02.10.14

Dýňová polévka

Podzim barví přírodu a dýňová sezóna je tu! Jupíí. Tuhle zeleninu miluju. Na mnoha způsobů. Ze všech dýní nejvíce dýně Hokaido. Dneska z ní uvaříme polévku a podělím se s vámi o tipy na to, jak ji obměňovat. Tahle polévka je slaďoučká a hlaďoučká a i děti ji přímo zbožňují. Nejvíc s opečeným chlebíkem či topinkou (potřenou třeba česnekem, hmmmm :) Je uvařeno se vším všudy za cca 30 - 40 min. A mezitím stihnete v kuchyni spouustu dalšího :)


SUROVINY
Polévky vařím víc, miluji ji i druhý den třeba ke snídani, mňaaaam.

Na plný 2 litrový hrnec budeme potřebovat:

  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • 3/4 dýně (1/4 jsem si nechala na osmažení na lupínky, hmm)
  • 100 g červené čočky
  • olej
  • sůl
  • špetku pepře
  • trochu drceného kmínu
  • na ochucení shoyu či miso
  • na ozdobení na talíř opražený sezam či gomasio, pár růžiček brokolice, rukolu


POSTUP
Připravíme si zeleninu. Nejprve oloupu a nakrájím cibuli a hned dám smažit na rozpálený olej. Poté jdu na dýni a mrkev. Dýni NEloupu, jen omyji, rozkrojím na půl, vydlabu semínka a nakrájím na větší kostky. Mrkev omyji (neloupu, když je ze zahrádky), nakrájím na kusy a nechám společně na míse. Mezi tím si dám do varné konvice vařit vodu. Smažící se cibuli trochu osolím, přidám špetku pepře a drceného kmínu a nasypu na ní připravenou zeleninu. Minutku orestuji a zalívám vodou (na tohle množství cca 1l). Množství vody odhadnete tak, že voda by měla v hrnci přesahovat zeleninu cca o 2 cm. Na hustou omáčku bychom dávali vodu tolik, aby zelenina byla jen "pod vodou". Teď budu přidávat i červenou čočku. Oprala jsem jí horkou tekoucí vodou a teď jí dám do hrnce vařit. Polévku vařím cca 15 min. Mrkev je tvrdší, proto se vaří cca o 5 minut déle, dýně by jinak byla hotová tak za 10 minut. Mezitím ještě blanšíruji brokolici - růžičky brokolice zaliju horkou vodou a nechám tak 5 min stát, operu rukolu a připravím vše na stůl. Jakmile mám zeleninu uvařenou, jdu mixovat dohladka, už v odstaveném hrnci. Když necháte hrnec na plotně, začne totiž umixovaná polévka bublat a stříkat kolem. A nechceme přece mýt celý sporák, že? :) Je-li polévka moc hustá, ještě přileju při mixování vodu.

SERVÍROVÁNÍ, OCHUCENÍ, OBMĚNY
Tak. A jdeme dochucovat, obměňovat a servírovat. Zkoušejte, co vám to bude chutnat a co se vám bude na talíři líbit. Každý si vybere něco jiného :)

  • shoyu - vmíchat do polévky nebo až na talíř - postříkat
  • miso (nejvíc chutná bílé) - 2 polévkové lžíce misa rozmícháme ve studené vodě a vlijeme do polévky
  • šťávu z čerstvého zázvoru - nastrouháme zázvor nahrubo, vymačkáme do polévky. Ty vymačkané zbytky si dávám stranou, udělám z nich "zázvorový" čaj (zaliju horkou vodou nebo ještě mírně povařím a piju. Samotné nebo i v čaji. Vynikající hlavně do chladnějších dní na zahřátí a proti nachlazení.
  • muškátový oříšek
  • někdy vařím bez čočky (ale právě ona dodává takovou smetanovou chuť, a hlavně - spoooustu bílkovin!)
  • namačkám česnek dovnitř
  • někdy přidávám do základu polévky brambor, někdy celer či petržel
  • dochutím trochou smetany (jaké je na vás - normální, mandlové, sójové, ...). Já miluji mandlovou. Buď jí můžete vmíchat v hrnci do polévky, nebo pro ozdobu polít na talíři
  • na talíři posypu semínky - já miluji opražený sezam
  • dám do středu talíře růžičku brokolice a syrovou rukolu
  • nakrájím zelenou cibulku či  cokoliv jiného zeleného a posypu na talíři
  • poleju na talíři dýňovým olejem

Přeji dobrou chuť a příjemné experimentování!

                                                                          Magdalenka 2.10.2014


PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do Vašeho emailu? Přihlaste se pro odběr novinek na stránce www.dotknise.cz  ve formuláři vlevo pod menu. 


Žádné komentáře:

Okomentovat