A zase ta Indie. Každé jídlo vypadalo a chutnalo tak trochu jinak. A čím to bylo? Samo že kořením. Ale navíc ještě tím, že si na talíř můžete nandat takovou jejich specifickou tradiční "pochoutku", něco, co jídlu přidá šmrnc a co je navíc dobré pro zdraví. Chutney neboli čatný. Tady je pár ukázek, k jakým jídlům ráda přidávám já. Je to to červené na talíři. Pro mě je to jak se říká jako ta třešnička na dortu. Kdo jednou k tomuhle jídlu zkusil, už nechce jinak :)
Chutney neboli čatný (píše se i čatní, když budete hledat další recepty) je ňamka původně v Indii vyráběná z ovoce a koření. Většinou bývá pálivá, což nejen chutná, ale i pomáhá na zahřátí (v Indii k ochlazení tím, že e pěkně zpotíte, chi), působí proti parazitům a prostě doladí jídlo na talíři. Dělá se teď už i ze zeleniny, což taktéž není k zahození a může obměnit chuť vašeho oblíbeného jídla. Můžete si ho doma uvařit vždy čerstvé nebo udělat ho víc a zavařit do skleniček. Zajímavé tipy a recepty najdete třeba na www.mojechutney.cz.
Já mám nejraději sladko-pálivou verzi ze švestek, o kterou se s Vámi podělím. Pro jednu osobu na talíři se použije tak jedna polévková lžíce, tak množství odhadněte :) Nebo dejte, když uvaříte víc, do lednice a experimentujte s tím, kam ho máznete. Jen pozor, ať si ho někdo nesplete s normální marmeládou, děláte-li dostatečně pálivý. Ten výraz překvapení v obličeji po zakousnutí se do "marmeládou" namazaným chlebem je velmi zajímavý :)
SUROVINY
domácí švestková "klevela" - zavařenina, kde jsou kusy švestek
nebo čerstvé švestky + trochu hnědého cukru nebo sladu
olej
hnědé hořčičné semínko - stačí pár zrníček na jednu lžíci výsledného chutney, nasypte přiměřeně dle výsledného množství dobroty
indické koření (můžete si vybrat : používám jednou třeba směs garam masala, podruhé římský kmín a kurkumu, potřetí kari, apod) - množství alá oko
mleté chilli - množství dle požadavku strávníků :)
JAK NA TO:
V hrnci rozpalte olej, nasypte na něj hnědé hořčičné semínko. Nechte ho "vyprskat". Poté přidejte nějaké to indické koření (směs) a chilli a zamíchejte. S množstvím chilli hodně experimentuji. Dejte s ním pozor, protože jeho pálivá chuť se objeví v puse až po nějaké chvilce po okoštování. Koření na oleji vzpěníme, zamícháme. A pak jednoduše vmícháme klevelu, nebo přidáme vyloupané švestky a trochu cukru a mírně podusíme.
A máme hotovo! Servíruji hlavně k jídlům ala Indie. Dobrou chuť!
Magdalenka, 8.3.2015
PS: Kdo chcete ozkoušet a dozvědět se víc, můžeme se potkat - víkend 27.-29.3., Ochoz u Brna, seminář "Vařit, tančit, meditovat" aneb vaření, jídlo a tělo jako transformační nástroj. Více info a přihlášky na http://www.muzes.info/akce/specialni-seminar-vareni-ochoz-u-brna-1/
Žádné komentáře:
Okomentovat