SUROVINY
Polévky vařím víc, miluji ji i druhý den třeba ke snídani, mňaaaam.
Na plný 2 litrový hrnec budeme potřebovat:
- 2 cibule
- 4 mrkve
- 3/4 dýně (1/4 jsem si nechala na osmažení na lupínky, hmm)
- 100 g červené čočky
- olej
- sůl
- špetku pepře
- trochu drceného kmínu
- na ochucení shoyu či miso
- na ozdobení na talíř opražený sezam či gomasio, pár růžiček brokolice, rukolu
POSTUP
Připravíme si zeleninu. Nejprve oloupu a nakrájím cibuli a hned dám smažit na rozpálený olej. Poté jdu na dýni a mrkev. Dýni NEloupu, jen omyji, rozkrojím na půl, vydlabu semínka a nakrájím na větší kostky. Mrkev omyji (neloupu, když je ze zahrádky), nakrájím na kusy a nechám společně na míse. Mezi tím si dám do varné konvice vařit vodu. Smažící se cibuli trochu osolím, přidám špetku pepře a drceného kmínu a nasypu na ní připravenou zeleninu. Minutku orestuji a zalívám vodou (na tohle množství cca 1l). Množství vody odhadnete tak, že voda by měla v hrnci přesahovat zeleninu cca o 2 cm. Na hustou omáčku bychom dávali vodu tolik, aby zelenina byla jen "pod vodou". Teď budu přidávat i červenou čočku. Oprala jsem jí horkou tekoucí vodou a teď jí dám do hrnce vařit. Polévku vařím cca 15 min. Mrkev je tvrdší, proto se vaří cca o 5 minut déle, dýně by jinak byla hotová tak za 10 minut. Mezitím ještě blanšíruji brokolici - růžičky brokolice zaliju horkou vodou a nechám tak 5 min stát, operu rukolu a připravím vše na stůl. Jakmile mám zeleninu uvařenou, jdu mixovat dohladka, už v odstaveném hrnci. Když necháte hrnec na plotně, začne totiž umixovaná polévka bublat a stříkat kolem. A nechceme přece mýt celý sporák, že? :) Je-li polévka moc hustá, ještě přileju při mixování vodu.
SERVÍROVÁNÍ, OCHUCENÍ, OBMĚNY
Tak. A jdeme dochucovat, obměňovat a servírovat. Zkoušejte, co vám to bude chutnat a co se vám bude na talíři líbit. Každý si vybere něco jiného :)
- shoyu - vmíchat do polévky nebo až na talíř - postříkat
- miso (nejvíc chutná bílé) - 2 polévkové lžíce misa rozmícháme ve studené vodě a vlijeme do polévky
- šťávu z čerstvého zázvoru - nastrouháme zázvor nahrubo, vymačkáme do polévky. Ty vymačkané zbytky si dávám stranou, udělám z nich "zázvorový" čaj (zaliju horkou vodou nebo ještě mírně povařím a piju. Samotné nebo i v čaji. Vynikající hlavně do chladnějších dní na zahřátí a proti nachlazení.
- muškátový oříšek
- někdy vařím bez čočky (ale právě ona dodává takovou smetanovou chuť, a hlavně - spoooustu bílkovin!)
- namačkám česnek dovnitř
- někdy přidávám do základu polévky brambor, někdy celer či petržel
- dochutím trochou smetany (jaké je na vás - normální, mandlové, sójové, ...). Já miluji mandlovou. Buď jí můžete vmíchat v hrnci do polévky, nebo pro ozdobu polít na talíři
- na talíři posypu semínky - já miluji opražený sezam
- dám do středu talíře růžičku brokolice a syrovou rukolu
- nakrájím zelenou cibulku či cokoliv jiného zeleného a posypu na talíři
- poleju na talíři dýňovým olejem
Přeji dobrou chuť a příjemné experimentování!
Magdalenka 2.10.2014
PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz ve formuláři vlevo pod menu.
Žádné komentáře:
Okomentovat