17.03.16

Mrkvový koláč aneb carrot cake

Jak dostat do "zelenino-odpůrců" nějakou tu zeleninu? Třeba v této dobrotě. V hlavní roli carrot cake neboli mrkvový koláč. Garantuju, že si všichni pochutnají a to, že je tam nějaká zelenina, vůbec nezaregistrují.  Zejména, když tenhle koláč polijete třeba rozpuštěnou čokoládou nebo nějakým pudinkem. Pečeme bez lepku, je možná i veganská varianta bez vajíček.


SUROVINY

Na tradiční bábovkovou formu si připrav:
  • 250 g mrkve (2 velké nebo 4 střední mrkve)
  • 100 g pohankové krupice (nebo 50g jáhlové krupice a 50 g pohankové)
  • 50 g kukuřičné polohrubé mouky
  • 140 g třtinového/kokosového cukru nebo sladu
  • 3 vejce (chcete-li veganskou variantu, přidejte místo vajec 2 hodně zralé banány)
  • 0.5 dcl oleje
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra (1pytlíček nebo z 1 citrónu)
  • kypřící prášek do pečiva (vinný kámen) 1 lžičku nebo jeden sáček
  • špetku soli


POSTUP

Jako první zapnu troubu, aby se mi vyhřála a já mohla hned péct. Vyhřeju na 200 stupňů. Pak připravuji směs na pečení. 

SMĚS SYPKÁ

V jedné misce sesypu dohromady vše suché a promíchám. TIP, jak použít minimum nádobí a vyhnout se vážení a přesypávání. Potřebujeme na to digitální váhu, která se umí "vynulovat", tj.má funkci TARE. Na váhu dám větší misku, máčknu tare, a tím vynuluju váhu misky. Sypu pohankovou krupici. Když mám požadované množství, zmáčknu tare, vynuluju. Tedy v tomto případě bych ani nemusela, počty jsou jednoduché. Ale s větším množství ingrediencí (když přidávám ještě ořechy a rozinky) se to hodí :) Pak už sypu a vážím kukuřičnou mouku. Když mám zváženo, misku sundám z váhy, vsypu kypřící prášek, vanilkový cukr, cukr a špetku soli a celou směs dobře promíchám. 


SMĚS MOKRÁ

Do druhé, větší mísy, najemno nastrouhám mrkev (na takové ty jemné nudličky, ne na to nejdrobnější, to bych se ustrouhala, hi). K mrkvi přidám vajíčka nebo namačkám banány, přileju olej, používám-li slad, přidám slad a vše jakoby "utřu". K této směsi pak nasypu "suchou část" a vše smíchám dohromady. Jestli směs není úplně spojená (ještě je v místech sypká), přileju maličko vody. S ní opatrně, ať to není moc mokré! Zamíchám a nechám tak 3 min odstát, ať se jednotlivé části pěkně spojí. Poté naliju do formy. Používám silikonovou. Stačí ji malinko vymazat olejem a je to. 

PEČENÍ

Jak jsem již psala, nejprve troubu vyhřeju na 200 stupňů. Silikonovou formu s připravenou "surovou" dobrotou mám položenou na normálním plechu. Peču 10 min na 200 stupňů, pak 40 min na 180 stupňů. 

VYKLEPNUTÍ 

Carrot cake po upečení vyndám z trouby, párkrát propíchnu špejlí, aby unikla pára. Nechám asi 3 minuty stát venku a poté vyklopím. Na tácu/talíři ještě nechám zakrytou utěrkou až do úplného vychladnutí. 

OBMĚNY

Chuť můžeme jednoduše měnit tím, co do směsi přidáme. Miluji vlašské ořechy, rozinky, někdy vmíchám kvalitní čokoládu nakrájenou na malé kousky, jindy přidám kakao, strouhaný kokos, kousky jablka. 

A jaký carrot cake máte nejraději Vy? Nějaké tipy?

Přeji dobrou chuť!

                                                       Magdalenka, 18.3.2016 

PS1: Kdo chcete ochutnat, přijďte v neděli na akci! Měníme styl občerstvení :) Bude tahle bio-bezlepko-zelenino-dobrota www.emocnifitness.cz

PS2: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

Žádné komentáře:

Okomentovat