Na omáčku tak pro 4 lidi si připravíme:
- 3 větší cibule
- 1/4 čajové lžičky drceného kmínu
- trochu pepře
- olej
- shoyu bio
- lžičku kudzu nebo jakýkoliv škrob na zahuštění (nemusí být)
- zelenou petrželku (nemusí být)
POSTUP
Oloupeme cibuli a nakrájíme jí klidně na větší půlměsíčky. Rozpálíme olej a dáme cibuli smažit. Mezitím, než se cibule osmaží, opereme petrželku a pokrájíme jí na drobno. Jakmile máme cibulku do zlatova, přilejeme na ní trochu horké vody a jdeme mixovat. Jakmile máme umixováno, můžeme zahustit.
ZAHUŠTĚNÍ
Přidáme-li jen trošku vody, zahušťovat vůbec nebude potřebova. Jestli jste to s vodou ale trošku přehnali, žádný problém! Zahustíme :). K zahušťování používám prášek kudzu (kuzu) místo normálního škrobu. Stejně jako jiný škrob, nejprve ho rozpustím v trošce studené vody a pak vliju do horké rozmixované směsi, chvíli povařím a je to. Proč kudzu místo škrobu? Je to jednoduché - je prostě zdravější a pomáhá tělu se spoustou věcí:) Víc o kudzu třeba příště.
DOCHUCENÍ
Tak, a jdeme do finále. Do rozmixované a již odstavené směsi lijeme shoyu. Kolik? To záleží na vás! Lijte a ochutnávejte :) Na závěr ještě přidávám petrželku nebo cokoliv jiného zeleného
SERVÍROVÁNÍ
Kde všude můžete cibulovou omáčku použít?
- na brambory
- na kyselé zelí
- na tempeh, tofu
- na knedlíky
- na rýži místo UHO (univerzální hnědé omáčky)
- na pečenou dýni či jinou zeleninu
- všude, kde potřebujete "šťávičku".
Magdalenka, 3.2.2016
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
Žádné komentáře:
Okomentovat