13.02.14

Pohankové palačinky s banánem, citrónem a skořicí

Pohankové palačinky s banánem, citrónem a skořicí

   V zimním období vaříme více obilovinu pohanku, protože zahřívá tělo. A ve dnech, kdy není moc světla, naladíme tělo sladkou chutí.


Na cca 9 středních palačinek (23cm průměr) si připravíme:
1 větší hrnek pohankové mouky jemně mleté (200g)
2 hrnky sójového mléka (možné i kravské) či pouze vodu (380ml)
3 větší banány
citrón (nejlépe v bio kvalitě)
sůl + skořice
vinný kámen
na ozdobu : opražená semínka (nejlépe sezam), javorový sirup či slad, celá skořice, mandarinka či pomeranč

Ve vysoké nádobě smícháme mouku s mlékem či vodou a přidáme rozmačkané oloupané banány a špetku soli. Umixujeme hladkou směs řidší „palačinkové“ konzistence. Nebudeme potřebovat vajíčko (pohanková mouka má velmi vysokou lepivost), ani doslazovat (banány sladí dosti). Samozřejmě, kdo chcete, přislaďte :) Na závěr vmícháme vinný kámen (přírodní obdoba kypřícího prášku bez fosfátů). Necháme odstát 3 min. Mezitím rozpálíme pánvičku potřenou olejem. Smažíme po obou stranách do zlatova. Před každým dalším smažením potřeme pánvičku olejem, aby se palačinky nepřilepovaly. Hotovou palačinku sypeme skořicí, pokapeme šťávou z citrónu a můžeme navíc potřít marmeládou či Carobellou (zdravější varianta Nutelly - z karobu, bez mléka a cukru). Servírujeme zdobené plátkem pomeranče či mandarinky, pokapané javorovým sirupem nebo přelité pudinkem, můžeme i posypat praženým sezamem. Jako pudink doporučuji sójový Provamel Bio dessert soya Vanilla (na fotce použit).  Palačinky můžeme připravit i bez banánů či slanou variantu.

Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat