Houbička Shiitake, neboli houževnatec jedlý, je dřevokazná houba choroš. Takže neroste ze země, ale na pařezech, stromech a tak. Stejně jako hlíva ústřičná. Která je taky moooc dobrá a nakopává naše zdraví :) Dají se koupit v obchoďáku jak čerstvé, tak sušené po celý rok.
A cože tedy ty Shiitake houbičky dělají:
- aktivují imunitu - jsou totiž zdrojem beta-glukanů, vitamínu D, B a dalších užitečných minerálů
- mají velké množství aminokyselin, i esenciálních (naše tělo si je neumí samo vyrobit a tak je musí přijímat v jídle), bílkovin i enzymů. V dietách tedy houba patří mezi bílkoviny (stejně jako maso, luštěniny, vejce,..)
- obsahují látku eritadenin, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a regulovat krevní tlak
- mají antibakteriální účinky
- rozpouští v těle vlhkost a hlen
- podporují čištění střev
- pomáhají proti kandidózám, při obnově střevní mikroflóry
- pomáhají detoxikaci
- zmírňují projevy revmatických chorob
- dle výzkumů jsou prý i velmi účinné jako prevence rakoviny
- a další super účinky
A teď ten RECEPT. Je to úplně jednoduché. Použila jsem houbičky sušené. Ráno jsem je namočila. V poledne nakrájela a usmažila na pánvi spolu s pekingským zelím. Trochu osolila, opepřila, přidala malinko drceného kmínu a zakápla Shoyu. Servírovala jsem je s kukuřičnými těstovinami a brokolicí. Skvělé jsou v miso polévce, do omáček, do salátů.
Přeji příjemné experimentování a krásné dny!
S láskou
Magdaléna, 10.9.2019
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Napište mi na email joy@dotknise.cz a já Vás zařadím do svého email listu :) Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
Žádné komentáře:
Okomentovat