16.06.16

Pohanské zelí s pohankou

Jednoduché, rychlé, zdravé. Tak to mám ráda :) Pohanské zelí je název, který jsme vymysleli, když jsme tohle jídlo jedli. Protože 1. není úplně jednoduše zařaditelné, 2. kombinuje chutě a výhody zelí čerstvého a kvašeného a 3. je jednoduché a prosté. Jako život pohanů. A že to nebude pro vašeho manžela? Zkuste vyměnit tempeh za něco jiného uzeného a uvidíte ty boule za ušima :)



 SUROVINY pro cca 4 větší porce

  • 1/4 čerstvého středního zelí
  • stejné množství zelí kvašeného (1/2 - 3/4 pytlíka)
  • 2 cibule
  • 1 uzený tempeh
  • olej
  • drcený kmín, pepř, sůl
  • umeocet

NÁDOBÍ
  • nůž
  • prkýnko
  • pánev nebo hrnec s poklicí

POSTUP
Nejprve nakrájím cibuli na mé oblíbené půlměsíčky. Jestli ale někdo z rodiny nerad v jídle nachází cibuli a pak jí lžící vybírá (jako například některé děti, že), nakrájím cibuli jemněji na kostičky. Pak jí tam nenajde :) Čerstvé zelí pokrájím na větší kusy. Na pánvi rozpálím olej a dám na něj smažit cibulku. Když je trošku dohněda, přidám pepř, sůl a kmín. Množství - přiměřeně. Kdo takhle nerad vaří, pak to bude asi tak na špičku čajové lžičky pepře, 1/4 lžičky drceného kmínu a špetku soli. "Dosolovat" budeme později umeoctem. Jakmile je cibulka dohněda, hodím na to čerstvé zelí a tak 2 minuty smažím. Přikryju poklicí a nechám tak 3 min pod poklicí "podusit". Mezi tím, než zelí trochu změkne, nakrájím tempeh na kostičky. A hned ho přidám do směsi. A budeme finišovat! Kyselé zelí trochu pokrájím a vmíchám do teď už měkkého, ale stále ještě trochu křupavého zelí na pánvi. Tadam! Už dál nevaříme! Jen ohlídám, aby zelí nebylo studené. Zachováme tak pro všechny strávníky jak vitamín C, tak střevům potřebné živé bakterie z kvašeného zelí. Nakonec přilévám ještě trochu umeocta (mám ráda fakt kyselou chuť) a servíruji.


SERVÍROVÁNÍ A OBMĚNY
K pohanskému zelí milujeme pohanku. Taky pro ní totiž platí, že je rychle hotová, zdravá a jednoduchá :) Ale můžete si zelí vychutnat třeba s bramborem. Dejte ho buď jako přílohu, nebo přímo vmíchejte do jídla. A další přílohy? Batáty, polenta, jáhly, kaše, knedlíky. Je toho spousta.

Dobrou chuť!

                                                                                  Magdaléna, 16.6.2016



PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.




Žádné komentáře:

Okomentovat