Polenta je kukuřičná krupice, která se hodně vaří v Itálii. Můžete jí koupit ve dvou variantách. Standardní krupici, kterou ale musíte vařit tak 20-30 minut a instantní, která je hotová za pár minut. Když nestíhám, sáhnu ráda po této variantě, kterou mám připravenou v polici.
Dnes si vyzkoušíme polentu paprikovou. Měli jsme jí s květákem v hrašce, politou cibulovou omáčkou a byla to fakt mňamka! Na obrázku vidíte ještě jeden recept, s olivami a smetanou.
SUROVINY
Na 4 kostky (porce) polenty na paprice si připrav:
- instantní polentu 100g
- horkou vodu 0.6l
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- sůl
- 1 lžičku směsi koření do polévky Würzl (nebo podobného koření, které dáváte do polévky, dá se použít a je velmi chutná i směs Čubrica)
NÁDOBÍ
- váha
- hrnec
- metlička
- lžíce a lžička
- vařečka nebo lžíce
- varná konvice
- stěrka
- plech / keramická miska
- nůž
POSTUP
Jako první si dávám do konvice vařit vodu. V hrnci rozpálím olej a asi 10s na něm "smažím" papriku a směs koření. Suchou instantní polentu přidám na olej s kořením a pořádně vše rozmíchám, nejlépe metličkou. Jakmile se mi zdá, že mám "jednolitou suchou směs" (všude to vypadá stejně červeně), vezmu ještě lžíci nebo vařečku a promíchám polentu, která se mi schovává na okraji hrnce. A teď se připravte na "rychlo-míchání". Na směs nalijte teplou vodu a pořád míchejte, aby nevznikly hrudky. Směs začíná velmi rychle tuhnout. Jestliže už bude nemíchatelná, jednoduše ještě přilejte vodu. Měla by zůstat mírně tekutá. Ochutnám a případně dosolím či dochutím. Můžete použít i shoyu omáčku. Asi za 2 minuty probublávání směs naliju na plech (keramickou misku) a uhladím povrch stěrkou, kterou jsem nejdřív namočila do studené vody. A teď už jen nechám vychladnout.
SERVÍROVÁNÍ
Teď už stačí jen polentu nakrájet do požadovaného tvaru a servírovat. Jestli si chcete vyhrát a udělat (nejen) dětem překvapení a zábavu, použijte vykrajovátka na perníčky. Polentu můžeme ještě osmažit na pánvi (nebo ji takto "ohřát" druhý den), můžeme jí míchat s různou zeleninou, zapékat, sypat sýrem a zapékat, prostě fantazii se meze nekladou!
Přeji dobrou chuť a radost při vaření!
Magdaléna, 11.6.2016
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
Žádné komentáře:
Okomentovat