SUROVINY
Na tradiční bábovkovou formu si připrav:
- 250 g mrkve (2 velké nebo 4 střední mrkve)
- 100 g pohankové krupice (nebo 50g jáhlové krupice a 50 g pohankové)
- 50 g kukuřičné polohrubé mouky
- 140 g třtinového/kokosového cukru nebo sladu
- 3 vejce (chcete-li veganskou variantu, přidejte místo vajec 2 hodně zralé banány)
- 0.5 dcl oleje
- vanilkový cukr
- citrónová kůra (1pytlíček nebo z 1 citrónu)
- kypřící prášek do pečiva (vinný kámen) 1 lžičku nebo jeden sáček
- špetku soli
POSTUP
Jako první zapnu troubu, aby se mi vyhřála a já mohla hned péct. Vyhřeju na 200 stupňů. Pak připravuji směs na pečení.
SMĚS SYPKÁ
V jedné misce sesypu dohromady vše suché a promíchám. TIP, jak použít minimum nádobí a vyhnout se vážení a přesypávání. Potřebujeme na to digitální váhu, která se umí "vynulovat", tj.má funkci TARE. Na váhu dám větší misku, máčknu tare, a tím vynuluju váhu misky. Sypu pohankovou krupici. Když mám požadované množství, zmáčknu tare, vynuluju. Tedy v tomto případě bych ani nemusela, počty jsou jednoduché. Ale s větším množství ingrediencí (když přidávám ještě ořechy a rozinky) se to hodí :) Pak už sypu a vážím kukuřičnou mouku. Když mám zváženo, misku sundám z váhy, vsypu kypřící prášek, vanilkový cukr, cukr a špetku soli a celou směs dobře promíchám.
SMĚS MOKRÁ
Do druhé, větší mísy, najemno nastrouhám mrkev (na takové ty jemné nudličky, ne na to nejdrobnější, to bych se ustrouhala, hi). K mrkvi přidám vajíčka nebo namačkám banány, přileju olej, používám-li slad, přidám slad a vše jakoby "utřu". K této směsi pak nasypu "suchou část" a vše smíchám dohromady. Jestli směs není úplně spojená (ještě je v místech sypká), přileju maličko vody. S ní opatrně, ať to není moc mokré! Zamíchám a nechám tak 3 min odstát, ať se jednotlivé části pěkně spojí. Poté naliju do formy. Používám silikonovou. Stačí ji malinko vymazat olejem a je to.
PEČENÍ
Jak jsem již psala, nejprve troubu vyhřeju na 200 stupňů. Silikonovou formu s připravenou "surovou" dobrotou mám položenou na normálním plechu. Peču 10 min na 200 stupňů, pak 40 min na 180 stupňů.
VYKLEPNUTÍ
Carrot cake po upečení vyndám z trouby, párkrát propíchnu špejlí, aby unikla pára a zakryju utěrkou. Nechám úplně vychladnout a pak teprve vyklepávám. Nějak se mi to jinak trhá :)
OBMĚNY
Chuť můžeme jednoduše měnit tím, co do směsi přidáme. Miluji vlašské ořechy, rozinky, někdy vmíchám kvalitní čokoládu nakrájenou na malé kousky, jindy přidám kakao, strouhaný kokos, kousky jablka.
A jaký carrot cake máte nejraději Vy? Nějaké tipy?
Přeji dobrou chuť!
Magdalenka, 18.3.2016
PS1: Kdo chcete ochutnat, přijďte v neděli na akci! Měníme styl občerstvení :) Bude tahle bio-bezlepko-zelenino-dobrota www.emocnifitness.cz
PS2: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek. Pošlete mi email na joy@dotknise.cz. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
Žádné komentáře:
Okomentovat