujte prosím průběžně povrch veky, ať se vám nespálí. Případně stáhněte na míň stupňů. Okraje by měly být nakonec trošku nahnědlé.
- Veku po vyndání z trouby vyklepnu a špejlí párkrát propíchnu, aby ven utekla přebytečná pára. Veka pak zůstane křehká.
TIP 4 :
Veku pak mám zabalenou do utěrky. Nenavlhne a je déle "k jídlu". Tedy, jestli není hned "zkonzumována".
Přeji dobrou chuť a držím pěsti s experimentem!
Magdaléna, 4.4.2017
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
Žádné komentáře:
Okomentovat