05.05.15

Bezlepkové jáhlovo-kukuřičné knedlíky

Stále si jedu v experimentování s bezlepkovým vaření. A přiznám se, že je mi skutečně bez lepku lépe. Cítím se lehčí, zlepšila se mi kůže na obličeji a "harmonizovalo" trávení. Dnes si zkusíme jáhlové knedlíky, které můžete směle používat jako přílohu například místo knedlíků bramborových nebo jen tak pro zpestření vašeho jídelníčku.


Na knedlíčky pro cca 4 osoby (bude jich asi 12 o průměru 4 cm) si připrav:

  • jáhly 200 g
  • hladkou kukuřičnou nebo pohankovou mouku 100 g
  • sůl - špetku
  • vodu cca 0,6 l - můžeš dát i o trochu víc, uvidíš podle konzistence
(Pro inspiraci - na 72 knedlíků - pro cca 30 osob - jsem použila 1,2 kg v jahel a vařila je v cca 3.3 l vody, poté přidávala 0,6 kg kukuřičné mouky)

POSTUP:

VAŘENÍ JAHEL
Jáhly nejprve spaříme horkou vodou a vodu vylijeme. Jsou-li jáhly starší, mohou být totiž hořké a tímto spařením a vylitím vody se částečně hořkosti můžeme zbavit. Jáhly zalijeme novou horkou vodou a vaříme na mírném plameni cca 15 minut až do konzistence, kdy jsou mírně rozvařené. Sledujte poprvé jak to v hrnci vypadá, možná budete muset přilévat během vaření vodu.

SMĚS
Jakmile jsou jáhly uvařené, sundáme je ze sporáku a do ještě horkých vmícháme kukuřičnou/pohankovou mouku a přidáme špetku soli. Zamícháme, až se nám vytvoří taková hrudkovitá směs. Jestli se hodně sype, přilijeme trochu vody, protože budeme směs válet v ruce do knedlíčků a proto to musí lepit. Protože je směs horká, doporučuji vzít si teď jemné gumové rukavice (používám ty na průhledné latexové). A jdeme na knedlíky.





TVAROVÁNÍ KNEDLÍKŮ
Směs ještě jednou rukou promíchám, ať mám jáhly s kukuřičnou mouku rovnoměrně promíchanou. Pak naberu do dlaně a zmáčknu směs druhou dlaní k sobě. A několikrát opakuji. Stejně jako dělám v zimě koule ze sněhu. Dělám koule, které ještě na závěr poválím po ruce. Je hodně důležité, aby se knedlíček nerozpadával, aby směs držela pohromadě. Jestliže nedrží, nebojte se přilít trošku studené vody, aby byla směs víc lepkavá.

VAŘENÍ KNEDLÍKŮ
A jdeme do finále. V hrnci mám připravenou vodu, která vře a knedlíky do ní vložím. Jsou uvařené cca za 10-15 min, vyplavou nahoru. Tip - knedlíky vařte na mírném plameni, nesmí to v hrnci moc vřít, jinak se vám totiž budou knedlíčky velmi rychle rozpadávat. Pak už je jen vyndáme z vody a můžeme servírovat.

SERVÍROVÁNÍ A DALŠÍ POUŽITÍ
Nejraději knedlíky na talíři rozkrojím na polovinu. Hezky to vypadá a dobře se krájí. A když vám nějaké zbudou na druhý den? No problema! Jednoduše je rozkrájejte na plátky a osmažte na pánvičce. Nebo z nich udělejte třeba knedlíky s vajíčkama :) Co máte rádi.



Dobrou chuť přeji!

                                                                                Magdalenka, 5.5.2015

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Je to jednoduché! Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.




2 komentáře:

  1. Ahoj Magdalenko,
    dnes jsem vyzkoušela a musím říct, že jsou výtečné, neměla jsemkukuřičnou mouku tak jsem nahradila pohankovou a i tak to bylo víc než jedlé:-))) děkuji za inspiraci:-) Mara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Maro, to mě moc těší! :) Krásné dny a další experimentování přeji. Magdalenka

      Vymazat