Sušené lahůdkové droždí se sladem (tak se ta dobrota přesně jmenuje) seženete ve zdravé výživě a hodí se na dochucování všeho možného. Do pomazánek, můžete ho nasypat jen tak na chleba s máslem, na polévku, můžete použít do zálivek na saláty, do rizota, do omáček. A jak vlastně chutná? V pomazánce, no, jako když v ní máte škvarky nebo nějaké hodně vypečené maso.
Pomazánka z něj je hotová fakt za 5 minut. Teda, ta nejjednoduší. Dělávám jich víc typů, aby si mohli smlsnout jak vegetariáni, tak i vegani. Liší se podle toho, jaký dáte základ, tj. v čem to droždí, semínka a shoyu rozmícháte.
Připravte si:
Na základ - máslo, rostlinný tuk, pomazánkové máslo či bílé tofu
Shoyu
sušené lahůdkové droždí
semínka (nejraději mám kombinaci lněné + slunečnicové, dobré je i dýňové)
olej + voda (pro mixovanou variantu z tofu)
A jdeme na to!
Nejprve si opražím semínka, aby vychladla, než je budu vmíchávat do základu.
ZÁKLAD
Podle toho, jak se kdo stravujete, si vyberte základ, do kterého budeme vše míchat. Nejlehčí a nejrychlejší je využít jednoduše roztíratelný TUK (Provamel, ALSAN bio, pomazánkové máslo apod.). Tam všechny ingredience jen vmícháte a je to. Vyberete-li si MÁSLO, je dobré ho nejdříve trošku rozehřát. Misku s máslem, ve které budete pomazánku míchat, jednoduše postavte do druhé, do které nalijete trochu horké vody. TOFU - z něho to trvá trošku déle, ale výsledek je taktéž super. Bílé tofu rozkrájíme na kostky, dáme ohřát do horké vody - do hrnce. Dělám to tak, že na tofu v hrnci naliju horkou vodu a mírně zahřívám do té doby, než se mi zdá, že je tofu prohřáté. Podle oka :) Pozor, neuvařte ho! Jen ho skutečně ohřejte. Když ho převaříte, nepůjde vám "základ" dobře umixovat a bude hrudkovatý a takový "divný". Jakmile je tofu teplé, odleju si tak polovinu vody do misky stranou, přidám na tofu 1 lžíci olivového oleje a jdu tofu umixovat. Pozor, ať si tam nenecháte moc vody, aby to nebylo moc tekuté! Já si postupně teplou vodu dolévám, až mám umixovanou požadovanou konzistenci.
DOKONČENÍ
Tak, a teď už jen zamíchat - opražená semínka, sušené droždí (dávám podle oka), trochu shoyu. A je to. Někdy vmíchám něco zeleného, obměním ořechy a
SERVÍROVÁNÍ
Vynikající je na pečivo, ale i jen tak se "zeleninovými chipsy" třeba z mrkve, okurky nebo řapíkatého celeru. Dobrou chuť!
Magdalenka, 30.9.2015
PS1: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
PS2: Seminář "Vařit, tančit, meditovat" se zaměřením podzimní péče z pohledu vaření a celostní medicíny se blíží! Už 23.-25.10. na Vysočině. Ještě pár míst volných. Víc informací a přihlášky na
http://www.muzes.info/akce/varit-meditovat-tancit-seminar/ Těšíme se!
Žádné komentáře:
Okomentovat