19.02.14

Dýně pečená na rozmarýnu podávaná s jáhlovou kaší s bramborem

Dýně pečená na rozmarýnu podávaná s  jáhlovou kaší s bramborem či bramborou kaší s jáhlami

Na podzimní a zimní dny a samozřejmě v případě, že ještě máme uskladněné dýně či jsou ještě k dostání, můžeme připravit tento lahodný a jednoduchý oběd.


Budeme potřebovat:
dýni Hokkaido
rozmarýn (sušený či čerstvý)
Shoyu (tradiční japonská sójová omáčka)
olej
brambory či batáty
jáhly
sůl
mléko/sójové mléko
máslo (nemusí být)
zelenou petrželku na ozdobu kaše (nemusí být)
zeleninu na salát
tatarku (normální či z tofunézy)

Dýni Hokkaido omyjeme, rozkrojíme na půl a vydlabeme semínka. Rozkrájíme ji na větší pláty, cca 3 cm široké. Dáme do  mísy, ve které budeme promíchávat s kořením a olejem. Polijeme olejem, posypeme sušeným či čerstvým nadrobno nasekaným rozmarýnem, zakapeme Shoyu a mírně posolíme.  Dobře vše promícháme a vsypeme či pečlivě vyskládáme na plech :). Pečeme v troubě na 180° cca 30 min. Když se nám peče dýně, oloupeme brambory a uvaříme je do měkka. Když se vaří brambory/batáty, připravíme ještě jáhly.  Jáhly nejprve spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké a abychom je očistili, vodu vylijeme.  Zalijeme další várkou horké vody a vaříme cca 15 min. Jáhly nabudou cca 3 x, zalijeme se proto dostatkem vody. Během vaření je kontrolujeme a případně přilijeme další vodu. Uvaříme-li jich hodně, nevadí, můžeme si je nechat na ranní sladkou kaši či na dezert. Až budou jáhly i brambory uvařené, smícháme je dohromady a připravíme z nich kaši. Dle chuti a toho, co jíme a co ne, přidáme sůl, máslo, mléko/sójové mléko, konzistenci zvolíme dle sebe. Můžeme vmíchat i zelenou petrželku. Podáváme se zeleninovým salátem a tatarkou. Recept na ně někdy příště :)

TIP 1: Dýni Hokkaido neloupeme. Znám z vlastní zkušenosti. Tato informace mi poprvé chyběla a  hooodně jsem u toho nadávala :)

TIP 2: Doporučuji používat a koupit ve zdravých potravinách Shoyu bio, tradiční japonskou sójovou omáčku. Ve standardních sójových omáčkách, které můžeme koupit v obchodech s potravinami, jsou často velmi jedovaté chemické přísady. Shoyu bio obsahuje zdraví prospěšné enzymy a látky napomáhající trávení a obnovující střevní mikroflóru.

1 komentář: