25.09.14

Celozrnné muffiny s kokosem

Peču docela málo. Mám ráda, když je pro mě pečení lehké a rychlé. Tyhle dvě podmínky jednoznačně splňují muffiny nebo bábovka. Dneska se s vámi podělím o tipy na upečení celozrnných muffinů s kokosem, bez kravského mléka a vajec. A protože jsem pekla pro "sladomily", použila jsem tentokráte fruktózu a slad v kombinaci.


Doporučuji pořídit si silikonové formičky, ať nemusíte nic vysypávat a řešit před a po pečení. Jednoduše směs nalijete do formiček, které jste si nandali na plech a pečete.

SUROVINY
Asi na 12 muffinů si připravte:
240 g mouky - dala jsem 1/2 celozrnné špaldové hladké a 1/2 polohrubé
1/2 lžičky vinného kamene (nebo 1/2 pytlíčku kypřícího prášku do pečiva)
250 ml vody nebo sójového mléka
30 g rozinek
40 g kokosu
8 lžic fruktózy
100 g sladu
1 lžíce oleje
1 vejce (kdo chcete)

POSTUP:
Příprava je velmi jednoduchá. Mouku, vinný kámen, rozinky, kokos, fruktózu nasypete do velké mísy, za sucha promícháme. Následně dáme lžíci oleje a vlijeme vodu (mléko). To už naléváme postupně a sledujeme, jak hustá je vznikající směs. Nesmí být moc řídká! Raději ji nechte hustší, protože po přidání sladu (během míchání) směs ještě malinko zřídne. Nakonec kdo chce vmíchá vajíčko. Jde péct ale i bez něj. Muffin bude nadýchaný tím, že je v něm vinný kámen.


PEČENÍ
Vzniklou směs liju do formiček připravených na plechu a vkládám do předehřáté trouby. Tedy, pomáhal mi 8 letý syn, moc ho bavilo směs nalívat do formiček. Samo, občas se netrefil, chi. Ale byla to zábava. Peču pak na 150 stupňů asi 40 min. Před ukončením pečení můžete ověřit, jestli jsou muffiny upečeny tím, že vezmete špejli a do jednoho muffinu píchnete. Jestliže na špejli nic nezůstane, máme upečeno.

SERVÍROVÁNÍ
Po upečení nechávám ještě vychladnout alespoň 15 min venku z trouby a pak vyklepu na tác. To bílé, co je navrchu muffinů, není cukr, ale sušené sójové mléko :) Ano, někdy zdání klame, vždyť to všichni známe. Na stole ještě nechám stát i rýžový sirup pro ty, kteří by si chtěli dosladit. Dobrou chuť!

                                                                                    Magdalenka 25.9.2014

Žádné komentáře:

Okomentovat