13.03.14

Adzuki guláš aneb chilli con fazole

Ajajaj. Fazole. Pomoooooc!! To já nemůžu jíst. Tahle reakce je asi všem dobře známá :) ALE! S klidem se pojďte podívat a vyzkoušet i tenhle recept. Adzuki gulášek. Mám tu pro Vás totiž dva tipy. Když na ně vzpomenete před vařením jídla z luštěnin a při nandávání Vámi připravené dobroty, nebudete muset opouštět místnost ve více či méně pravidelných intervalech :)



Tady jsou moje tipy:

Tip 1: Luštěniny před vařením na několik hodin namočíme. Na jak dlouho záleží na typu luštěniny. Já nejraději namáčím přes noc. Vodu, ve které byly luštěniny namočené, vyleju. Naliju znovu studenou vodu, přivedu luštěninu k varu a zase vodu vyleju. A udělám tak ještě jednou. Pak už standardně vařím. Na vaření luštěnin používám papiňák a přidávám kousek řasy, abych do jídla dostala i nějaké vzácné minerály a jód z řas. nejlepší je asi řasa Kombu nebo Wakame.

Tip 2: Při nandávání jídla se dívejte na strávníka. Ne na jeho paniku v obličeji! :) Ale na jeho dlaň. V jednom jídle bychom měli sníst cca 1 hrst vařených luštěnin, aby nás to nenadýmalo. Množství dle velikosti vaší hrstě/dlaně. Tj.nandávám-li jídlo svému velkému úžasnému muži, můžu přidat, dle velikosti jeho „hrstičky“, připravuji-li jídlo pro svého drobečka, kouknu na jeho dlaň.

Pro 4 osoby budeme potřebovat:

100 g fazolí adzuki (za sucha)
½ brokolice (pro každou osobu 2-3 růžičky)
4 větší cibule
shyou bio
olej
můžete použít koření: paprika, drcený kmín, česnek, majoránka

A jdeme na to. Adzuki fazole jsem namočila přes noc. Vyleju vodu a 2x uvedu k varu ze studené vody a sliju. Přidám kousek wakame řasy a jdu vařit v papiňáku. Od doby, kdy je papiňák natlakovaný (utíká pára), vařím cca 20 min, tyhle fazolky se rychle se rozváří. Vařim. A během vaření fazolí jdu na základ guláše. Cibuli nakrájenou na ½ měsíčky osmažím na oleji. Když je cibulka malinko do hněda, zaliju ji shoyu bio, stáhnu oheň a brokolici, kterou jsem jen „blanšírovala“. To znamená jen přelila horkou vodou a nechala v ní chvíli ležet. Přidám uvařené fazole. Část fazolí si dám stranou, rozmixuji s horkou vodou a použiju na zahuštění gulášku. Vmíchám zbytek fazolí a je hotovo. Žádné  koření ani sůl? Přesně tak. Možná jen trochu chilli. Zkuste jednou tuhle variatu. Samozřejmě, můžete přidat i standardní koření do guláše, česnek, jak to znáte. Na cibulku přidat sůl, červenou papriku, trochu drceného kmínu, zasmažit a do hotové směsi nakrájet nebo namačkat česnek a přidat majoránku. S kořením do guláše si vždycky pohraju a obměňuju ho. Jednou majoránka + česnek + paprika, jednou jen shoyu, někdy dovnitř přidám najemno nakrájený čerstvý zázvor. To má pak skutečně říz.

A teď k přílohám. Mohu doporučit jáhlové knedlíčky, celozrnné knedlíky, smažené placky nebo bramboráky a k tomu něco s kyselým zelím. Já tentokráte udělala variantu s bílou rýží, ječnou plackou a okurkovým salátem. Varianta „chilli con „fazole“. Vyberte si :) Příloh máme spoustu, tak se možná na ně příště z blízka kouknem společně. Jak uvařit nějaký ten „zdravější“ knedlík a placku naslano. Tak se budu těšit!

2 komentáře: