08.12.15

Pomazánka z červené čočky alá sekaná

Proč zrovna tuhle pomazánku? Protože je rychlá, chutná, jednoduchá a dokáže nahradit chuť i sílu masa (má v sobě spoustu bílkovin). Chutí by se dala přirovnat k sekané nebo prejtu. Využít toho, že chutná jako prejt, se dle mě hodí. Třeba když chceme do "standardního jídelníčku" přinést nějakou změnu a své blízké či rodinu začít seznamovat s fenoménem "luštěniny".



DOBA PŘÍPRAVY : 20 min

PŘIPRAVTE SI
Na pomazánku pro 4 lidi bude potřeba :
2 velké cibule
3/4 hrníčku červené čočky (2 dcl, cca 120g)
olej
sůl
majoránka
česnek 2 stroužky
shoyu bio - lžička
olivový olej - lžíce

SMAŽENÍ CIBULE
Nejprve oloupám cibuli a dám ji smažit. Stačí jí mít nakrájenou na větší půlměsíčky, protože vše budeme mixovat. Než se cibule osmaží, odměřím si červenou čočku a propláchnu jí horkou vodou. Nejlepší je nasypat čočku na cedník a přímo na něm jí prolít horkou vodou. To proto, abychom z ní vyplavili prach. Červenou čočku nemusíte namáčet, je uvařená velmi rychle.

VAŘENÍ ČOČKY A CIBULE
Jakmile je cibule dozlatova, přidám trošku soli, na cibuli nasypu propláchnutou čočku a vše v hrnci zaliju horkou vodou. Horké vody dejte zpočátku méně (tak 1 cm nad směs) a případně ji přilévejte. Množství čočky nabyde tak 3x. Vodu přidávejte až do chvíle, než je čočka uvařená (cca 5-10min).  Směs by neměla být moc řídká. Když by se vám stalo, že jste to s vodou přehnali a máte teď v hrnci spíš polívku než pomazánku, neztrácejte paniku! Přisypte trochu ovesných vloček a nechte chvilku uležet.

MIXOVÁNÍ A DOCHUCOVÁNÍ
Do směsi přidám majoránku, lžičku shoyu a lžíci olivového oleje a vše rozmixuji tyčovým mixérem přímo v hrnci. Jestli je směs moc hustá, přidejte klidně ještě olej nebo horkou vodu. Jako poslední (až po rozmixování) do směsi namačkám česnek a případně ještě dochucuji solí nebo shoyu. Shoyu tomu dodává ten pravý šmrnc. :)


SERVÍROVÁNÍ
A máme hotovo! Můžeme namazat na pečivo klidně ještě za tepla. Navrch můžete zdobit čímkoliv zeleným - petrželkou, pažitkou, rukolou. TIP: Pomazánku si můžete vychutnat i bez pečiva. Připravte si zeleninové "chipsy" - třeba z mrkve či řapíkatého celeru a pomazánku na ně nabírejte.

Dobrou chuť!

                                Magdalenka, 8.12.2015

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.


Žádné komentáře:

Okomentovat