Honí mě mlsná na koláčky. Protože se mi ale zdá, že jíme trošku moc lepku v běžném pečivu, začínám víc experimentovat s bezlepkovými recepty. A jeden se fakt povedl! Tahle buchtička, mňam.
PŘIPRAVTE SI na ní:
300 g kukuřičné mouky - polohrubou
200 g pohankové mouky - dala jsem hruběji namletou
300 g rýžové mouky -hladkou
2 dcl oleje
špetku soli
vinný kámen (kypřící prášek do pečiva) 2 lžičky
vodu (lila jsem podle oka)
slad / cukr do těsta - sladu jsem dala 4 lžíce, cukru dle vás
namletý mák - 400g
rozinky - 100g
slad/ cukr do máku
mléko (rýžové, ovesné, sójové) - na vaření máku
zavařená či strouhaná jablka / nebo marmeláda
perníkové koření 1 lžička (nebo nastrouhat tvrdý perník)
TĚSTO
Všechny mouky smíchám v míse dohromady, přisypu i vinný kámen a špetku soli. Za sucha mouky smíchám. Naliju 2 dcl oleje a začínám s tak s 1 deci vody a zkusím vytvořit těsto. Ještě přidávám slad (cukr). Protože jsou to bezlepkové mouky, špatně "lepí", tj. těsto nedrží moc pohromadě. Snažím se ho hníst tak, aby se alespoň trošku slepilo. V míse z něho udělám kouli a nechám tak 30 min odležet.
MAKOVÁ NÁPLŇ
Do hrnce nasypu namletý mák, přileju na něj mléko (použila jsem ovesné, protože je sladké) a přivedu k varu. Je dobré u hrnce stát a míchat. Jestliže je směs moc tuhá, ještě přidám vodu nebo mléko. Do máku hodím rozinky a slad a udělám takovou hustší směs. Měla by být dostatečně sladká, vyzkoušejte, protože jakmile směs upečete, sladkost se sníží. Kdo chcete udělat super zdravou buchtu, nastrouhejte do směsi mrkev, najemno.
NATAŽENÍ TĚSTA NA PLECH
Protože je těsto hodně křehké, volím variantu "patlala, patlala". Na plech dám silikonovou podložku na pečení, dám polovinu těsta na plech, poliju trochou oleje a dlaní a prsty těsto roztáhnu po plechu. kdo se nechcete moc "zapatlat", je super použít jemné silikonové rukavice.
KOMPLETACE BUCHTY NA PLECHU
Natažené těsto jsem pomazala zavařenými jablky, na jemno nastrouhanými. Aby buchtička dostala šmrnc a byla slaďoučká. A navrch makovou směs. Když vám nějaká zbude, není problém, dejte jí do lednice a použijte třeba na bramborové šišky nebo nudle. A poslední vrstva je zbytek těsta. Nadrobila jsem ho navrch jako drobenku a trošku umačkala na máku. Kdo chcete, můžete ještě na povrchu nastříkat slad, viz obrázek. Po upečení jsou místa se sladem samozřejmě sladší, ale taktéž tmavší a vypadá to zajímavě.
PEČENÍ, SERVÍROVÁNÍ
Buchtička se pekla 45 min při teplotě 180 stupňů. Servíruji politou pudinkem, nebo jen tak :)
Dobrou chuť!
Magdalenka, 5.12.2014
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu.
Moc pěkné, mezi svátky upeču.
OdpovědětVymazat