22.12.14

Knedlo-tempeho-zelo

Což takhle někdy místo masíčka vyzkoušet tento recept? Knedlo-tempeho-seitánko-zelo s cibulovou omáčkou. Je to delikatesa. Tempeh je zpracovaná fermentovaná sója. A protože je fermentovaná,  je dobrá například pro zlepšení našeho trávení a dodání enzymů. Tempeh mám nejraději uzený, chutná, mno jako uzené. A seitánky můžete koupit už hotové ve zdravých výživách - to je seitan, "pšeničné maso", upravené kořením tak, že chutná jako sekaná.

V zimním období je dobré dodávat vitamín C a toho je v kysaném zelí skutečně hooodně. A protože je zelí kysané, zase, udělá dobře i našemu trávicímu traktu. Tak si třeba jeden den z vánočních svátků dejte odlehčenější a pochutnejte si na zelíčku s "masíčkem - nemasíčkem". Tentokráte jsem servírovala s jáhlovými knedlíky.


SUROVINY:
1/2 hlávky menšího bílého zelí
kysané zelí
6 cibulí (pod zelí a na omáčku)
zelená petrželka
tempeh
seitan
jáhly
kukuřičná mouka
olej
sůl
shoyu
kmín
pepř
kudzu či škrob na zahuštění omáčky

POSTUP
Začínám s cibulí. Krájím jako obvykle na 1/2 měsíčky. Dám všechnu cibuli smažit na rozpálený olej do menšího hrnce, ve kterém budu dělat omáčku. Trošku osolím. Mezi tím, než se mi cibule usmaží, dávám vařit vodu na omáčku a jáhly a krájím cibuli a petrželku na jemno.

Jakmile začne cibule hnědnout, odeberu do většího hrnce tak 2-3 lžíce, abych měla pod zelí. Ze zbytku jdu dělat CIBULOVOU OMÁČKU. Je to velmi jednoduché. Zaliju osmaženou cibuli horkou vodou (množství asi tolik, aby se cibule schovala pod vodu), rozmixuji a zahustím dle potřeby. Zahušťuji kudzu (zdravější forma škrobu). Jestli máte dost cibule, ani zahušťovat nebude třeba. Na závěr, do odstavené omáčky, přileju shoyu a přidám zelenou petřželku. Shoyu dodává omáčce tu chuť, tak se jí nebojte :)

ZELÍČKO
Na osmaženou cibuli přidám špetku soli, kmín a pepř. Zamíchám a přidávám najemno na proužky nakrájené bílé zelí, které trochu podusím. Jakmile zelíčko změkne, přidávám kysané zelí. pak už jen "ohřeju" zamícháním dovnitř a odstavuji. Vitamíny zůstávají, zelíčko je teplé a můžu jít na poslední věc, smažení tempehu a přípravu knedlíčků. Recept na jáhlové knedlíčky najdete tady http://blog.dotknise.cz/2015/05/bezlepkove-jahlovo-kukuricne-knedliky.html A jestli chcete obměnu, udělejte třeba celozrnné - recept tady http://blog.dotknise.cz/2014/03/celozrnny-knedlik-jecne-placky.html

TEMPEH, SEITÁNKY
To už je maličkost. Nakrájím, osmažím a hotovo.

A můžeme servírovat. Dobrou chuť a klidné a pohodové vánoce a vstup do roku 2015!

                                                                             22.12.2014    Magdalenka

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.


Žádné komentáře:

Okomentovat