22.12.19

Žitný koláč s makem a švestkami

Mák miluju. A švestky taky. Našla jsem ještě nějaké v mrazáku a šlo to rychle. Jak umíchat, tak upéct. A taky sníst, chi :) Pšenici se trochu vyhýbáme, tak dnes vyzkoušíme s žitem. Teda hladkou žitnou moukou. Že to bude tvrdý? Mno... Na konci článku můžete zjistit výsledek :)

Pojďme na to!


Připravíme si:


  • švestky (mohou být i mražené)
  • žitná mouka hladká 500 g (používám bio) 
  • 2 x prášek do pečiva (prdopeč)
  • mák mletý - 2x 200 g
  • rýžové mléko
  • cukr - použila jsem kokosový 250 g
  • vodu
  • sůl


Jak na to:


1. Mák
Nejprve si připravuji mák. Protože ho milujeme, tak jsem ho udělala hooodně :) Použila jsem už namletý mák. V hrnci jsem na něj nalila skoro celý litr rýžového mléka. Teda - mléko jsem přilévala postupně. Přilévala, směs houstla, dál přilévala, nasypala cukr, nechala rozpustit a odstavila ze sporáku. Výsledkem byla hustší směs sladkého máku. 


2. Trouba
Zapla jsem si troubu, aby byla předehřátá, než do ní koláč dám.

3. Těsto
V míse smíchám mouku, prdopeč, špetku soli. Přisypala jsem i trochu cukru, aby i těsto bylo sladké. Přilila vodu, míchala. Těsto natáhla na plech, který jsem vyložila pečícím papírem.

4. Nandat mák a švestky
Na těsto jsem nandala mák a pokládala navrch švestky.


5. Pečení
Pekla jsem cca na 180 stupňů 50 minut.

6. Servírování
Fotku jsem nějak nestihla pořídit. Měli jsme návštěvu :) Koláč jsme si ještě vylepšili tím, že jsme ho polili vanilkovým pudinkem, mňaaam!

A že to těsto bylo ze žita? Nikdo si toho vůůůbec nevšimnul. Ani děti! Takže určitě vyzkoušejte.

Přeji dobrou chuť a příjemné experimentování <3



                                                                          Magdaléna, 22.12.2019



PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Napište mi na email joy@dotknise.cz a já Vás zařadím do svého email listu :) Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.




Žádné komentáře:

Okomentovat