03.02.16

Cibulová omáčka

Nevíte, čím polít brambory nebo potřebujete dodat ten šmak "štávičky z vypečeného masa"? Zkuste cibulovou omáčku. Jednoduchá, rychlá a hlavně - mňamózní.


Na omáčku tak pro 4 lidi si připravíme:
  • 3 větší cibule
  • 1/4 čajové lžičky drceného kmínu
  • trochu pepře
  • olej
  • shoyu bio
  • lžičku kudzu nebo jakýkoliv škrob na zahuštění (nemusí být)
  • zelenou petrželku (nemusí být)

POSTUP
Oloupeme cibuli a nakrájíme jí klidně na větší půlměsíčky. Rozpálíme olej a dáme cibuli smažit. Mezitím, než se cibule osmaží, opereme petrželku a pokrájíme jí na drobno. Jakmile máme cibulku do zlatova, přilejeme na ní trochu horké vody a jdeme mixovat. Jakmile máme umixováno, můžeme zahustit.



ZAHUŠTĚNÍ
Přidáme-li jen trošku vody, zahušťovat vůbec nebude potřebova. Jestli jste to s vodou ale trošku přehnali, žádný problém! Zahustíme :). K zahušťování používám prášek kudzu (kuzu) místo normálního škrobu. Stejně jako jiný škrob, nejprve ho rozpustím v trošce studené vody a pak vliju do horké rozmixované směsi, chvíli povařím a je to. Proč kudzu místo škrobu? Je to jednoduché - je prostě zdravější a pomáhá tělu se spoustou věcí:) Víc o kudzu třeba příště. 

DOCHUCENÍ
Tak, a jdeme do finále. Do rozmixované a již odstavené směsi lijeme shoyu. Kolik? To záleží na vás! Lijte a ochutnávejte :) Na závěr ještě přidávám petrželku nebo cokoliv jiného zeleného


SERVÍROVÁNÍ
Kde všude můžete cibulovou omáčku použít? 
  • na brambory
  • na kyselé zelí
  • na tempeh, tofu
  • na knedlíky
  • na rýži místo UHO (univerzální hnědé omáčky)
  • na pečenou dýni či jinou zeleninu
  • všude, kde potřebujete "šťávičku". 

Dobrou chuť!
                                                                       Magdalenka, 3.2.2016


PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

Žádné komentáře:

Okomentovat