25.08.16

Fazolový salát s rajčaty, zelenou cibulkou a bazalkou

Díky tomuhle salátu se budete cítit jak sytí, tak osvěžení. A že jsou v něm fazole? Žádný problém. Dám vám tip, jak snížit jejich "nadýmací schopnost" :) a taky jak je rychle uvařit.


SUROVINY
Na salát pro 4 osoby si připravte:

  • 4 hrsti fazolí červená ledvina (1 moje hrst = 45 g, tj. celkem 180 g fazolí)
  • 2 zelené cibulky
  • 4 větší rajčata nebo 6 středních
  • kousek řasy Wakame nebo Kelp
  • balsamico
  • umeocet
  • olivový olej
  • čerstvou bazalku, pár lístků

POSTUP
Luštěniny obecně potřebují víc času na přípravu. Je dobré na ně myslet už den předem, protože přes noc se namáčejí. A ještě je dobré si jich uvařit o něco víc, protože je můžete nechat v lednici a použít ještě do nějakého dalšího jídla další den.

JAK NA FAZOLE, aby nebyly zbraní hromadného ničení

Za prvé - je důležité, JAK je připravíte/uvaříte
1. Nechte je přes noc namáčet ve vodě.
2. Ráno vodu vylijte.
3. Fazole dejte do papiňáku (ještě ho nezavírejte), zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu a vodu vylijte.
4. Znovu zalijte fazole studenou vodou (tak 2 cm nad fazole) , přidejte kousek řasy a papiňák zavřete.
5. Jakmile začne být papiňák "natlakovaný", tj. začne unikat pára (asi tak za 10min), stáhněte na mírný plamen a vařte 20min.
6. Papiňák odstavte, nechte vychladnout.
7. Tadam! Vylejte přebytečnou vodu a nechte fazole vychladnout.

Za druhé - je důležité, KOLIK jich sníte. Snězte fazolí odhadem jako je velikost vaší dlaně. To je pro žaludek a střeva tak akorát, aby s trávením neměl problém.

SALÁT
Jakmile máme fazole, už je to jednoduché. Pokrájíme rajčata, zelenou cibulku, čerstvou bazalku (nebo použijeme sušenou), vmícháme fazole a ochutíme trochou balsamica, umeocta a polijeme olivovým olejem.

SERVÍROVÁNÍ
Vynikající s pečivem, nebo i samotný jen tak.

Přeji dobrou chuť a příjemné experimentování!

                                            Magdaléna, 25.8.2016


PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

Žádné komentáře:

Okomentovat