03.12.16

Falafel - smaženky z cizrny

Miluji ho! Falafel. Smažený, křupavý, mňamózní. Tradiční arabská pochoutka z cirzny, pocházející prý z Egypta. Dá se jíst k obědu, večeři, studený ke svačině, prostě pořád! Jdeme na něj.



Suroviny:

Pro 4 lidi si připrav:

  • 2 hrnečky cizrny (asi 250 g)
  • zelenou jarní cibulku 2ks
  • ½ hrnečku petrželky kudrnky 
  • 4 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci mletého římského kmínu
  • 1 lžičku soli 
  • ½ lžičky pepře
  • špetku chilli 
  • hrstičku čerstvého koriandru 
  • olivový olej na smažení

Postup: 

Namáčení cizrny
Cizrnu přes noc namočíme. Bude jí tak 2x víc, tak jí nechte v míse nebo hrnci dostatek místa i vody.

Mixování:
Ráno (před vařením) sliju vodu a jdu na mixování. Používám tyčový mixér, ale kdo máte velký stojací mixér, použijte ho. To bude jednodušší. Do hrnce (mixéru) dáme cizrnu, nasekanou petrželku, cibulku, koriandr, česnek a trochu vody a oleje a vše umixujeme. Ano, čtete dobře. Cizrnu NEVAŘÍME.



Dochucení, smažení
Vmícháme koření, sůl a necháme na chvíli uležet v ledničce. A pak už smažíme. Nejvíc se mi líbí smažit na placičky nebo takové trojhránky. Do rozpáleného olivového oleje (je ho třeba vyšší vrstva, tak 2cm) polévkovou lžící nandávám směs a smažím na středním ohni na všech stranách. Jakmile dáte na pánev, je dobré na ně nesahat, dokud nebudou po stranách nahnědlé. Jinak se mohou rozpadnout. Pak otočím a smažím na dalších stranách. Dají se smažit i kuličky a placičky třeba i v troubě na pečícím papíru. TIP: Když nejdou placičky v troubě otočit, ještě nejsou upečené. Pečeme cca na 220 stupňů 20min, pak otočíme a pomažeme olivovým olejem.



Obměna: někdy do směsi přidám semínka - slunečnicová, lněná, dýňová, někdy kukuřičnou mouku. Pokaždé je to trošku jiné :)

Na tvarování falafelu existují speciální mačkátka, to nemám. Usmažit se to dá i bez něho :)

Servírování

Jak mě napadne :). Někdy jen se syrovou zeleninou, jindy s pohanským zelím v pohankové palačince (samozřejmě udělám slanou variantu, ne sladkou, jako je v receptu :), vynikající je s tatarkou, s pickles (kvašenou zeleninou), v chlebu, s hranolkami, s pikantními omáčkami nebo omáčkami s tahini pastou. Vyzkoušejte! Přeji dobrou chuť!


                                                                  3.12.2016, Magdaléna


PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.


Žádné komentáře:

Okomentovat