09.03.16

Kadeřávek - zelené na talíři i v zimě

Ja začátek března a tahle úžasná zelenina je pořád k dispozici. Nejen že je velmi zdravá. Je zároveň i nenáročná na pěstování a velmi odolná. Ani mráz jí neuškodí, právě naopak! Pojďme se s ní dnes seznámit.


Kadeřávek (někdy se jí říká i kapusta kadeřávek nebo kapusta kadeřavá) je starý a odolný druh košťálové zeleniny. Sklízíme jí hlavně v zimě. Jakmile přejde mrazem, její listy jsou křehčí a lépe se vaří.

Jako každá košťálová zelenina (tedy i jako zelí a kapusta) obsahuje hodně antioxidantůisothiokyanáty – látky, které působí proti růstu nádorových buněk. Je bohatá na vlákninu (dobře se nám tráví a chodí na záchod :), na minerální látky (fosfor, vápník a draslík), vitaminy skupiny B, C, provitamin A a kyselinu listovou. A to už je dobrý důvod k tomu kadeřávek zařadit do jídelníčku, že?

V kuchyni ho můžeme používat všude, kde bychom dali něco zeleného. Jednoduše listy omyjeme, pokrájíme a dáváme tam, kde chceme mít "zeleno".


  • do kyselého zelí - nejprve usmažím cibuli, pak podusím kadeřávek, nakonec přidávám kyselé zelí
  • jako dušenou kapustu s cibulí a kmínem
  • do polévek - míchám jí do brokolicové, kde kadeřábek rozmixuji s usmaženou cibulí jako základ polévky, do bramboračky pro obměnu a podobně
  • karbanátky s kadeřábkem
  • podáváme je jako přílohu buď udušené na cibulce nebo jen změklé v páře
  • do bramborové nebo jáhlové kaše - jen vmíchám najemno pokrájené listy do hotové kaše
  • do salátu - jako zelené listy
  • na chleba s cibulí a solí
  • do pomazáky místo petrželky
  • udělám pomazánku přímo z kadeřávku - osmažím cibuli, podusím na ní listy kadeřávku, rozmixuji. Dochutím česnekem, pepřem a solí. Nechám takto nebo přidám trochu Lučiny.
Fantazii se meze nekladou. Přeji příjemné experimentování a  dobrou chuť!

                                                                 Magdalenka, 9.3.2016

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.



    1 komentář: