30.10.14

Růžičková kapusta na cibulce

Je tu podzim v plném proudu. Je dobré dávat pozor na prochladnutí, dobře spát a samozřejmě, dobře jíst a pít. Na podzim se doporučuje do našeho jídelníčku více zařazovat kulatou zeleninu. Kapustovou růžičku, kapustu, zelí, ředkev, řepu, celer, cibuli, česnek a tak. A do nápojů něco, co nás zahřeje. Myslím třeba zázvor do čaje, nebo skořici a tak :) I když, maličko slivovice proti bolení v krku je taky dobré.


Dneska si připravíme jednu skutečnou rychlovku. Kapustovou růžičku osmaženou na cibulce. Hotovo do 20 minut. Je skvělá s bramborem nebo s pohankou.

SUROVINY pro 4 osoby:
600 g růžičkové kapusty (cca 150 g na osobu)
2 větší cibule
olej
kmín
sůl
brambory/pohanka
volitelně :) zakysaná smetana

PŘÍPRAVA:
Dám do konvice vařit vodu. Umyju brambory, nakrájím na čtvrtky nebo kostičky. I se šlupkou. Jakmile se voda uvaří, zaliju brambory a vařím je. Proberu růžičkovou kapustu a sušší nebo žluté lístky odendám. Kapustičky zaliju horkou vodou a cca 2 min povařím. Sliju horkou vodu a kapustičky vyndám, ať mi trošku vychladnou a dál neměknou. Než vychladnou, oloupu cibuli a nakrájím ji na kostičky. Dám na pánev olej a cibulku začnu smažit. Mezitím kapustičky rozkrojím. Když jsou větší, tak na čtvrtinky, když jsou menší, tak jen na půlky. Jakmile cibulka začíná hnědnout, přidávám kapustičky. Mírně osmažím, přidám špetku soli a kmínu a je to. Ještě čekám na brambůrky, ale ty jsou brzo. A když se připravuje pohanka, tak to není už vůbec co řešit. To je hned. Pohanku propláchnout vodou, tu vylít, pak zalít teplou vodou (cca 1,5 cm nad pohanku), 2 min povařit, nechat 15 min dojít. Do hrnce na pohanku pak doporučuji přidat máslo, úplně to mění chuť pohanky :)


SERVÍROVÁNÍ
Kapustičky skvěle chutnají s vařeným bramborem či pohankou. Na talíři můžete ještě přidat lžíci zakysané smetany, chcete-li (tak je zvykem v Bělorusku) a máte-li ještě něco v lednici, co se hodí, tak šup s tím na talíř. Já měla ještě zbytek adzuki guláše, tak jsme ho slupli s kapustičkama. Recept na adzuki gulášek, který je na podzim obzvláště vhodný, protože podporuje energii ledvin, je tady (v receptech z března).

Přeji dobrou chuť!

                                                                                        Magdalenka, 30.10.2014

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu.



Žádné komentáře:

Okomentovat