27.02.14

Barevná kapustová polévka

Kapusta a zelí jsou vděčné zeleniny. Pro chladné dny si připravíme tuto barevnou polévku z kapusty, mrkve a brambor (kdo nejíte brambory, můžete vynechat). Je to vlastně obdoba bramboračky, jen nedáváme ani houby, ani nijak nebudeme zahušťovat. Dnešní tip pro Vás je hrát si s krájením zeleniny. Když máme něco na proužky – kapustu, je super nakrájet mrkev na větší oválky a brambor na kostičky. Hrajeme si s energií zeleniny a zároveň i s její chutí. O energiích zeleniny a jejím krájení podrobněji někdy příště, teď pojďme kouknout, jak to bude vypadat a co budeme potřebovat.



Na polévku pro 4 osoby si připravte:

menší kapustu
2 cibule
3 větší mrkve
koření: sůl, pepř, kmín, majoránku, bobkový list, nové koření, celý pepř
česnek
shoyu
umeocet

Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme, rozkrojíme na půl, pak krájíme na ½ měsíčky široké cca 2 mm. Krájíme po žilkách, které vidíme na cibuli zvenku, ne přes ně. Zachováme tak tu správnou energii cibule. Poté očistíme mrkev, nakrájíme na oválky. Vidíte tu krásnou strukturu? Dětem se moc líbí mrkev zkoumat podrobně :) Koukněte. Je jako naše oko. Možná proto je tak dobrá pro naše oči :) A zbývá kapusta. Nejlépe se krájí, když jí rozkrojíte na čtvrtky, poté položíte „na záda“ a krájíte tenké proužky přes celou šířku kapusty. A teď už jdeme vařit. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme sůl, špetku pepře a kmín. Přidáme na velká kolečka nakrájenou mrkev, mírně osmažíme. Následně přidáme na jemné proužky nakrájenou kapustu, chvilenku smažíme a zalijeme horkou vodou. Po zalití vodou chvíli vaříme, aby i kapusta trochu změkla, na závěr přidáváme brambory (uvaří se nejrychleji). Klidně ale můžete vše přidat najednou. Do vařící polévky přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř. Odstavíme, necháme dojít. Přidáme majoránku, dochutíme umeoctem (slano-kyselá šťáva) a shoyu, namačkáme čerstvý česnek. Podáváme s výraznější pomazánkou, je k ní dobrá ala losos anebo „růžovka“. Ta přijde brzy :) Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat