01.08.16

Bezlepkové veganské palačinky

Zkouším hotové bezlepkové směsi. Tentokráte z ní byly palačinky. A zažila jsem překvapení! První palačinky byly žluté, ty další červené! Něco jsem totiž přidala do těsta později. A řeknu vám co :)




SUROVINY

A jdeme na palačinky! Na 10-12 středních palačinek si připravte:

  • 200 g bezlepkové směsi
  • 50 g sezamového semínka
  • vinný kámen (kypřící prášek do pečiva) 1 sáček
  • vodu
  • špetku soli
  • kurkumu
  • trochu sladu / cukru
  • olej na smažení

POSTUP

Míchání: 
V míse nebo hrnci smíchám suché věci - bezlepkovou směs, špetku soli, vinný kámen, sezam a špetku kurkumy. Přidám ještě malinko sladu nebo cukru, aby palačinky měli šmrnc do sladka, ale zároveň aby se daly servírovat na slano. A teď to přijde. Přilévám vodu a zároveň metličkou promíchávám. Bezlepkové směsi mají jednu malou nevýhodu -  rychleji tuhnou a dělají hrudky. Proto je dobré pořád míchat. A jestliže vám i přes velké úsilí zůstanou ve směsi hrudky, prostě to ještě mixněte. Cílem je mít tekutější těsto, aby se dalo nalít naběračkou na pánvičku.


Smažení:
Rozpálím pánve, pak je stáhnu na střední oheň (na trojku, jestli máte elektrický sporák). Samozřejmě, na každém sporáku a pánvi se smaží jinak, je třeba si to vychytat. Kápnu trochu oleje, metličkou rozetřu po pánvi a naliju jednu střední naběračku směsi. Smažím po obou stranách asi 1 minutu. 



SERVÍROVÁNÍ
Na sladko, na slano místo chleba nebo jen tak. Na sladko miluji s Jori pastou (pražená směs ořechů) a marmeládou, s medem a skořicí, s uvařeným a rozmixovaným jablkem, jakýmkoliv ovocem, borůvkami, jahodami, navrchu můžete ještě polít javorovým sirupem. Na slano s tempehem, tofu, sýrem, podle vaší chuti.

Jak je to s tou barvou? První dvě světlé palačinky byly bez vinného kamene. Byly trošku tužší, ale žluté :) Jakmile jsem vmíchala vinný kámen, palačinky byly do červena, ale byly lehčí a měly v sobě ty "dírky", které dělá kypřící prášek.


A jak jsou na tom bezlepkové směsi?
Už jsem vyzkoušela směs Mantler a Michalík. Tyto palačinky byly ze směsi Michalík. Je v porovnání s tou Mantler levnější. Kvalitou jsou si podobné, i složením. Jen ta Michalík je víc do žluta. A smažení z nich je taky podobné. Takže doporučuji obě dvě, levnější varianta je Michalík.



Dobrou chuť a příjemné experimentování!

                                                      Magdaléna, 1.8.2016

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

Žádné komentáře:

Okomentovat