Na 2 litry polévky si PŘIPRAVTE:
- střední pórek
- skleničku bambusových výhonků - množství stejné jako pórku
- rýžové nudle - poloviční množství než pórku
- lžíce oleje
- sůl
- citrón
- umeocet
- shoyu bio
POSTUP
Pórek očistím, nakrájím na půl kolečka, tak 0,5 cm široké. V hrnci rozehřeji olej a pórek na něm velmi rychle orestuji, snad jen minutu, dvě. Když se vám nechce restovat, nebo chcete dietnější variantu, prostě restování vynechte a pokračujte dál. Na pórek přidám špetku soli. Mezitím se mi v konvici uvaří horká voda. Zaliju mírně orestovaný pórek horkou vodou a nalámu do hrnce rýžové nudle. Ráda používám širší, tak nějak mě do polévky víc ladí. Povařím asi 2 minuty a nechávám odstát. Hned, jakmile hrnec odstavím nebo zhasnu plamen hořáku, dám do polévky bambusové výhonky. Bývají nakrájené na tenší nebo širší nudličky a prodávájí se buď ve skleničce nebo v plechovce. Většinou je najdete v části obchodu, kde jsou potraviny z orientální kuchyně.
DOCHUCENÍ
Teď přicházíme k nejdůležitější části. K dochucení. Stačí nám velmi málo. Štáva z citrónu, umeocet a shoyu. Začínám shoyu. Ta tomu dodává tu "mastnou" podobu a "silnou, jakoby masitou" chuť. Poté přileji trochu umeocta (slano-kyselé šťávy, která je geniální pro spravení žaludku a trávení) a nakonec dochucuji citrónem. Polévka je skutečně ve výsledku kyselá. Jak moc, to už dolaďte podle sebe a Vašich chuťových buněk.
Dobrou chuť!
Magdalenka, 12.1.2016
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
Žádné komentáře:
Okomentovat