26.06.17

Pikantní celerové hranolky

Ze začátku mi to přišlo divný. Ta kombinace koření s celerem. Ale výsledek stojí za to. Vyzkoušejte! Celerové hranolky jsou jednoduché, rychle hotové, mají mnohé využití a můžeme jimi občas nahradit ty bramborové. Jsou totiž zdravější a dietnější :) Tak pojďme na to!


Suroviny

Na hranolky pro 4 hladové lidičky si připravte:

  • 2 větší celery
  • olivový olej (2-3 lžíce)
  • shoyu bio
  • chilli
  • kari (cca 1 lžíci)
  • sůl
  • tempeh - jako alternativa
  • česnek - jako alternativa


Postup


Příprava
Celer očistíme (je-li čerstvý, stačí vydrhnout kartáčkem) a nakrájíme na hranolky. Nejsnáze se mi krájí tak, že rozkrojím celer půlku, položím a nakrájím cca 1,5 cm široké "půl-kola". Ty pak několika řezy snadno proměním na hranolky.

Spaření a kořenění
Celer dáme do hrnce, spaříme horkou vodou a asi 2 min necháme stát. Pak vodu slijeme a hranolky necháme trochu okapat. Po okapání přímo na mokré hranolky nalijeme olej, nasypeme na ně chilli, kari, trochu soli a pokapeme shoyu. Pořádně promícháme. Množství chilli je na vás :) A teď už jdeme na pečení.

Pečení
Na plech dáme pečící papír a hranolky na něj rozhrneme tak, aby byly jen v jedné vrstvě. Pečeme cca 205-30 min na 220 stupňů.

Alternativa 1: ke konci pečení na celerové hranolky nastrouháme tempeh a necháme chvilku dopéct.

Alternativa 2: po upečení přendáme do mísy a namačkáme na ně čerstvý česnek. Samozřejmě řádně zamícháme.


Servírování

Podáváme všude tam, kde bychom dali hranolky. Vynikající kombinace s "tempehovou variantou" je s basmati rýže, smetanový dip a rajčatová salsa.



Dobrou chuť a příjemné experimentování!
                                                                               Magdaléna, 26.6.2017


PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.


Žádné komentáře:

Okomentovat