09.02.16

Jablečné pyré

Jablíčka? Skvělé na všechny způsoby. Dnes jeden tip na super svačinu, snídani, dezert, prostě jablečnou pochoutku na mnoha způsobů. V hlavní roli jablečné pyré.



Je konec zimy a ve sklepě nám ještě zbývají menší jablíčka. Nene, nezkazí se. :) Zpracujeme je a buď je hned sníme, nebo můžeme nalít do sklenic a schovat "na později".

Na jablečné pyré si připrav:

  • jablka
  • špetku soli
  • trošku vody
  • rozinky (mohou být, ale nemusí)
  • čisté skleněné sklenice s víčky (chceš-li nechávat nějaké pyré na později)

POSTUP:
Je to velmi jednoduché! Vykrájej jablíčka. Stačí je rozkrojit na čtvrtiny a vykrojit jadřinec. Slupku nech. Jablíčka dej do hrnce a přidej špetku soli. Proč? To je jeden z tajných tipů! Jablíčka "zesládnou". Chceš-li mít pyré ještě sladší, přisyp do hrnce rozinky nebo datle. Jablíčka trochu podlij vodou, ať se v hrnci nepřipálí. Přikryj poklicí a dus na mírném ohni. Asi tak za 10 min jsou jablíčka měkká a připravená na mixování. 

 

Umixuj do hladka. Jestli se jablíčka špatně mixují, přilej trochu horké vody.



JAK "ZAVAŘIT" PYRÉ NA POZDĚJI
Jestli máš pyré hodně, není nic jednoduššího, než si ho "uložit" na později. Postav čisté sklenice vedle hrnce a směs ještě za horka nalij do sklepnic. Tip 2 - "proti pokydání sklenic a všeho kolem". K nalívání zavařenin používám takový trychtýřek, nálevku. Můžete si ho udělat doma - vemte jeden větší plastový trychtýř a uřízněte spodek :) Po nalití směsi sklenici zavřete víčkem, pořádně zatáhněte a nechte vychladnout jak je. Víčko se krásně přichytí a není třeba nic jiného dělat.



SERVÍROVÁNÍ

Fantazii se meze nekladou. Zde mé oblíbené použití. 
  • do skleničky na svačinu
    • s piškoty a rozinkami
    • granolou či müsli 
    • s ořechy
  • na ranní kaši
    • posypat skořicí
    • přidat mandlové či jiné máslo
    • posypat ořechy
    • možné dosladit javorovým sirupem, medem či jinými dobrotami
  • jablečno-vanikový/kakaový pudink : po připravení pyré smíchat s vanilkovým pudinkem (prášek pudinku rozpustit ve studené vodě, rozmíchat a směs vmíchat do jablíček) a chvilenku povařit do ztuhnutí  


Přeji dobrou chuť a novou inspiraci!

                                                          Magdalenka, 9.2.2016



PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.



1 komentář:

  1. Magdalenko, a jak dlouho prosím vydrží ve sklenici? Máš nějaký tip, jak "konzervovat" pyré z ovoce na dlouho? :) Moc děkuji za odpověď. Míša

    OdpovědětVymazat